Щорічно практично у всіх господарських будівлях з пізньої осені до пізньої весни живуть гризуни. Ми звичайно задаємося питаннями як знищити щурів та мишей, зробити так, щоб боротьба з щурами була ефективною, та чи допоможе дератизація попередити їх нашестя. Це може бути ультразвуковий відлякувач або отрута (родентициди). Я на своєму досвіді знаю, що результат буде, якщо знати, як діяти, щоб шкідники обійшли вас стороною. Давайте розберемося, що таке дератизація.

Влітку миші «пасуться» на полях, харчуються зерном. Перед морозами влаштовують гнізда у підпіллях будинків, сараях, коморах, на горищах. І в таких випадках має відбуватися дератизація. Їдять гризуни все: сухофрукти, насіння, яблука, груші на зберіганні, картоплю, моркву, буряк в погребі... Їх дуже приваблює зерно, крупи, борошно, хліб. У дворі люблять скуштувати молоду кору: риють ходи під снігом, щоб погризти саджанці дерев. Тому кожен городник повинен знати, як правильно проводиться дератизація.

Я дуже добре знаю, як дачникам докучають такі шкідники. До яких хитрощів вони тільки не вдаються при боротьбі, яка дератизація тільки не приходить їм до думки! Наприклад, деякі на зиму залишають сковорідку з жиром в будинку. Навесні перевіряють, чи бігали по ній гризуни. Дуже часто сковорідка виявляється на підлозі. Ви можете виявити погризаний врожай, заляпаний слідами їхньої життєдіяльності посуд і запаси сипучих продуктів, зіпсовані одяг і книги. Але небезпека криється в хворобах, які можуть переносити миші. Всі сліди їх перебування є осередками небезпечних для людини інфекцій, зокрема, лептоспірозу. Щоб непрохані гості забули до вас доріжку, я розповім, як позбутися незваних гостей і провести дератизацію.

Дератизація: які способи існують

- Існує дератизація здавна. Люди тримали котів. Це економний і екологічний спосіб дератизації. Але не всі коти ‒ щуролови. Чи не кожен зважиться завести кота тільки через цю причину.

- Дератизація «по-народному» ‒ рясно посипати золою навколо врожаю. Зола добре відлякує, але подіє тільки на частину гризунів. Решта рознесе її лапками з усіх предметів ще більше. І добре, якщо це в погребі, а не на дерев'яній підлозі.

- Ще один спосіб, який підійде як дератизація ‒ поставити нахилені пляшки від шампанського зі шматком сала на дні як мишоловки. За таким же принципом діють липучки ‒ миші прилипають до них і вже не можуть вирватися.

На мою думку, краща дератизація ‒ спеціальна отрута. Зараз випускають різні харчові принади. Зазвичай в них міститься речовина, що перешкоджає згортанню крові, через що протягом 5 днів настає смерть. Дератизація отрутою має такі переваги: шкідники не пов'язують симптоми, що у них з’явилися, з їжею, яку вони з’їли. Навіть дуже розумні пацюки не повідомлять своїх одноплемінників, що принаду не можна їсти. Дератизація отрутою має проводитись двічі на рік: навесні ‒ проти молодого покоління, і восени ‒ для тих, хто ховається на зимівлю з полів в села.

Дератизація сьогодні не викликає труднощів. Я раджу купувати в перевірених магазинах родентициди Антищур (тісто у фільтр-пакетах та парафінові брикети), Багіра (брикети та пофарбоване зерно) або Капкан (три згадані форми).

Така дератизація більш ефективна в порівнянні з «іншою їжею» для несподіваних гостей. Розкладіть препарат на картонні чи пластикові підстилки, користуючись гумовими рукавичками та пінцетом. Також можете насипати його біля нір або всередину них. Розрахунок сипучих принад для приміщення ‒ приблизно по 5-15 г на метр квадратний. Зазвичай я розсипаю їх в кутах сараїв, літньої кухні, в погребі. Отрута не відволожується і не втрачає своїх властивостей тривалий час.

Дератизація ультразвуковим відлякувачем: плюси та мінуси

Одним з екологічних способів боротьби з щурами є апарати, що відлякують гризунів за допомогою звуку певної частоти. Це дератизація ультразвуком, до частот якого людське вухо не вразливе. Як правило, ці прилади налаштовані на певну частоту тільки гризунів і не впливають на нервову систему інших тварин. Деякі моделі діють в радіусі десятка метрів, інші ‒ сотні метрів. При цьому хвилі не впливають на роботу слухових апаратів або кардіостимуляторів. Хоча людина може іноді почути якісь звуки від приладу на максимальній потужності. Звукові хвилі дуже неприємні, тому зазвичай гризуни намагаються втекти від джерела звуку, але часто при цьому потрапляють прямо до сусідів.

На мій погляд, разом з відчутними плюсами, дератизація за допомогою відлякувачів має також і мінуси порівнно з іншими методами дератизації: ціна, обмежена одним приміщенням без перегородок ефективність дії, необхідність постійного живлення від розетки (хоча є і портативні пристрої). Але головний недолік ‒ щури йдуть з вашої території, але потрапляють при цьому до сусідів. І коли ви перестаєте користуватися приладом, вони знову повертаються до вас.

Крім відлякувача гризунів, існує дератизація для кротів на сонячній батареї. Пристрій виконаний у вигляді великого цвяха, в капелюшку якого вмонтована панель для зарядки на сонці вдень. Вночі ніжка цвяха, занурена в землю, випромінює ультразвукові хвилі, які поширюються по землі. Відтак дератизація не дає спокою кротам і мишам. Пристрої зазвичай діють на десятки метрів навколо. Найчастіше їхня ціна не перевищує ціну за пристрій на електричному живленні. Дератизація відлякувачем, таким чином, є доцільною, якщо постійно користуватися пристроєм.

Замість того, щоб сердитися на свого або сусідського кота, що вони не ловлять мишей, краще озброїтися інформацією «що таке дератизація», які її способи існують. Дійте на випередження! Розкладіть отруту в недоступних для дітей і домашніх тварин місцях, розставте відлякувачі, розклейте липучки. Дератизація стане вам у пригоді у будь яку пору року. Підкажіть сусідам, за рахунок чого дератизація може бути успішною. Так ви подбаєте не тільки про здоров'я своїх рідних, а й про збереження врожаю і дерев у вашому саду.