Мета цієї процедури – знищити шкідників і збудників хвороб, які тривалий час залишаються в ґрунті. Без дезінфекції ґрунту обробка рослин ніколи не дасть стовідсоткового захисту та з року в рік турбуватиме навіть найбільш завзятих господарів. Приступаючи до обробки ґрунту, спочатку очистіть ділянку від усіх рослинних решток і перекопайте її.

Методи знезараження ґрунту

Працюючи із землею, люди освоїли різні методи дезінфекції, перш за все термічний. Це метод, коли ми проливаємо землю окропом або субстрат для розсади прогріваємо в духовці. Завдяки підвищеній температурі гинуть спори грибків, бактерії, личинки та яйця шкідників. Термічна дезінфекція полягає у впливі на ґрунт високої температури впродовж 1 години. Якщо обробляється невелика частина, вологий ґрунт, потрібно розкласти та прогріти на металевих листах. Можна прогрівати також у закритих контейнерах шляхом впливу гарячої пари. Обов’язково в процесі дезінфекції ґрунт перемішують. Крім цього, ґрунт можна пропарювати генератором пари в парниках або теплицях, не виймаючи його.

Інший метод – біологічний. Суть біологічного способу – ґрунт укладають в штабелі (не вище 1,5 м), перемішуючи зі свіжим гноєм та вапнують (на 1 м3 ґрунту – 4 кг вапна). Такі штабелі залишають на 2–3 роки. Один чи два рази ґрунт у штабелях перекопують, видаляючи бур’яни та ґрунтових шкідників.

Найпоширеніший метод – хімічний. Можна пролити землю насиченим розчином марганцівки, обприскати 2% розчином мідного купоросу, перекисом водню від хвороб або спеціальними препаратами від хвороб чи шкідників (наприклад Антихрущ або Фундазим).

Знезараження ґрунту в теплиці

Дезінфекція ґрунту в парнику та теплиці – обов’язкова процедура після збирання врожаю. Через особливий мікроклімат, підвищену вологість та погану вентиляцію створюються оптимальні умови для розвитку грибкових хвороб. Тому своєчасна дезінфекція ґрунту в теплиці напряму впливає на якість майбутнього врожаю.

Для теплиць часто застосовують ще й механічний метод дезінфекції, суть якого полягає в тому, що 25-сантиметровий шар ґрунту знімають і знезаражують на окремій поверхні. Землю проливають окропом і накривають плівкою на 2–3 дні. Також обробку окропом можна поєднати із дезінфекцією марганцівкою – розчином рожевого кольору.

Окрім перелічених засобів ґрунт в теплиці очищують за допомогою хлорного вапна (200–400 г на 1 кв. м), яке неглибоко заробляють за допомогою грабель.

Найбільш безпечним вважається дезінфекція ґрунту в теплиці порошком білої гірчиці (1 кг на 1 кв. м). Навесні за 3–4 тижні до висадки розсади ґрунт проливають на глибину до 15 см і накривають плівкою на тиждень. За цей час активізуються шкідники і патогени. Тоді на поверхні землі розсипають (можна заробити вглиб на 5 см) порошок гірчиці. Одночасно з цим вносять 20 г азотних добрив на 1 кв. м. Після проведених заходів рясно пролийте грядки і знову накрийте плівкою на 2 тижні. За цей час в ґрунті загинуть спори грибків, віруси, бактерії, кліщі, нематоди, слимаки, трипси. Гірчиця після розкладання в ґрунті ще й збагатить його мінеральними речовинами.

Фумігація

Що таке фумігація? Фумігація – це знищення збудників хвороб та шкідників за допомогою газоподібних отруйних речовин. Препарати розпилюють за допомогою фумігаторів або розкладають у вигляді таблеток, гранул. При цьому важливо довірити обробку фахівцям, які мають спеціальне захисне спорядження. Братися до роботи з газами самотужки небезпечно!

Речовини, які застосовуються як фуміганти – фосфід алюмінію, який виділяє токсичний газ. Фуміганти у вигляді таблеток розкладають на поверхні ґрунту, які за добу випаровуються.

Фуміганти широко застосовують для знезараження теплиць.

Також деякі речовини використовують як фуміганти і зароблюють у ґрунт на глибину до 20 см (і 90 см для боротьби із виноградною філоксерою). Здебільшого ці препарати застосовують для знищення ґрунтових шкідників (хрущів, дротяників, нематод), найчастіше у парниках і теплицях. Так само, як і у випадку з переліченими вище фумігантами, препарати з фумігаційною дією токсичні, тому я рекомендую фумігацію довірити фахівцям.

Який би метод знезараження ґрунту ви не обрали, довіряйте лише перевіреним засобам, уникайте застосування незнайомих речовин, які можуть зашкодити вашим рослинам чи вам.