Здавна в землеробстві використовують оранку та інші способи обробітку ґрунту. Коні, воли, трактори з плугами, лопати, вили, плоскорізи – ось лише невеличкий перелік помічників для обробітку ґрунту. Перекопування городу переслідує певну мету, результатом якої є підвищення урожайності. Нижче в статті я розповім, як правильно перекопати город і коли це краще робити.

Оранка землі: всі переваги

Оранка землі потрібна передусім для підвищення врожайності культур. Розрізняють глибоку й мілку оранку землі. Так, вчені ще минулого століття довели, що глибока оранка землі рятує землю від впливу посухи. Наприклад, збільшивши орний шар із 10 до 40 см, врожайність кукурудзи зростає на 242%, а картоплі – на 92%. Також стало зрозуміло, що глибока оранка сприяє кращому розвитку коренеплодів і культур із стрижневою кореневою системою.

Глибока оранка покращує структуру ґрунту, збільшує повітропроникність і вологопроникність. При мілкій оранці волога затримується слабко, швидко випаровується. При значних опадах мілка оранка призводить до застою води у верхніх шарах ґрунту.

Якщо ґрунти бідні, в їх глибших шарах може міститися менше поживних речовин, тому при оранці такого ґрунту необхідно додатково вносити добрива. Змішуючись із нижніми вологими шарами ґрунту добрива стають доступними та краще засвоюються рослинами.

Насіння більшості бур’янів перебуває на глибині до 10 см, тому глибока оранка землі переміщує його в глибші шари, звідки воно гірше проростає. Такий самий ефект глибокої оранки ґрунту і на коренепаросткові бур’яни.

Переорювання ґрунту допомагає також позбутися шкідників. Комахи, які зимують у глибших шарах, під час перекопування опиняються на поверхні, де легко вимерзають або знищуються птахами. Також глибока оранка здатна зменшити кількість шкідників до 70% (в тому числі метеликів), які ховаються у верхніх шарах і відкладають яйця на бур’янах і стерні.

Окрім цього, завдяки глибокій оранці можна частково позбутися збудників борошнистої роси, бурої іржі, фузаріозу, кореневих гнилей.

Перекопування землі

Перекопування більшості ґрунтів традиційно роблять лопатою. І  лише для піщаних ґрунтів господарі використовують вила для розпушування. Лопатою зазвичай копають на глибину до 30 см, перевертаючи пласт землі в ту саму лунку. Найчастіше перекопування поєднують із внесенням мінеральних або органічних добрив, у т. ч. перегною, компосту, попелу, які розкладають на поверхні ділянки, а потім переміщують у глибші шари ґрунту.

Більш цікавий і ефективний спосіб перекопування ґрунту – двоярусний. Він полягає в обробітку ґрунту на глибину 60 см та руйнуванні підошви – нижнього твердого шару на глибині 30 см. Окрім стандартного покращення структури ґрунту, знищення хвороб і шкідників таке глибоке перекопування використовують, якщо ґрунт дуже щільний, для поліпшення дренажу ґрунту, а також при підготовці ділянки до посадки багаторічних рослин.

Двоярусне перекопування роблять так. На відведеній ділянці скопують декілька борозен глибиною на штик лопати та шириною до 60 см, зрізують шар дерну. Після цього лопатою вибирають шар землі у 30 см, далі розпушують вилами ґрунт ще вглиб борозни. Вибрану землю переносять в останню викопану борозну (тобто щоб шар землі був не в «рідній» борозні, а в іншій). Потім закладають компост або гній і порубаний дерновий шар.

Якщо ж копати город у вас немає сил чи часу, можна поліпшити структуру ґрунту за допомогою мульчування органікою, а розпушувати його плоскорізом. Такий спосіб обробітку підходить для органічного землеробства.

Коли копати город?

Після збору врожаю продовжують відростати та сходити бур’яни, тоді як осіння оранка значною мірою їх знищує. Також після перекопування городу восени зійде насіння, яке було на глибині. Це вигідно городникам: із початком морозів молоді паростки бур’янів вимерзнуть. При цьому час перекопування необхідно обрати так, щоб він був не одразу з настанням осені, але й не перед самими морозами. Оптимальний період перекопування – коли ґрунт не надто сухий, але і не надто вологий. Це легко визначити за тим, що грудки мають бути трохи вологими, але при цьому розсипатися. Справа в тому, що в занадто сухому чи дуже вологому ґрунті рослинні рештки погано розкладаються в холодну вологу погоду.

Із року в рік час перекопування ґрунту господарі визначають за погодою. В більшості регіонів України оптимальними термінами осіннього перекопування є середина – кінець вересня. На городі ж треба орієнтуватися за термінами збору культур. Навесні обробіток ґрунту зазвичай починають після 7 квітня, але на перекопування також впливає погода. Сигналом для початку роботи із ґрунтом є стан викопаної грудки – вона має розсипатися в руках і не липнути до лопати.

Пам’ятайте, що глибоку оранку треба робити нечасто, раз на кілька років, чергуючи із неглибокою оранкою. Таким чином відновляться ґрунтові мікроорганізми, які живуть на різній глибині, що обов’язково добре вплине на врожайність та щороку тішитиме серце господаря.