Яке літо без кавунів? У південних областях це найвигідніша валюта городників у липні-серпні.

Проте господарі й у інших регіонах країни часто запитують мене про догляд за кавунами, їх вирощування на своєму городі. Насправді це не складно, знаючи основи агротехніки і обравши районовані сорти.

Вирощування кавунів сіянцями вимагає збалансованого ґрунту для висадки посівного матеріалу. Приготуйте суміш з третини дернової землі, перегною і торфу. Можна додати пісок або тирсу для поліпшення структури ґрунту.

Вирощування кавунів в Україні: висів у відкритий ґрунт

- На півдні насіння можна висівати відразу у відкритий ґрунт, щойно земля прогріється до +15° С (приблизно в кінці травня). Для цього прогрійте його кілька годин у нагрітій до 50° С воді. Коли проклюнеться ‒ закладіть в ямки.

- Лунки копайте на штик лопати, підмішуючи в кожну по літру перегною та столовій ложці попелу.

- Відстань між посадками слід залишати близько метра, враховуючи розмір гудиння.

- Після ретельного поливу в ямки покладіть по 2-3 насінини на глибину 5-7 см, щоб згодом було легко залишити найсильнішого сіянця. Потім засипте землею і чекайте на проростання.

- Щоб у південних областях отримати ранні плоди у липні, організуйте вирощування кавунів під плівкою, оскільки оптимальна температура для росту ‒ від 30 до 45° С. Тільки серпневий врожай достигає просто неба.

- В інших регіонах (наприклад, на Поліссі чи Західній Україні) світла і тепла менше, ніж на півдні. Тому вегетаційний період ягоди досить тривалий. Вирощування кавунів від сходів до утворення плоду може затягнутися на 150-160 днів (5 місяців).

- Спершу рослина дуже повільно набирає вегетативну масу ‒ перший місяць сіянець більше нарощує коріння, ніж листя. Незабаром починається активний ріст пагонів, а утворення цвіту у ранніх сортів можливе через 30 днів після сходів.

Вирощування кавунів: коли і як висівати розсаду

- Для отримання розсади насамперед прогрійте мішечок з насінням в теплому місці протягом двох тижнів (наприклад, поруч з батареєю). А на початку або в середині березня можна братися до висівання.

- Вирощування кавунів обов'язково вимагає попереднього пророщування насіння у теплій воді. Цей процес триватиме 1-2 доби.

- Вирощування кавунів буде ефективним, якщо проросле насіння загартувати. Витримайте його перед висіванням у холодильнику 1-2 доби у вологій тканині.

- Насіння обробіть протягом 20 хвилин для дезінфекції марганцівкою (1% розчин) або мідним купоросом (0,5% розчин). Потім промийте чистою водою.

- Проводьте передпосівну обробку насіння у стимуляторі росту Авангард Стимул. Замочіть 150-200 г посівного матеріалу в 500 мл води з 30 мл препарату на 3-4 години. Така обробка сприятиме швидшому наростанню кореневої маси, підвищуючи стійкість культури до несприятливих умов. Висійте насіння відразу, як тільки воно просохне.

- Обробку марганцівкою, мідним купоросом та стимулятором росту доречно проводити незалежно від того, вирощуєте ви ягоду у відкритому ґрунті чи розсадою.

- Висівайте насіння як у спільні ємності, так і в окремі стаканчики. Під накритою плівкою при температурі від 25° С сходи з'являються на 3-4 день. Після цього знизьте температуру в приміщенні на 5° С.

- Вирощування кавунів розсадою потребує підживлення. Почніть підживлення через тиждень чи два після сходів. На 10 л води візьміть 1-2 ст. ложки суперфосфату. Повторіть обробку через два тижні.

- Висаджуйте сіянці у північних, західних та східних регіонах в кінці травня ‒ на початку червня.

Вирощування кавунів: ґрунт і полив

Дуже важливий чинник, який городнику не варто ігнорувати ‒ вирощування кавунів потребує пухкого ґрунту. Найкращим буде супіщаний. На іншій землі слід часто робити прополку, додавати пісок. У дорослої рослини корінь росте вглиб до півтора метрів. Просапування слід припинити, коли гудиння почне стелитися по землі, інакше можна травмувати стебла чи листя.

Дуже рекомендую провести обробку землі від бур'янів, бо як я вже писав вище ‒ полоти сапою у вас не вийде!

Для позбавлення від бур'яну добре підійде перевірений препарат, що діє проти більшості видів ‒ Антибур’ян (30-50 мл препарату розведіть у 3 л води з розрахунку на 1 сотку). Обробіть вегетуючі рослини-шкідники за 14 днів до висаджування кавунів у ґрунт.

Кавун – родич гарбузовий, отже найперше для росту потужного гудиння йому необхідний азот. Не шкодуйте також перегною. Вже під час формування зав'язі рослина потребує калійних добрив, так як від них залежатиме не тільки розмір плодів, а й солодкий смак м'якоті.

Оскільки баштан досить посухостійкий, особливого режиму зволоження він не потребує, окрім періоду зав'язування плодів. У городині достатньо не допускати пересихання землі. Для цього городники мульчують міжряддя. Для вирощування кавунів в промислових масштабах облаштовують крапельний полив.

За кілька днів до висадки розсади у відкритий ґрунт її підживлюють комплексними добривами (10 г аміачної селітри, 20 г сульфату калію, 40 г суперфосфату на 10 л води). Підливайте по 1-2 літри розчину під рослину.

Висаджуйте стебла тоді, коли утворюється 5-6 справжніх листків.

Вирощування кавунів: підгортання і мульчування

Один із прийомів посилення росту стебла ‒ нагорнути на нього трохи ґрунту за принципом підгортання помідорів, щоб стимулювати утворення додаткових коренів.

Також проводьте пасинкування ‒ відщипніть другі-треті і наступні другорядні стебла. Це допоможе культурі кинути всі сили на достигання основних плодів. У цей час городники перевертають нижню частину кавунів до сонця, щоб вони швидше і рівномірніше достигали.

Вирощування кавунів: хвороби і боротьба з ними

Ще на стадії появи перших листків рослину може вразити підступна хвороба ‒ коренева гниль. Винуватцем захворювання є грибок, що активізується у вологому холодному ґрунті. Для профілактики та лікування поливайте грядки 1% розчином марганцівки або спеціальними комплексними препаратами, наприклад, Енергодаром.

Для попередження пліснявіння насіння, кореневих гнилей та чорної ніжки після висівання або висаджування розсади ґрунт поливають Енергодаром із розрахунку 3 мл на 2 л води на 1 кв.м.

Також в період вегетації проводьте обприскування проти пероноспорозу при нормі 25-30 мл препарату на 5 л води на 1 сотку.

Згодом стебла і листя цієї культури можуть потерпати від фузаріозу, антракнозу, сірої гнилі, борошнистої роси і великого спектру інших хвороб.

Вирощування кавунів: як їх уберегти

По-перше, задля профілактики перелічених вище хвороб на ранніх етапах обробляйте насіння перед посадкою, про що я згадував вище.

По-друге, захистити кущі з уже добре розвиненою вегетативною масою від хвороб вам допоможуть протигрибкові препарати широкого спектра ‒ Гарт (від пероноспорозу) і Захисник (проти фузаріозу, антракнозу, борошнистої роси), а також Цілитель (проти пероноспорозу та альтернаріозу).

Вирощування кавунів: шкідники та боротьба з ними

Мешканці півдня добре знають, що врожай культури (а в промислових масштабах ще й прибуток) залежить від дрібного чорного шкідника ‒ баштанної попелиці. Це основний ворог кавуна.

Колонії цих комах обліплюють весь стебло. При цьому цвіт і листя скручуються, вкриваються липким нальотом, а гудиння слабне. Її нашестя може початися у вологу погоду ще в червні.

На невеликій кількості молодих рослинок комах можна змити водою, обприскуючи настоями попелу та тютюну. Проте більшу гарантію дають препарати, спеціально розроблені для тривалого захисту рослин від шкідників. Для обприскування кущів від баштанної попелиці я раджу Ато Жук (1 мл на 3 л води на 1 сотку).

Вирощування кавунів не обходиться без боротьби з ще одним незвичайним шкідником ‒ птахами. Це ворони, сойки. Вони розкльовують стиглі плоди. Виходиш уранці на город, а від плодів лишилися одні шабатури. Вихід один ‒ обв'язувати кожен плід тканиною, наприклад, марлею. Птахи не здогадаються про хитрість та не доберуться до ягоди.

Мені доводилося куштувати кавуни, вирощені на чорноземах Вінничини у важкій землі, перегодованії гноєм, а також азотом. Вони мали кислуватий смак, бліді тяжі на зрізі. А от ягоди з піщаного городу неподалік від Полісся, вчасно підгодовані калійними добривами, мали неперевершений солодкий смак і розсипчасту м'якоть.

Тому раджу обирати насіння такого сорту, що підходить для вашого регіону, а також вчасно займатися експериментами із розсадою. Далі процес вирощування кавунів має відповідати тим же правилам, що і для інших рослин на городі.

Організуйте вирощування кавунів таким чином, щоб менше зусиль витратити на боротьбу зі шкідниками і хворобами баштану. Насолоджуйтесь власною південною «екзотикою», не зважаючи на область ‒ хоч на Чернігівщині, хоч на Житомирщині!