Що б ми робили, якби на нашому столі не було такого овочу, як капуста? Влітку ми смакуємо різними салатами із неї, а взимку – консервацією та квашениною. А все завдяки тому, що в нашій місцевості цей овоч – найпотужніша вітамінна бомба. Селекціонери вивели близько трьох десятків видів капусти. Які є види капусти і які ж з них краще обрати? Всі види капусти в наших краях вирощуються із розсади. Її пікірують після появи 4 листків, а за сприятливої температури пересаджують у відкритий ґрунт. Детальніше про всі тонкощі вирощування розсади капусти читайте у нашій статті.

Класифікують всі види капусти залежно від частин, які вживають в їжу:

  1.  качанна: біло- або синьоголова, брюсельська, савойська;
  2.  та, яка формує їстівні суцвіття: цвітна, броколі та їхній гібрид романеско;
  3.  листова, салатна: пекінська, кольрабі (в останньої їстівне потовщене стебло).

Вимоги вирощування всіх цих видів полягають у наступному:

  1. посилений полив на початку вегетації та підживлення азотом;
  2. вчасний захист від шкідників;
  3. помірний полив під час формування головок, щоб під час росту вони не розтріскувалися та краще зберігалися.

Види капусти: білоголова або білокачанна капуста

Найпопулярніша в Україні. Її вирощують у більшості господарств у промислових масштабах. Вважається екологічно чистою, адже її листя наростає зсередини, тому препарати від шкідників потрапляють лише на верхнє листя.

Досі однією із найкращих сортів на зимове шаткування вважають сорт Харківська. Пізні сорти найкраще зберігаються до наступного літа.

За вмістом вітаміну С та інших корисних речовин вона перевищує всі вітчизняні овочі й фрукти, у тому числі цитрусові.

Найкращий спосіб зберігати білоголову капусту – квасити, бо таким чином капуста довше зберігається. Крім цього, в процесі ферментації утворюється величезна кількість лактобактерій, які добре впливають на роботу кишечника. Відомі випадки, що квашеною капустою рятували життя хворим на дизентерію.

Види капусти: цвітна капуста

Незважаючи на те, що світові дієтологи визнали цю капусту найкориснішою з усіх хрестоцвітих, для українських городів вона трохи примхлива у вирощуванні. Не так шанована городниками, бо дуже залежна від погоди та здебільшого погано формує суцвіття.

За сильної спеки листя ростиме, а ось суцвіття залишаться дрібними. Цвітну капусту треба часто поливати, оскільки на момент формування суцвіття через брак води вона може більше відрощувати листя. Інакше під дією сонячного світла суцвіття пожовтіють, позеленіють та погіркнуть. Проте за дотримання температурного режиму та правильного догляду така капуста (види ранніх сортів) можна смакувати вже в кінці червня, а пізні сорти – до кінця жовтня.

Види капусти: броколі

Броколі – це темно-зелена сестричка цвітної капусти, яка вважається надпотужним антиоксидантом і супердієтичним продуктом. Її суцвіття мають сильно виражений капустяний смак. Недоліком цієї культури є терміни визрівання суцвіть. Товарні та смакові якості зберігаються лише до моменту розпукування бутончиків у суцвітті. За високої температури броколі вкривається жовтим цвітом за одну ніч: тоді все суцвіття стає жорстким та неприємним на смак. Тому здебільшого броколі вирощують восени або ранньої весни у теплицях – в умовах, де можна дотриматися невисоких температур.

Види капусти: кольрабі

Ця капуста цінна своїм розширеним стеблом, а назва з німецької перекладається як «капуста-ріпа». Вона нагадує ріпку на ніжці, з якої ростуть поодинокі листки. Цінність кольрабі полягає в її салатному смаку та соковитості. Вона добре зберігається взимку. Вирощувати кольрабі нескладно, бо вона добре витримує низькі температури.

Види капусти: савойська капуста

Савойська капуста належить до качанної, проте формує нещільні голівки, які нагадують салат «Айсберг», тільки з ніжним солодкуватим смаком. Їх відварюють, смажать, а також шаткують у cалати.

Пізні сорти савойської капусти зберігаються в холодному приміщенні не гірше за білоголову.

Види капусти: брюсельська

Брюсельська капуста – це високе стебло із десятками (до 70 шт.) дрібних головок діаметром до 5 см. Рослина штучно виведена селекціонерами. Споживають у брюсельської капусти саме головки, в яких високий вміст корисних речовин.

Вирощувати її нелегко, бо на момент формування головок рослина вимагає по 4 відра води під стебло, а через тривалий термін дозрівання вона вразлива до багатьох хвороб і шкідників.

Види капусти: пекінська

Пекінську капусту вживають у свіжому вигляді як в салатах, так і інших стравах. Різниця полягає лише у тривалості зберігання. Ця капуста найменш вразлива до хвороб, бо має найкоротший термін вегетації. Проте як і більшість хрестоцвітих, за високих температур стрілкується та гіркне.

Які б види капусти ви не обрали для вирощування на городі, знайте, що у будь-якому випадку матимете під рукою найкращі вітамінні набори! А успіхи у вирощуванні примхливих різновидів додадуть впевненості у власній майстерності. А там і недалеко до заснування свого локального капустяного міні-бізнесу!