Розсада овочів потребує догляду і попередньої підготовки, тому на початку шляху і до висадки стебел у ґрунт нас підстерігають проблеми, яких ми зовсім не очікували. Маючи багаторічний досвід у вирощуванні різних культур, хочу зазначити, що перед тим як засаджувати город, необхідно задатися питанням як виростити розсаду, який їй потрібний догляд. Давайте озброїмося знаннями, щоб чітко розуміти, як виростити розсаду правильно та отримати високі урожаї.

1. Обробка землі перед посівом

Якщо ви для розсади берете її з городу, перед посівом обов'язково виконайте знезараження. Для цього прожарте її в духовці або пролийте розчином марганцівки. Має значення також і структура землі: якщо вона важка, підмішайте до неї торф, пісок і перегній, щоб дотриматися рекомендацій щодо того, як виростити розсаду.

2. Насіння не проростає

Для проростання деяких культур потрібна стратифікація (загартовування холодом). Тільки в такому випадку вони проростуть. Йдеться про полуницю, суницю, більшість декоративних квітів та ін. Ще одним поясненням того, що насіння не проростає, є термін придатності. Будьте пильні! Питання як виростити розсаду гарну та стійку до захворювань залежить також і від якості обраного вами насіннєвого матеріалу.

3. Насіння зійшло дружно, але сходи через деякий час почали гинути

В такому разі можна відмітити, що були допущені помилки у питанні як виростити розсаду. Їх може бути декілька:

- посуха (якщо сходи не поливали, а тільки обприскували пульверизатором, тоді верхній шар землі вологий, а нижній з корінням – сухий);

- надмірне зволоження землі – коріння не може увібрати кисень;

- сіянці заражені чорною ніжкою – небезпечне захворювання, причиною якого є грибок;

- на кущах оселився шкідник – павутинний кліщ;

- ґрунт не підходить для розсади (дуже кислий або навпаки лужний).

4. Розсада сильно витягнулася

Причин може бути декілька:

- не вистачає світла – по можливості поставте контейнери ближче до сонця або скористайтеся спеціальними лампами;

- висока температура в приміщенні – зробіть нижчою температуру і додайте сіянцям світла;

- дуже густі сходи;

- надлишок азотних добрив;

- несвоєчасне пікірування – недотримання правил як виростити розсаду.

5. Розсада зупинила зростання

Технологія вирощування розсади передбачає необхідність використання збалансованих поживних речовин в землі (не повинно бути чогось багато, чогось мало), відсутність невистачання або надлишку вологи, хвороб.

6. Після пікірування рослини не ростуть

Якщо порадитись з професійними аграріями з теми як виростити розсаду, вони обов’язково зазначуть: не проводьте вирощування розсади деяких культур, наприклад, огірків, перцю в загальному посуді, а відразу сійте в окремі стаканчики через те, що вони дуже погано переносять пікірування. Також саджанці можуть погано рости, якщо під час пікірування їх корінці знаходяться на поверхні або випадково обірвалися ніжні корінці. Якщо погано притиснули землю у стебла сіянця, біля кореня утворюються повітряні пробки. Для кращої приживлюваності до висадки розсади в ґрунт можна використовувати препарат АС-Селектив (10 мл на 1 л води), в розчині якого замочують коріння протягом 2-3 годин.

7. Листя розсади змінили забарвлення, на них з'явилися плями

Причиною може бути незбалансованість ґрунту. Так, при нестачі азоту листя жовтіє і всихає, а при його надлишку воно міцне, велике, але квіток така рослина не утворює. Також на зміну кольору листя впливає нестача вологи. Детальніше про різні види добрив і їх застосування читайте тут.

Сподіваюсь, моя стаття дозволить вам у повній мірі зрозуміти, як виростити розсаду і при цьому не зробити помилок. А якщо ви все ж таки зіткнулися з однією з описаних проблем, шлях вирішення знайдете вище.