Найпоширеніші хвороби огірків – справжня та несправжня борошниста роса. Це грибки, які можуть призвести до загибелі всієї рослини. Умови для розвитку хвороби: погана вентиляція, висока вологість, низька температура. Тобто окрім поганої вентиляції дві останні умови – практично те, що любить огірок. Давайте розберемося, чим обробляти та як лікувати огірки від борошнистої роси, та які існують способи профілактики хвороб.

Борошниста роса огірків: боротьба з білими плямами на листках

Дуже часто огірки, як доволі невибагливу культуру, сіють за залишковим принципом десь на закутках городу. Проте, щоб отримати здорові рослини, важливо знати про причини виникнення борошнистої роси на огірках:

 - Замало світла – наростає забагато гудиння, підвищується вологість, зменшується вентиляція.

 - Надлишок азоту – якщо ви гарненько підживили ділянку азотними добривами чи гноєм, але забули про калійні та фосфорні, це стимулює швидкий розвиток хвороби.

 - Період затяжних дощів, що буває зазвичай у червні, коли огірки цвітуть і зав’язуються.

При поєднанні 2 або 3 перелічених причин та відсутності профілактики можна очікувати симптомів хвороби. Така ж доля спіткає огірки в теплиці, особливо якщо ночі холодні.

Борошниста роса проявляється округлими білуватими плямами на листках. За кілька днів білий наліт розпливається на всю листову пластину, при цьому листочки стають трохи хвилястими. Вже за тиждень вони можуть засохнути й опасти. Що більше листків вражено, то гірше почувається вся рослинка з плодами. Огірочки не наберуть маси, будуть зовсім несмачними.

Що довше ви ігноруєте ці симптоми, то більше спор рознесеться вітром і дощем на інші рослини, в тому числі на кущі й дерева. Найперше, що треба зробити – зрізати, а потім спалити всі заражені листки за межами ділянки. Також тимчасово припиніть полив та внесіть калійно-фосфорне добриво.

Про правила підживлення огірків читайте окрему статтю.

Ну і звісно, обробіть огіркові грядки народними засобами або спеціальними препаратами. Як це зробити, я розповім далі.

Несправжня борошниста роса (пероноспороз) огірків

Коли на нижньому боці огіркового листя з’являються темні цятки в жовтій облямівці, які незабаром проступають на верхній бік пластини – це пероноспороз, або несправжня борошниста роса огірків. Ця грибкова хвороба швидко розвивається за підвищеної вологості та низьких нічних температурах. Плями на листі можуть з’явитися вже невдовзі після сходів рослинок. Але найчастіше жовті плями з’являються в липні-серпні, коли урожай дозріває повним ходом. Огірочки від цієї хвороби нібито й не страждають, от тільки смак у них невиразний та й на вигляд вони більш бліді.

Рекомендації за перших ознаках ті самі, що й при справжній борошнистій росі: треба зменшити вологість, збалансувати підживлення, видалити хворі листки. Якщо проігнорувати прояв пероноспорозу, особливо у теплиці, можна за тиждень втратити все стебло.

Про інші причини, чому жовтіє листя та зав’язі огірків, окрім хвороб, можна прочитати тут.

Чим обробити огірки від борошнистої роси

Коли огірки відростили 5 листків, час братися до профілактики грибкових захворювань. Який із засобів вибрати, залежить від вашого підходу до агротехніки цієї культури.

Перші обробки можна робити народними засобами.

Наприклад, сироваткою з йодом. До 9 л води долийте 1 л молочної сироватки, капніть 3 краплі йоду. Цього може бути достатньо для початку, щоб молочна плівка захистила листя, посилила імунітет, а йод знищив спори.

До сироватки можна додати не йод, а мідний купорос (7 л сироватки + 3 л води + 1 чайна ложка купоросу). Цим розчином обробляють огірки двічі з перервою 10 днів.

Якщо немає сироватки, але під рукою є марганцівка, зробіть блідо-рожевий розчин (3 г на 10 л води) та обприскайте огірки. Така обробка тричі за 10 днів може стати достатньою профілактикою від борошнистої роси та пероноспорозу, якщо попереднього сезону не було помічено ознак хвороби.

Задля попередження розвитку грибків дієвими є й настої цибулиння чи кропиви. Візьміть 200 г лушпиння або жалкої кропиви, залийте 2 літрами окропу. Коли відвар охолоне, доведіть водою до об’єму 10 л. Через три дні настій почне бродити, от тоді й обприскайте грядки. Такі настої мають непоганий протигрибковий ефект.

Найсильнішим із народних засобів від борошнистої роси є бордоська рідина.Цим розчином обприскують один раз на тиждень за появи перших плям. На 10 л води беруть 100 г негашеного вапна та 100 г мідного купоросу.

Втім, якщо хвороба вже вразила багато огіркового листя, а торік на цьому ж місці росли інші родичі гарбузові, краще не покладатись на народні засоби, а застосувати перевірені вітчизняні препарати, щоб не втратити весь урожай.

Так, від борошнистої роси під час зав’язування плодів гудиння обробляють препаратом Захисник – 12–15 мл на 5 л води на 1 сотку. Обробку припиняють за 14–15 днів до збору урожаю.

Від пероноспорозу огірків скористайтеся сильнодіючим препаратом Цілитель – 25 г препарату розводять у 3–5 л води з розрахунку на 1 сотку. Ефективними також є фунгіциди Гарт і Енергодар. Ними обприскують для профілактики у фазі 10 листків, а припиняють обробку за 10 днів до збору врожаю.

Ці ж самі препарати вбережуть ваші рослинки й від інших грибкових хвороб огірків, бо мають широкий спектр дії.

Навіть якщо не завжди вдається дотримуватися всіх правил вирощування та догляду за огірками й хвороба потрапила на ваші грядки, не біда – завжди можна придбати недорогі засоби й препарати, щоб вилікувати або захистити рослини від хвороб. І вже тоді ніщо не завадить насолоджуватись плодами своєї праці – тугими хрумкими огірочками.