Чим обробити огірки – запитання, яке ставить перед собою кожен городник, коли хоче виростити здорові рослини та отримати від них добрий врожай.
Піклуючись про город, ми наче піклуємося про свою сім’ю – рослини є не тільки їжею, а й вітамінами, а іноді і ліками. Тому кожен городник намагається вилікувати рослину, якщо помічає, як жовтіє листя огірків або сохне.
Як саме та чим обробити огірки залежно від симптомів я розповім нижче.

Борна кислота для огірків

Бор як мікроелемент необхідний всім рослинам на городі, але вносити його як добриво одразу в ґрунт ризиковано – можна попалити корені. Якщо бору бракує, рослина відстає в рості, але найголовніше, при нестачі бору гинуть точки росту – верхівки, завдяки яким рослина росте вгору. Нестача бору на огірках проявляється пожовтінням верхівок та молодих листочків, які при цьому стають дрібними та засихають.

Щоб виправити дефіцит бору, проведіть обприскування борною кислотою, провівши позакореневе підживлення по листю. Для цього розчиніть 5 г порошку в 10 л води (спершу зробіть розчин в 1 л гарячої води для кращого розчинення речовини). Обприскуйте огірки до цвітіння та під час нього, з перервою 7–10 днів. Борна кислота також посилює імунітет огірків до гнилей та стійкість до спеки (отже, плодоношення не припиниться за високих температур).

Про інші причини, чому жовтіє листя огірків або зав’язі та як це лікувати, читайте тут.

Обприскування огірків молочною сироваткою

Це найулюбленіший вид обробки у селі. Навіть якщо на кутку залишилось лише дві корови, сироватка знайдеться у кожній хаті. Обприскування сироваткою зміцнює імунітет рослини завдяки молочнокислим бактеріям та амінокислотам у ній. Також вона утворює плівку на листі, яка захищає від спор грибів. Тому таке обприскування до цвітіння огірків виявляється доброю профілактикою хвороб, наприклад, борошнистої роси. Єдине, що сироватка швидко змивається з рослини і в такому випадку доведеться часто обробляти огірки.

Якщо ж ознаки борошнистої роси чи пероноспорозу уже з’явилися на рослині (білі та жовті плями), тоді уражене листя зрізують, а всю рослину та сусідні обприскують сумішшю сироватки з йодом. Для приготування суміші у 9 л води доливаю 1 л нежирної сироватки та додаю 3 краплі йоду, адже якщо додати трохи більше йоду, він може попекти здорові листки, залишивши сухі плями.

Для професійного захисту огірків від борошнистої роси, гнилей, плямистості я раджу скористатися препаратом Захисник замість сироватки – і час заощадите, і ефект буде гарантовано. Проти пероноспорозу я застосовую перевірений та надійний препарат Цілитель від Аптеки Садівника

Більше про різноманітні хвороби огірків та методи боротьби з ними читайте тут.

Бордоська суміш для огірків

Часто під час формування зав’язей огірки починають заражатися грибковими хворобами. Щоб не допустити цього, раджу провести обприскування огірків мідьвмісними препаратами. Найпоширеніший серед народних засобів – мідний купорос. Якщо на листі огірків є білі, жовті, руді плями (борошниста роса, пероноспороз, антракноз) – обприскайте рослину бордоською рідиною. Ця суміш допомагає на всіх стадіях розвитку рослини, навіть за появи гнилі на плодах. Обприскують 1% мідним купоросом зазвичай один раз на тиждень, але не пізніше 10–14 днів до збирання урожаю.

Обприскування огірків марганцівкою

Розчином перманганату калію (марганцівкою) зазвичай дезінфікують насіння та поливають розсаду. Також цей розчин можна додати до підживлення борною кислотою (3 г на відро води). Оскільки ця речовина містить у складі і марганець, і калій, вона добре впливає на імунітет та ріст рослин, маючи, серед усього, ще й знезаражувальні властивості.

При загрозі появи борошнистої роси та інших грибків на грядці огірків рекомендую покропити гудиння 3% розчином марганцівки або спеціальними мідьвмісними препаратами. Крім цього, марганцівкою обробляють також ґрунт та опори для огірків (а також стінки теплиці). Раджу обприскувати марганцівкою тричі протягом 10 днів.

Обробка огірків від хвороб та шкідників

Для кращого ефекту та тривалості захисної дії рекомендую піклуватися про свої рослини за допомогою комплексів препаратів. Для цього на початку цвітіння огірків обробіть сумішшю препаратів Гарт, 25 г + Антигусінь, 4 мл +Самшит, 3 мл на 3–5 л води на сотку. Таке обприскування попередить розвиток борошнистої роси, пероноспорозу та плямистостей листя. Також допоможе проти попелиці та інших шкідників.

Отже, вибір за вами: як, чим та скільки разів ви будете обробляти свої огіркові грядки. При правильній агротехніці вирощування – якісному підживлені, поливі, просапуванні – загроза хвороб і шкідників мінімальна. Тому цілком вистачить для профілактики побризкати сироваткою чи марганцівкою. Якщо ж ви бачите, що багато рослин пожовтіло або побіліло і є всі ознаки хвороб та нашестя шкідників, скористайтеся перевіреними засобами для обробки – якісними вітчизняними препаратами, і тоді огірочки віддячать вам рясним врожаєм.