Вершинна гниль, або вершинка, як це захворювання називають городники, виникає на різних сортах помідорів: і на великих крупноплідних, і на видовжених сливочках. І хоча вершинна гниль на помідорах виникає не через інфекцію, це фізіологічна хвороба, однак вона створює умови для розвитку грибків, наприклад, альтернаріозу. Вона здатна знищити практично третину врожаю, спричиняючи усихання м’якоті плодиків, які щойно зав’язались. Ві такої хвороби страждають судини та ускладнюється транспорт поживних елементів по них, зокрема кальцію. При цьому верхівки пагонів як би зупиняються в рості, стають хирлявими.

Нижче я розповім, як позбутися вершинної гнилі на городі.

Причини вершинної гнилі на томатах

Найголовніша причина появи цієї хвороби – умови, в яких ви вирощуєте помідори. Хвороба виникає через нестачу кальцію в ґрунті та проблеми із його засвоюваністю. Якщо земля піщана, мінеральні речовини з неї швидко вимиваються, викликаючи дисбаланс мінералів. Такий же дисбаланс буде, якщо бездумно вносити різні мінеральні добрива. Наприклад, кальцій швидко витісняється із ґрунту калієм та фосфором, амонійним азотом. А от фтор та бор допомагають рослинам засвоювати кальцій, тому ці елементи обов’язкові в комплексних добривах.

Пам’ятайте, що томати на початку росту добре засвоюють всі речовини й не показують ознаки нестачі якогось елемента. Проте слабкий полив, як і зневоднення людського організму, призводить до порушення сольового обміну в клітинах. Рослина починає рятувати себе й забирає вологу з плодів та верхівок у стебла. А спека та яскраве сонце лише збільшують випаровування та втрату води, погіршуючи стан рослин. І тоді через неспроможність засвоювати елементи не допоможе навіть полив.

Спершу на помідорах ви помітите сіруваті, коричнюваті сухі плями, які збільшуються з ростом плодів. Оскільки хвороба проявляється зазвичай на нижніх китицях, ви можете й не помітити її одразу. Щойно ви побачили подібні ознаки хвороби, одразу обривайте плоди – вони вже не виростуть нормально і не дозріють. М’якоть таких помідорів сухувата і навіть після обрізання пошкодженої частини не годиться на сік та консервацію.

Якщо верхівка помідора почорніла – значить до вершинної гнилі додався грибок. Раджу не чекати таких симптомів, а обробити всі кущі на ділянці препаратом для профілактики – наприклад, Цілителем або Тройсетом. Вони не вилікують вершинну гниль, бо це проблема з обміном речовин, але не дадуть поширитись грибковим хворобам на інші рослини в городі.

Народні засоби боротьби із вершинною гниллю

Існує чимало народних засобів боротьби із вершинною гниллю, які полягають у внесенні кальцію в ґрунт. Зокрема, селяни радять потовкти яєчні шкаралупи на порошок та розсипати у міжряддях томатів. Я не вважаю таке підживлення дієвим, адже для того, щоб рослина засвоїла кальцій, він має бути в розчинній формі, тоді як шкаралупка яйця – це нерозчинна сіль кальцію. Звичайно, якась дуже невеличка частина кальцію при цьому вивільниться в ґрунт та буде засвоєна рослинами, але результату доведеться чекати роками.

Більший ефект дасть внесення добрив із кальцієм. Я раджу використовувати доломітове борошно, яке також насичує землю магнієм та зменшує кислотність ґрунту (завдяки чому знижується кількість бур’янів та шкідників – непоганий бонус, погодьтесь). Що більш кислий ґрунт, то більше цього борошна вносять – 35–50 кг на сотку, краще при осінній перекопці.

Хороша профілактика кальцієвого дефіциту – внесення попелу під час перекопування та як обприскування по листю. Не зайвим буде насипати склянку попелу в ямку під час висадки розсади у відкритий ґрунт.

При підозрі на початок кальцієвого голодування обприскайте рослини мінеральним добривом. 10–15 г кальцієвої селітри розчиніть у 10 л води і кропіть листя томатів кожні 7 днів. Також можна поливати під корінь по 2 л, попередньо при цьому поливши рослини. Крім того, хороший результат дає підживлення по листю хлористим кальцієм – 30–40 г на 10 л води.

Вершинна гниль – нечаста проблема у турботливих господарів, проте ніхто від неї не застрахований. Така хвороба підкаже городнику, що десь він забув полити чи підживити помідори та спонукає його більш ретельно дотримуватися агротехніки. І тоді наступного року ніщо не завадить отримати неймовірно щедрий урожай відбірних помідорів!