Для кожного виду овочів давно вивчені оптимальні умови зберігання (температура і вологість), за яких лежкість максимально розтягнута в часі. У домашніх умовах, особливо в квартирі чи на балконі, їх забезпечити непросто. Втім, здебільшого міському жителю просто нема куди дітись і доводиться зберігати овочі про запас у квартирі. Плануючи зберігання овочів вдома, варто знати оптимальні умови й максимальний термін їх зберігання.

Нижче в статті я розповім, як зберігати овочі залежно від умов вашого житла. Хочу зауважити, що навіть наведені далі терміни зберігання не однакові для різних сортів, бо лежкість залежить від соковитості овочу, його стійкості до хвороб та навіть сусідства у сховищі.

Зберігання овочів у погребі

Сільським жителям повезло: в них є погріб або підвал, що робить процес зберігання досить зручним. Більшості господарям вистачає одного-двох погребів (або льоху і підвалу). Забезпечити різний температурний режим і вологість одночасно для різних груп овочів неможливо, тому цілком можливі втрати продукції. Єдиної поради, як правильно зберігати овочі в погребі, немає, хіба що дуже важливе провітрювання.

Тепер про термін зберігання свіжих овочів. Пізня картопля зберігається за температури до 5–6 °С і вологості до 95% – до 7 місяців, більш ранні сорти за 2–3 °С – до 6 місяців.

Коренеплоди (морква, буряк) – до 10 місяців, селера – до 8 місяців, редька – до 4.

Цибуля – до 10 місяців, часник – до 7.

Капуста пізня і червоноголова – до 7 місяців, савойська і кольрабі – до 8, решта видів капусти зберігається до місяця.

Гарбузи в холоді та сухості можуть зберігатись до 7 місяців, кавуни – до двох. А от кабачки зберегти не вдасться – навіть у прохолоді вони лежать лише до 15 діб.

Зате червоні помідори за температури 0–2 °С зберігаються до 1,5 місяців, а от зелені плоди потребують вищої температури зберігання, щоб протягом місяця частково дозріти.

Зберігання овочів удома

Зберігання свіжих овочів у помешканні видається складнішим завданням. Тут мова йде більше про зберігання урожаю в холодильнику, коморі та на балконі. Що вища там температура, то менше за часом зберігатиметься врожай. Також важливо не допустити надто низьких температур, щоб овочі не підмерзли й не зіпсувались. Для цього тару, в якій ви зберігаєте овочі, слід утеплювати – наприклад, поставити менший ящик у більший, а відстань між стінками та дном заповнити поролоном чи пінопластом.

Найпоширеніший варіант зберігання овочів на балконі – у дерев’яних коробах або пластикових боксах з отворами для вентиляції. Також для цих цілей у продажу є сумки-бокси, пошиті з кількох шарів синтепону, які вберігають від морозів. Ще рекомендують маленький старий холодильник покласти горизонтально дверцятами догори й використовувати його як скриню для зберігання овочів.

На балконі чи в коморі можна встановити камеру для урожаю, обладнану термостатом. Вона працює від мережі і підтримує необхідну температуру для зберігання автоматично.

Гадаю, більшість господарів пам’ятають, що картопля на світлі зеленіє, утворюючи отруйний соланін, тому цей овоч необхідно зберігати у непрозорих мішках, картонних коробках або в коморі з вимкненим світлом.

Моркву та буряк краще закладати у тару з піском, щоб вони не так швидко втрачали вологу.

Капусту достатньо розкласти на полицях ніжкою донизу, цибуля і часник можуть зберігатися в сітках чи вентильованих ящиках. Помідори неповної стиглості достатньо розкласти одним шаром і відбирати час від часу дозрілі. Усі ці рекомендації підходять для зберігання невеликого обсягу врожаю.

Різні методи зберігання плодів і овочів можна пробувати, але продукцію у великій кількості краще відразу довірити підземним сховищам. Там їх можна зберегти практично до наступного сезону.