Вирощування кабачків, як і решти родичів гарбузових (баштанних культур), загалом доволі просте. Стебла і листя кабачків соковиті, плоди великі – урожай зазвичай буває рясний. Єдине, що засмучує городника, це те, що кабачки чутливі до деяких грибкових і бактеріальних хвороб.
Після затяжних дощів іноді жовтіє листя кабачків, вкривається білими плямами, розсада гине, а плоди зогнивають. Як розпізнати хвороби кабачків і як з ними боротися, я розповім далі у статті.
Про хвороби огірків – відомих родичів кабачків – можна прочитати тут.

Борошниста роса кабачків

Одна із найпоширеніших хвороб – борошниста роса кабачків. Симптоми проявляються зверху на листках у вигляді білого павутинного нальоту, який розростається і покриває всю поверхню листової пластинки. Згодом можна помітити, як жовтіє листя кабачків і всихає. Найбільш активно грибок розвивається, коли спекотні дні змінюються на холодні ночі. Внаслідок ураження рослина повільно розвивається, кабачки виростають дрібні – урожайність може знизитися ледь не на половину.

Із народних засобів господарі радять опилювати листя меленою сіркою або за перших ознак хвороб обприскати грядки розчином сироватки та йоду (1 л сироватки + 9 л води + 3 краплі йоду). Нижче я детально розповідаю про препарати для обробки кабачків.

Жовтіє листя кабачків

Якщо ви помітили, як у спекотну погоду листя кабачків вкривається жовтими плямами, які згодом чорніють – це грибкова хвороба антракноз. Листки стають продірявлені, скручуються і засихають. На стеблах плями можуть бути втиснутими. Поява плям біля кореня найбільш небезпечна, бо рослина може легко загинути. Плоди гниють, а якщо дозрівають, то стають гіркими. Для захисту від антракнозу за перших ознак хвороби рекомендую обробити рослини колоїдною сіркою (50 г на 10 л води) або 1% бордоською рідиною (100 г мідного купоросу + 100 г негашеного вапна на 10 л води).

Несправжня борошниста роса (пероноспороз) – також є однією з причин, чому жовтіє листя кабачків. Ця хвороба проявляється у вигляді жовто-коричневих плям на листках та інших надземних частинах рослин. Пероноспороз можна розпізнати за сіро-фіолетовим нальотом на нижньому боці листків. Листя спершу стає бурим, потім засихає. Із народних засобів часто застосовують міцний відвар цибулиння.

Інші хвороби кабачків

Біла гниль – грибкова хвороба, ознакою якої є білий наліт, який вкриває всі частини рослини. Стебла і плоди стають м’якими, слизистими. Найбільш активний патоген, коли кабачок починає плодоносити: в цей період багато листя, під яким прохолодно, підвищена вологість і слабка вентиляція. Щоб уникнути білої гнилі, можна опилювати ґрунт деревним попелом.

Верхівковий бактеріоз – бактеріальна хвороба, при якій загнивають зав’язі. На стеблах та плодах з’являються жовті, пізніше – коричневі мокрі плями, на яких згодом утворюється бурий наліт. На жаль, така хвороба не лікується. Хворі рослини варто знищити, а ділянку очистити від бур’янів.

Хвороби розсади кабачків

Фузаріозне в’янення – грибкова хвороба, збудник якої уражує судинну систему рослини. На зрізі стебла помітні коричневі цятки – це закупорені судини. На розсаді хвороба призводить до в’янення сходів та загнивання кореневої шийки. У першому випадку сім’ядолі стають блідими, в’януть і можуть засохнути за 2–3 дні. При гнилі корінець і коренева шийка потоншуються й загнивають, рослини переламуються. Це відбувається при переохолодженні ґрунту. Фузаріоз дорослих рослин проявляється у припиненні росту, карликовості та в’яненні.

Із фузаріозом можна боротись сівозміною (повторно баштанні культури садять через 5–6 років) та помірним поливом.

Чим лікувати

Щоб запобігти появі та розвитку хвороб кабачків, найперше потрібно дотримуватися сівозміни гарбузових культур, прибирати усі рослинні рештки в кінці сезону та перекопувати грядки на зиму.

Друга умова – вчасна обробка. Задля гарантованого захисту я рекомендую обприскувати кабачки профілактично – від утворення 2–4 листків до початку цвітіння, та за потреби – під час плодоношення, попередньо зірвавши всі плоди.

Для перших обробок раджу препарати Захисник (12–15 мл на 5 л води на 1 сотку), Енергодар (25–30 мл на 5 л води на 1 сотку), Цілитель (25–30 г на 5 л води). У період плодоношення можна застосовувати препарат Захисник (10 мл на 3–5 л води). Обприскувати необхідно з перервою в 10–14 днів, а строк очікування від обробки до збору врожаю становить 10–15 днів.

Вивчаючи хвороби кабачків, можна дізнатись і про хвороби огірків, бо ці рослини родичі. Обробляючи свої рослини з любов’ю народними і професійними засобами, можна отримати щедрий врожай, не зважаючи на примхи погоди.