Понад 100 років картопляний колорадський жук шкодить посівам пасльонових рослин у всіх регіонах планети, де вирощують овочі. Особливості життя і розвитку комахи допомагають йому вижити при несприятливих умовах. У протистоянні Людина – Колорадський жук перемога поки залишається за шкідником. Застосовуючи найновіші препарати, вдається досягти тимчасового ефекту, але наступного року історія повторюється.

При попутному вітрі жук швидко долає десятки кілометрів. Шкідник не боїться прісної або морської води.

Завдання городника – не допустити знищення надземної частини картоплі та інших рослин, щоб зберегти урожай. Одним з кращих методів заслуговано вважається обробка посівів інсектицидом АТО Жук (виробник – компанія Укравіт Сайенс Парк). Дія препарату зумовлена ураженням небезпечного шкідника одразу трьома способами.

Характеристика колорадського картопляного жука

Комаха відрізняється досить великим розміром: у довжину 8-12 мм, у ширину – до 7 мм. Форма тіла нагадує краплю з плоскою основою і опуклою спинкою. Під жорсткими надкрильямі – м'які перетинчасті крильця. Швидкість польоту становить 6-10 км на годину при сонячній погоді. Якщо навколо похмуро, особини переміщаються пішки.

Самка відкладає жовті або помаранчеві яйця на нижню сторону листа картоплі, що ускладнює виявлення кладки. Продуктивність – 50-80 яєць на день, до 1000 штук за 1 період. Через 7-12 днів з'являються ненажерливі личинки, м'які тільця яких відрізняються червоно-коричневим кольором. Підросли особини легко переповзають з однієї рослини на іншу.

Харчуються дорослі особини і личинка зеленою частиною пасльонових (помідори, перець, тютюн, баклажани), можуть вживати бульби, не покриті землею. Знаходять їжу по запаху.

Залежно від сприятливих умов, за сезон з'являється 1-3 популяції. На території України не проживають хижаки і птиці, які поїдають дорослих комах і личинок. Для захисту жук випускає гірку помаранчеву рідина, яка відрізняється неприємним запахом.

Де зимує шкідник

Тривалість життя комахи становить до 3 років, не рахуючи період сплячек. З настанням похолодання дорослий жук заривається в грунт, де комфортно зимує на глибині до 1 метру. Промерзання ґрунту до -9 °Cйого життю не загрожує. Виходить на поверхню навесні, коли середньодобова температура досягає +10...+ 13 °C.

Парування частини жуків відбувається в осінній період, тому самка робить кладку яєць практично одразу після виходу на поверхню. Інша частина спаровуються навесні. У результаті період відкладання яєць істотно затягується.

На відміну від інших шкідників, за сезон колорадський жук «відпочиває», зариваючись у землю до 6 разів, що значно ускладнює його знищення. Найтриваліший період (супер діапауза) може тривати 2-3 роки, після якого особина виходить на поверхню і починає розмножуватися.

Стадії розвитку від яєць до дорослої особини

З відкладених яєць через 2-3 тижні з'являються личинки, які відрізняються ненажерливістю. В одній кладці буває від 5 до 80 штук. До і під час цвітіння кущ картоплі закладає бульби майбутнього врожаю. Незважаючи на те, що тривалість життя личинки складає не більше 30 днів, пошкодження, які заподіюють у цей період 10 особин, знижують врожайність на 10-15%. Шкода від 15-20 комах оцінюється в 50%. Більша кількість шкідників повністю знищують рослину.

Розрізняють 4 стадії дорослішання личинок, відокремлені линьками зі зміною забарвлення і зовнішнього вигляду:

- коричнево-бордові комахи з'являються скупчено, в районі кладки яєць;

- спочатку об'їдають верхівку картоплі та ніжні суцвіття;

- на 3-4 стадії шкідник вільно подорожує по рослині, перебирається на сусідні кущі, знищуючи всю надземну частину.

- у другій половині життя комаха набуває червоного, рожевого або оранжевого забарвлення, спинка вигинається у вигляді горба. У місцевих птахів вони не асоціюється з їжею, тому природних ворогів у жука немає.

Дозріла личинка заривається в грунт на глибину 10-15 см, щоб приблизно через місяць перетворитися на молодого жука.

Обробка картопляних плантацій інсектицидами від шкідників проводиться в строк масової появи личинок, до нанесення відчутного збитку.

Народні методи

Основні способи боротьби зі шкідниками:

- Посів у міжряддя рослин з сильним запахом: чорнобривці, квасоля, кріп, матіола та інші. Основний недолік – істотно зменшується корисна площа городу.

- Додавання в лунки тирси хвойних порід дерев. У результаті грунт з часом окислюється, картопля погано розварюється, стає жорсткою.

- Обробка картоплі відваром або настоєм полину, цибулини, часнику, чистотілу, гірчиці, перцю вимагає повторення кожні 5-7 днів, що призводить до великих затрат сил і часу.

- Опудрювання сходів золою дуже корисно для рослини, але не має істотного впливу на шкідника.

- Годування індичат або цесарок з раннього віку сумішшю стовчених личинок з кормом привчає птахів до поїдання шкідника. Недолік: птиці всеїдні, і на городі крім жуків поїдають капусту, кабачки, помідори та інші овочі.

Треба розрізняти мету народних способів боротьби з жуком. Огородник намагається зробити свої посадки овоча не привабливими для шкідника. При цьому популяція не знищується, а продовжує розвиватися на ділянках сусідів. У результаті шкідник повертається в цьому або наступному сезоні із новими силами і вирослим потомством.

Ручний збір дорослих жуків, знищення яєчних кладок нагадує Сізіфову працю, коли сотні особин щодня прилітають з сусідніх ділянок. Струшування личинок допомагає комасі переміщатися на інші рослини, збільшуючи площу ураження.

Профілактика

Заходи, що сприяють ліквідації шкідників на різних стадіях розвитку:

- Ранньою весною, до появи картопляних сходів, рекомендується розкласти на ділянці купки дрібних бульб або шкірки коренеплодів. Шкідників, які збираються, слід знищувати будь-яким доступним способом.

- Глибоке підгортання знищує кладки яєць на нижніх листках.

- Ретельна прополка і розпушування грунту на глибину 10-15 см допомагають позбутися від колорадських лялечок, що дозрівають у верхньому шарі грунту.

- Після збирання врожаю варто залишити зіпсовані картоплини на полі, щоб знищити жуків, які на них зібралися.

- Осіння оранка городу переміщує зимуючих шкідників у верхній шар грунту, сприяючи їх загибелі при заморозках.

- Рання посадка коренеплодів у підготовлений з осені грунт дозволяє рослині розвинутися до навали жуків.

Препарат АТО Жук

«Аптека садівника» пропонує новий засіб для ліквідації популяції колорадського жука на різних стадіях розвитку. Завдяки наявності власного лабораторного комплексу у виробника препарату (Укравіт), у результаті досліджень компанія створила інсектицид «АТО Жук». Доведена безумовна ефективність засобу в знищенні небезпечних садових і городніх шкідників. Колорадський жук та інші листогризучі комахи гинуть при обробці інсектицидом.

Діюча речовина препарату

Основу засобу складають речовини:

- 250 г/л тіаметоксаму забезпечують проникнення препарату в інші частини рослини, на які не потрапив робочий розчин. У шкідника, який поїдає оброблену рослину або стикається з нею, порушується цикл харчування. В результаті жук гине від голоду.

- 80 г/л лямбда-цигалотрину викликають сильний стрес у шкідників, що супроводжується судомами, паралічем, а потім смертю.

- 15 г/л альфа-циперметрину сприяють повній відмові нервової системи жука, що приводить до загибелі.

Сполучене в одному препараті у вигляді суспензії діючих речовин призводить до практично миттєвого ефекту: шкідник гине майже одразу після закінчення обробки при температурі навколишнього повітря вище 22 °C. Допускається максимальна кількість застосування препарату не більше 2 разів за сезон. Термін дії АТО Жук поширюється на 14-21 день. При цьому опади не зменшують ефективність засобу.

Інсектицид випускається у фасуванні по 15, 75, 500 мл.

Чим обробляють картоплю до і після посадки

Інсектицид «АТО Жук» рекомендується готувати перед використанням, так як при зберіганні знижується його ефективність. Обробка рослин проводиться в безвітряну погоду вранці або ввечері. Виробник рекомендує поєднати обробку з фунгіцидом «Цілитель».

Слід вжити заходів особистої безпеки.

За шкідником

Найбільший ефект досягається при обприскуванні кущів картоплі на етапі утворення 1-2 стадії личинок жука, коли вони ще не розповзлися по всій рослині. Необхідно рівномірно покривати рослину розчином, щоб забезпечити швидку загибель шкідників.

Витрата препарату – 1-1,5 мл на 3 літри води для обробки однієї сотки. Якщо личинки перейшли на 2-3 стадію, кількість розчину збільшується.

Після збирання врожаю

Кропити робочим розчином купки відходів картоплі під час скупчення на них колорадських шкідників. Чим більше комах знищено, тим менше буде популяція навесні.

Де ще можна використовувати препарат

АТО Жук – універсальний засіб, що вражає багато видів городніх і садових шкідників:

- Обробляються плодові дерева в саду (яблуня, груша, кісточкові) розчином з 1,5-2 мл препарату на 5-8 літрів води з розрахунку на 1 сотку. Це дозволяє знищити: ниркового довгоносика, плодожорку, листоверта, яблуневого квіткоїда, пильщика і щитівки, тлю, трипси, казарку. Обприскування проводять у період літа комах.

- Шкідників усіх видів буряків знищує обприскування розчином 1,5 мл препарату на 3 л рідини для площі в 1 сотку. Ліквідації піддаються буряковий довгоносик, щитоноски, блошки, попелиці.

- Капусту і моркву обробляють розчином АТО Жук (1-1,5 мл на 3 л води) від морквяної і капустяної молі, мухи, попелиці, совки, метеликів капусниці, різних блошок.

Фізична робота допускається на 7 день після знищення шкідника, механізована – через 3 доби.

Інсектицид АТО Жук відрізняється великим терміном дії. Компонування трьох активних речовин із різним механізмом впливу дає позитивний ефект у боротьбі з різними шкідниками саду та городу, особливо з колорадським жуком. При цьому знищуються дорослі особини, їх личинки і яйця на будь-якій стадії розвитку. Звикання не виявлено.