Отриманню багатого врожаю часто перешкоджають грибкові захворювання овочевих і садових культур. Коли на плодах і самій рослині з’являється наліт цвілі – пізно що-небудь робити. Профілактичні заходи допомагають уникнути захворювання. Інтернет-магазин «Аптека садівника» пропонує ефективний засіб Фундазим, який захищає рослини, посадковий матеріал, насіння і плоди від ураження грибами. Великим агропідприємствам препарат розфасовують по 1 кг. Рекомендується використовувати робочий розчин у 200-300 літрах на гектар площі. Для дачників і городників є засіб у фасуванні по 10 г.

Принцип дії фунгіциду

Діюча речовина – беноміл 500 г/кг – на клітинному рівні гальмує розвиток грибків, попереджаючи прояв хвороби. Основна умова: застосувати препарат до видимих симптомів ураження.

Переваги обробки:

- висока ефективність проти утворення цвілі і грибкових хвороб; 

- сприяє підвищенню імунітету до патогенних грибів;

- захисний ефект триває не менше 2-3 тижнів, дощі не зменшують дію препарату; 

- засіб не пригнічує біофлору навколишнього середовища; 

- порошкоподібна речовина добре розчиняється у воді та безпроблемно змішується з іншими препаратами для захисту рослин.

Не рекомендується використовувати для спільної обробки лужні засоби.

При яких хворобах ефективний засіб

Препарат Фундазим системної дії застосовується для профілактики і лікування захворювань, збудники яких – цвіль і грибки. Коренева гниль вражає садові та городні культури, надаючи відчутні втрати врожаю. Основні причини:

- неправильна сівозміна;

- заражений матеріал;

- несприятливі погодні умови;

- нестача поживних речовин у грунті.

При перших ознаках захворювання рекомендується проводити обприскування фунгіцидами до зникнення симптомів.

Сніговою пліснявою хворіють озимі культури зернових та багаторічні газонні трави. Перші симптоми ураження проявляються на молодих рослинах в осінній або ранньовесняний період. Погіршує становище утворення крижаного насту взимку, під яким відсутнє надходження свіжого повітря. Спочатку видно невеликі залисини загиблих рослин, оповитих білою або рожевою павутиною біля кореня. Якщо не вжити термінових заходів (обробка фунгіцидом зі стимулятором росту і добривом), може загинути від 40% врожаю.

Борошниста роса здатна швидко поширюватися по будь-яким рослинам городу та саду. При цьому листя, плоди, гілки вкриваються біло-сірим нальотом грибниці. Погіршується фотосинтез рослини. Зрештою, без своєчасної допомоги гинуть не тільки городні однолітники, але й садові дерева і чагарники. Ефективно обприскування рослинності фунгіцидом Фундазим.

Офіобольоз проявляється у вигляді темних плям біля кореневої системи озимих і ярих зернових культур. Збитки врожайності досягають 65%. Причина – закладені в грунт заражені залишки з минулого прибирання. Сприяє розмноженню грибків волога погода. Також уражаються лугові багаторічні трави.

Кила капусти проявляється на будь-яких за віком рослинах. Перша ознака – початок всихання і пожовтіння листя. Встановити остаточний діагноз можна, оглянувши кореневу систему викопаної капусти: гіллясті потовщені корені – це кила. Заражені рослини слід видалити з городу і спалити, щоб спори пухлини не заразили землю. Життєздатність грибків зберігається 5-7 років.

Способи застосування засобу «Фундазим»

Залежно від культури і виду рослинного матеріалу, профілактика проводиться наступними способами:

- перед закладкою на зберігання насіннєвий матеріал занурюється в розчин і одразу просушується;

- для лікування і профілактики кили (раку) капусти, розчином ретельно проливають землю біля рослин;

- обробку квіткових цибулин роблять двічі за сезон: перед висадкою в грунт навесні і восени при закладці на зберігання;

- обприскують рослинність водним розчином речовини проти характерних видів грибкових захворювань.

Рекомендоване дозування

Для обробки садових культур необхідно дотримуватися наступних норм приготування і використання профілактичного (лікувального) засобу:

- від луковичной гнилі допомагає замочування посадкового матеріалу протягом 3 годин у розчині 10 г препарату в 2 літрах підготовленої води;

- від борошнистої роси і плямистості квіткові рослини, у тому числі рожеві кущі, що ростуть на 1 сотці площі, обприскують робочою рідиною з 15-20 г Фундазиму в 8-10 літрах води;

- ранньою весною обробляють кожну сотку газонів від фузаріозу, снігової плямистості, борошнистої роси розчином з 10 г препарату і 5 літрів води;

- від борошнистої роси обприскують посадки смородини і агрусу (1 сотка) підготовленої рідиною з 10 г профілактичного засобу, розведеного у відрі води.

Рясно проливають 10 кв. метрів капустяної грядки розчином з 10-15 г порошку і 8-10 літрів води. Рекомендується ретельне обприскування зернових і злакових культур розчином препарату (5-6 г засобу на 3-5 літрів води). Норма розрахована на обробку 1 сотки площі.

Коли можна використовувати овочі і плоди

Оброблені рослини дозволяється використовувати:

- зрізати букетні квіти через 5 днів;

- зернові можна прибирати через 1 календарний місяць;

- ягоди допускається використовувати в їжу через 3 тижні.

Рекомендується максимум 3 обробки препаратом протягом поточного сезону.

Застереження

Готувати розчин слід у чистій воді, ретельно розмішуючи склад. Обприскування проводиться при температурі навколишнього повітря в 15-25 °C у безвітряну погоду, краще у ранкові або вечірні години без присутності роси на рослинах. Готовий розчин не рекомендується зберігати більше 18-24 годин, щоб препарат не втратив свою ефективність.

За системою ВООЗ препарату присвоєно 3 клас небезпеки, тому вихід працівників на оброблені площі дозволяється через тиждень після заходу, а механізовані дії можна здійснювати на 3-4 день.