Щороку в Україні втрати плодоовочевої продукції через неправильне зберігання становлять 65% (цю інформацію було оприлюднено на конференції «Агроекологія» в 2018 році, яка була організована проектом UHBDP). Причини – дефіцит холодильного обладнання та механічні пошкодження при відвантаженні.

В приватних господарствах зберегти урожай легше завдяки можливості контролю стану коренеплодів, особливо якщо знати хвороби зберігання й вчасно вибирати уражені овочі.

Нижче в статті я розповім, на які хвороби овочів при зберіганні треба звертати увагу. Грибки, які псують урожай, одночасно виділяють токсини, на які у багатьох людей є алергія. Тому, щоб не було неприємних наслідків для здоров’я, важливо розпізнати уражені овочі й позбутись їх.

Найпоширеніші хвороби свіжих овочів

Овочі гниють чи засихають найчастіше через різні грибки, іноді бактерії. Вчасне розпізнавання симптомів тієї чи іншої хвороби допоможе вам зберегти врожай. Нижче я опишу найбільш шкодочинні хвороби зберігання овочів.

Капуста. Найпоширеніші хвороби: слизистий бактеріоз, судинний бактеріоз, біла та сіра гнилі. Розрізняють дві форми прояву слизистого бактеріозу: за першої з’являються розпливчасті маслянисті плями, які з часом викликають загнивання верхніх листків; за другої форми хвороба залишається непомітною, бо загнивання відбувається всередині головки. При судинному бактеріозі на зрізі при огляді рубця спостерігаються характерні чорні кільця – потемніння судинних пучків. Біла та сіра гнилі мають схожі симптоми, бо відбувається загнивання верхніх листків і за підвищеної вологості утворюється ватоподібний наліт сірого (сіра гниль) чи білого (біла гниль) кольору із чорними цятками.

Точковий некроз характеризується дрібними сіро-чорними цятками на листках. Розвитку хвороби сприяє понижена температура при зберіганні. Через такі ж умови (мінус 2–3 °C) зберігання виникає й інша хвороба – тумачність. Підмерзле листя перешкоджає надходженню кисню до качана і порушується процес дихання. Через це накопичуються спирти, білки, меланоїди, які викликають загнивання капустини всередині.

Картопля. Найчастіше уражується сухою фузаріозною гниллю, яка в перші місяці зберігання проявляється сіро-бурими втиснутими плямами. Шкірка над ними зморщується концентричними складками. Надалі всередині бульби утворюються порожнини, заповнені міцелієм, а на шкірці з’являються білі подушечки спор. Суха фузаріозна гниль може заражати й інші картоплини.

Також однією з поширених хвороб картоплі при зберіганні є фітофтороз. Зовні на шкірці утворюються сухі втиснуті бурі плями, які продовжуються всередину картоплини коричневими тяжами. Хворі бульби часто зогнивають. Дуже важливо вчасно виявити та прибрати їх, щоб вони не заразили здорові бульби.

Часник. Часта хвороба – фузаріоз, коли від грибка в’яне листя часнику на грядці, а під час зберігання головок зубці стають м’якими і гниють.

Біла гниль денця частіше уражує озимі сорти. На денцях головок з’являється мокра гниль із білим нальотом та чорними цятками. З часом зубці зогнивають.

Цибуля. Найчастіше урожай псується через фузаріоз, грибкове захворювання, внаслідок якого на денці цибулини утворюється гниль із рожевим нальотом. Цибулина з часом стає м’якою і гниє.

Шийкова гниль цибулі проявляється у верхній частині цибулини, потім хвороба опускається всередину. Характерно, що на зрізі цибуля нагадує варену, трохи пізніше серцевина темнішає та муміфікується.

Альтернаріоз цибулі часто переходить із листя на цибулину. Спершу цибулина виглядає водянистою, потім набуває жовтуватого або червонуватого кольору. Згодом там утворюється чорна цвіль, а між лушпинням – зеленкувата.

Хвороби коренеплодів при зберіганні

Морква. Основні хвороби: біла гниль, від якої морквини стають м’якими (мокра гниль) і вкриваються білим нальотом без неприємного запаху. Також частий супутник моркви при зберіганні – альтернаріоз, який проявляється у вигляді сухої чорної гнилі (втиснутими плямами) зазвичай на верхній частині коренеплоду.

Буряк. Доволі часто під кінець літа столовий буряк уражується фомозом. На поверхні коренеплоду утворюється сірий наліт, а всередині м’якоть чорніє. Крім того, буряк часто уражується кагатною гниллю, яку викликає комплекс різних грибків і бактерій, але найчастіше серед них трапляється збудник сірої гнилі. Про кагатну гниль свідчить пліснява на місці ушкоджень.

Редька. Ці коренеплоди під час зберігання також уражуються білою гниллю, як і морква. Редька розм’якшується, але гниль не супроводжується неприємним запахом. Уражена редька покривається білим ватоподібним нальотом із чорними цятками (склероціями).

Щоб не втратити урожай, важливо зібрати овочі вчасно, підсушити, перебрати, а потім зберігати їх у правильних умовах. При виявленні хвороб варто одразу позбутись уражених овочів і відсортувати здоровий посівний матеріал на наступний сезон. Для запобігання втрат при зберіганні необхідно оздоровлювати ґрунт, дотримуватись агротехніки та сівозміни, а також застосовувати професійні препарати від хвороб ще в період активного росту рослин.