Можливо, у вас може виникнути закономірне запитання: «Навіщо знатися на агротехніці вирощування огірків, якщо ми всі їх якось вирощуємо?» Не новачки в городній справі давно помітили, що урожай огірків в Україні з року в рік не приходиться. Буває, що вже банки та бочки закінчилися, а город видає врожай як конвеєр. А буває, що вже липень, а домашніх огірків на ринку немає, продаються лише фермерські. Звичайно, багато залежить від погоди, а також від деяких помилок у підході городників до вирощування огірків.

Давайте разом спробуємо розібратися, як краще вирощувати огірки Найперше, що варто знати: під погоду можна підлаштуватися та зменшити її вплив, якщо правильно доглядати за цією загалом непримхливою культурою.

Ґрунт для огірків

Вирощування огірків починається з підготовки ґрунту на городі та субстрату для розсади. Ґрунт для огірків найкраще нейтральної кислотності. Для цього навесні перекопують ділянку із кальцієвою селітрою (нітрат кальцію) із розрахунку 5–10 г на 1 кв. м., яка насичує рослини азотом і кальцієм та поступово нейтралізує кислий ґрунт.

Для розсади готують субстрат із городнього ґрунту, перегною та торфу в рівних частинах. На відро ґрунтосуміші додають нітрофоску – 1–2 столові ложки.

Насіння огірків на розсаду висівають у перших числах травня, і коли в кінці місяця утворяться 3–4 листки, її пересаджують у відкритий ґрунт. Детальніше про те, як правильно вирощувати розсаду огірків, читайте тут.

У відкритому ґрунті огірки сіють в кінці травня, коли нічна температура сягатиме +16 °С. Якщо насіння зійшло дуже рясно, сіянці проріджують, залишаючи найсильніші.

Детальніше про всі тонкощі правильної посадки огірків читайте у нашій статті.

Полив – води багато для огірків не буває

Огірки – це субтропічні ліани, вони дуже вологолюбні. Перезволоження загрожує їм лише під час затяжних дощів та похолодання. Тоді в загущених посадках рослини вражаються грибковими хворобами, а нестача вологи призводить до гіркоти плодів.

Поливають огірки нагрітою за день водою – до 23–25°С і найкраще це робити увечері. Від холодної води з крана чи криниці уражуються корені й огірки сповільнять ріст.

У спеку огіркові грядки поливають щодня: до початку цвітіння – 5 л на 1 кв. м. Під час плодоношення – по 10 літрів на 1 кв. м, але раз на 2–3 дні. Удвічі менше поливають під кінець літа, коли ночі стають прохолодними.

Якщо на стеблах утворюються здебільшого чоловічі квітки, рослини припиняють поливати на кілька днів. Так досвідчені городники «лякають» огірки загибеллю без «потомства», стимулюючи їх до утворення жіночих квіток.

Догляд за огірками: просапування і мульчування

Огірки найкраще ростуть у пухкому ґрунті, насиченому киснем. Для цього молоді рослини просапують раз на тиждень або після рясного поливу, щоб не утворювалася кірка на землі. Ґрунт спушують на відстані 20 см від стебла, щоб не пошкодити корінці. Не можна також заглиблювати сапу більше 5 см. Ще один хороший спосіб аерації – проколювання землі навколо огірків за допомогою вил із тонкими вістрями.

Якщо ви вирощуєте огірки вертикально – на сітці чи шпалері, листя менше тінитиме ґрунт, через що він швидше висихатиме. В такому випадку раджу мульчувати грядку скошеною без насіння травою та бур’янами.

Мульчування утримує вологу в ґрунті, тож поливати можна рідше, а також приваблює черв’яків, які спушують ґрунт та виробляють гумус.

Підживлюємо за потреби

Ось невеличка пам’ятка, які елементи та для чого потрібні огіркам:

 - Азот – для росту стебла й утворення листя.

 - Фосфор – для формування коренів та квітів.

 - Кальцій – для зміцнення імунітету.

 - Калій – для зав’язування плодів.

Підживлення розсади огірків проводять комплексним добривом з появою  першого справжнього листка. Вдруге – через два тижні. Після формування третього листка починають обприскувати розчином кальцієвої селітри – 2 г на 1 л води. Кальцієве підживлення проводять раз на 10 днів, поки не почнуть формуватися плоди.

Під час цвітіння огірків на грядку вносять таке добриво: змішують 40 г суперфосфату, 30 г аміачної селітри та 10 г сульфату калію з розрахунку на 1 кв. м. Суміш вносять у рівчачки на відстані 15–20 см від стебла, присипають ґрунтом і поливають. Під час плодоношення підживлення роблять раз на два тижні.

Можна також удобрювати попелом – склянку порошку розчиняють у відрі води і поливають з розрахунку на 1 кв. м.

Прищипування для більшого врожаю

Для того щоб огірки зав'язували достатню кількість плодів, проводять пасинкування. Ця процедура відрізняється залежно від того, які це огірки: сортові чи посаджені з домашнього насіння.

 - На сортових огірках відщипують верхівку після 6-го листа. Це приведе до формування жіночих квіток і відповідно збільшить урожай.

 - На рослинах, вирощених з домашнього насіння, пасинкування проводять іншим способом: бічні пагони після 4-го листа зрізують.

Для гібридів огірків пасинкування не проводять.

Підв’язування на шпалери

Огіркові ліани швидко розростаються, через що за великої кількості листя рослина стає вразливою для сірої гнилі. Щоб цього уникнути, гудиння піднімають на шпалеру: натягнутий на опорах дріт або міцну мотузку. Кожне стебло обережно прив’язують до шпалери на відстані двох-чотирьох листків від верхівки. Також як шпалеру використовують вертикальну сітку.

Профілактичну обробку рослин від сірої гнилі та інших грибкових хвороб проводять препаратом Захисник – 15 мл розвести на 3–5 л води на 1 сотку та обробити гудиння.

Хвороби та шкідники огірків

Найпоширеніша хвороба огірків – борошниста роса. Вона має такий вигляд, наче хтось покропив листя вапном, хоча причиною захворювання є грибок. Найчастіше сприятливі умови для його розвитку – дощова погода та рослини, які «перегодовані» азотом. 

Інша грибкова хвороба – несправжня борошниста роса. Її характерні риси – поява жовтих цяток на листі, а потім їхнє всихання. Сприятливі умови її розвитку – холодні ночі та погана вентиляція між рослинами.

Також поширені коричневі виразки, які призводять до надломування листя й стебел. Різного роду гнилі виникають від надмірної вологості, загущення та холоду.

Серед народних способів лікування грибкових хвороб досить популярне обприскування бордоською рідиною раз на два тижні.

Детально про хвороби огірків та різні способи їхнього лікування читайте в окремій статті.

Шкідників в огірків теж вистачає: попелиця, павутинний кліщ, трипси, у теплицях чи загущених посадках – ще й білокрилка. Ці комахи висмоктують соки та виснажують рослини, інколи призводячи до загибелі. Народні способи боротьби зі шкідниками: обприскування настоями гірких трав, наприклад, чистотілу або листя тютюну, а також обробка мильним розчином. Ефективніше подіють спеціальні препарати. Від попелиці я рекомендую препарат Антигусінь + Самшит –  4 мл + 3 мл на 3–5 л води на 1 сотку. А від інших шкідників – АТО Жук: 1,5 мл я розчиняю у 3–5 л води з розрахунку на сотку. Обробляти ними можна двічі за сезон з інтервалом у два тижні, не пізніше 30 днів до збору урожаю.

Детальніше про різні види шкідників на огірках та рецепти їх знищення читайте тут.

Кожен городник керується своїми, перевіреними методами вирощування. Але якщо ви зіткнулись з якоюсь проблемою під час вирощування огірків, прислухайтесь до професійних порад. І тоді ваша огіркова грядка або плантація віддячить вас за догляд щедрими врожаями до самої осені!