Вирощування перцю потребує певних знань для отримання щедрого урожаю й дуже важливо знати основні хвороби розсади перцю, щоб бути озброєними при їхній появі. Хвороби перцю, на жаль, не рідкість на наших городах, але вони зовсім не є вироком.

Найчастіше грядки уражують грибкові хвороби перців, розвитку яких цілком можна запобігти профілактикою. Сприятливі умови розвитку грибків: висока вологість, низька температура вночі, брак калію, погана вентиляція через загущеність посадок. Нижче спробуємо розібратись у симптомах і лікуванні хвороб.

Хвороби розсади перцю

Найчастіше молоді рослини солодкого перцю уражує чорна ніжка (або коренева гниль). Зазвичай вона виникає через надмірну вологість та переохолодження ґрунту, тому будьте обережні, не поливайте розсаду холодною водою. Чорна ніжка розсади перцю може з’явитись і в загущених посадках. Крім того, земляна кірка, що виникає після поливу, також сприяє появі кореневої гнилі. Симптоми появи цієї хвороби розсади перцю – раптове в’янення листя. Якщо акуратно вирвати рослину з ґрунту, можна побачити потемніння стебла на рівні кореневої шийки та витончення, наче хтось обпік це місце сірником. Якщо ви побачили подібні ознаки на розсаді, на жаль, більша частина рослин загине.

Щоб вберегтися від чорної ніжки, прорідіть посіви перцю й полийте землю слабким розчином марганцівки. За можливості розпушіть ґрунт або проколіть його тонкою шпицею, провітріть парник чи теплицю.

Після висаджуванні розсади перцю у відкритий ґрунт пролийте його двічі з перервою в 10 днів препаратом Енергодар (6 мл на 2 л води на 1 кв. м). Він не лише захистить від кореневих гнилей, але й підсилить ріст рослин.

Хвороби солодкого перцю

Детальніше розгляньмо хвороби перцю, які трапляються на нашому городі найчастіше.

Альтернаріоз – зазвичай ним хворіють дорослі рослини, але іноді грибок уражує й зовсім молоденькі рослини, так що його можна віднести до хвороби розсади перцю. Визначити його можна за невеликими коричневими плямами, які збільшуються у розмірі, всихають і випадають. Після плями з’являються вже на зелених плодах, викликаючи гниття. Хвороба може зіпсувати навіть зібраний урожай, нагадуючи вершинну гниль.

Вертицильоз – грибкова хвороба, яка проявляється спершу в’яненням нижніх листків, а потім верхніх. Інфекція уражує судини, від чого рослина не може засвоїти вологу, а на зрізі стебла буде помітним потемніння судинних пучків.

Сіра гниль – грибок, розпізнати який можна за мокрими коричневими плямами біля основи стебла, на листі чи плодах. Пізніше в цих місцях з’являється сірий наліт і починається гниття.

Фітофтороз – це той самий гриб, який уражує картоплю й томати. Умови виникнення: підвищена вологість і низька температура, що буває зазвичай ближче до осені, коли дозрівають перчини. Листки стають коричневими, засихають і зморщуються, плоди гниють.

Фузаріоз – гриб, який уражує судини рослин. Від нього жовтіє, скручується й засихає листя, темніє коренева шийка, гниють плоди.

Макроспоріоз (суха плямистіть) – визначається за темно-коричневими плямами із концентричними колами на листі, згодом на плодах. У дощову погоду плями вкриваються чорним нальотом.

Антракноз – грибкова хвороба, яка проявляється в будь-який період росту перцю жовтими втиснутими плямами на листі та стеблі, на плодах утворюються ямки.

Чим обробити

Грибкові хвороби перцю добре піддаються лікуванню препаратами на основі міді. Тому за перших ознак плям чи нальоту можна обприскати 1% бордоською рідиною. Обприскування проводять тричі із перервою у 10–14 днів. Із народних засобів проти хвороб перцю можна спробувати часникову воду (100–200 г часнику залити 10 л води на добу) і обробляти рослини раз на тиждень.

При вирощуванні перцю я не хочу ризикувати урожаєм, тому надаю перевагу спеціальним препаратам. Щоб позбутися такої проблеми, як хвороби і шкідники перцю, важливо при обробці поєднати препарати проти них:

- Під час росту після висадки у відкритий ґрунт – Гарт, 25 г на 5–8 л води + Антиколорад Макс, 1 мл на 3–5 л води на 1 сотку.

- Через два тижні – Цілитель, 50 г + АТО Жук, 3 мл + Авангард Стимул, 10 мл на 6–10 л води на 2 сотки.

- На початку цвітіння (бутонізація) – Фас, 2–3 мл + Захисник, 10–12 мл на 3–5 л води на 1 сотку.

- У період формування плодів – Цілитель, 25 г на 5 л води + Енергодар, 25 мл на 5 л води на 1 сотку.

Уважність до стану рослин та вчасні обробки – це головні складники щедрого врожаю.