Технологія вирощування часнику – не така складна справа, але має деякі особливості. Так, перед вибором місця важливо дізнатись, які найкращі попередники часнику, а також як за ним правильно доглядати: удобрювати та мульчувати. Якщо ви плануєте вирощувати часник на продаж, то раджу ознайомитись із сортом часнику Любаша – найпопулярнішим в Україні.

Коли садити часник

Навесні садять ярий часник, який достигає до серпня. Що раніше вдасться посадити зубці у землю, то кращий та якісний врожай ви отримаєте. Зазвичай сигналом до посадки є відсутність заморозків та достатньо прогрітий ґрунт.

Восени у другій половині жовтня садять озимий часник. Його сорти достигають раніше на кілька місяців, але й зберігаються взимку трохи менше. Якщо восени посадити ярий часник, урожай можна буде зібрати у червні.

У добре скопаний та підживлений ґрунт закладають зубці на глибину до 8 см за 10 см один від одного. Відстань між рядками роблять до 30 см.

Попередники часнику

Сівозміна необхідна всім городнім культурам для того, щоб отримати у спадок не виснажений чи заражений ґрунт, а навпаки, оздоровлений та насичений корисними речовинами. Якщо з року в рік на тому самому місці садити ті самі рослини, ви помітите не лише слабкий розвиток у рослин, а й зменшення врожаю.

Часник дуже добре росте на ділянках, де торік іще буяли суничні та полуничні грядки, вилося огіркове чи гарбузове гудиння, вирощувався зелений салат чи квасоля з горохом.

Часник добре почувається і на ділянці після сидератів – конюшиною, люцерною, житом.

Краще не вирощувати часник після картоплі та цибулі. Також водночас із часником у міжряддях можна засіяти грядки моркви або закласти нові посадки полуниці.

Підживлення часнику

Під час підготовки ділянки під часник при перекопуванні треба внести по відру перегною чи компосту на квадратний метр та по літру попелу.

При посадці зубців їх вилущують за 1–2 дні, а в день посадки декілька хвилин дезінфікують в 1% розчині мідного купоросу чи настої попелу (3 л на 10 л води). Також можна знезаражувати зубці в блідо-рожевому розчині марганцівки, замочуючи на півгодини.

Після сходів часнику (ранньої весни для озимих сортів) у міжряддя вносять аміачну селітру – 20–30 г на кв. м. Після цього рядки просапують раз на 10 днів. До червня часник поливають по 3–4 відра на 1 кв. м, якщо весна посушлива.

Хвороби та шкідники часнику

Часник хворіє на фузаріоз, за якого майже визрілі головки вигнивають, а листя жовкне. Іншою причиною гниття може бути поширена хвороба сіра (шийкова) гниль. Для профілактики  хвороб часнику важливо не перегодовувати часник азотом та збирати урожай до вилягання листя.

Також як профілактику хвороб можна обприскати рядки часнику 1% розчином бордоської рідини або ж спеціальним протигрибковим препаратом Захисник 10–12 мл на 5 л води. Я ним обробляю за першого візуального прояву цих хвороб.

Якщо часникові грядки потрапили під атаку шкідників (кореневого кліща, цибулевої молі чи цибулевого листоїда, мухи), раджу не зволікати та якомога швидше обприскати грядку препаратом АТО "Жук" 1,5 мл або Фас 2 мл на 3–5 л води на сотку. Перший препарат діє на широкий спектр шкідників та має довготривалий період захисту. А другий має контактну дію та знищує усі наявні шкідники на момент обприскування.

Мульчування часнику

Часник вкривають під час осінньої посадки для того, щоб зубці не вимерзли і у грядці зберіглась волога. Мульчувати можна соломою, листям, перегноєм, тирсою, ялинковими гілками.

Ранньої весни, як тільки почне прогріватися земля, мульчу згрібають, щоб вона не перешкоджала росту молодого листя.

Повторно мульчують часник влітку, якщо довгий час тримається спека. Тоді між рослинами розкладають сіно або скошені без насіння бур’яни. Це зекономить час на полив та просапування.

Просапують часник через два тижні після сходів не лише для збагачення ґрунту повітрям, а й для знищення перших бур’янів.  Якщо цього не робити, вже в перших числах травня грядки можуть злитися в суцільне зелене поле, приховуючи в собі небезпеку – гарні умови для розвитку грибкових хвороб. Сапаючи, намагайтеся злегка розбити земляну кірку, не заглиблюючи інструмент більше 5 см, щоб не пошкодити корені часнику, які ростуть близько до поверхні.

На великих ділянках часнику або ж у разі браку часу для постійного просапування раджу скористатися препаратом Макстар від Аптеки Садівника, який ефективно знищує однорічні дводольні та деякі багаторічні види бур’янів.

Обробку проводять по вегетуючих бур’янах, за появи 2 листків на часнику.

Проти однорічних злакових та багаторічних (пирій) я акуратно обробляю міжряддя препаратом Антипирій із розрахунку 10–20 мл на 3–5 л води на сотку.

Збір урожаю

Вчасно зібраний урожай часнику – запорука його подальшого тривалого зберігання. Важливо не пропустити момент, коли голівки визріли і вже не набирають масу. Якщо перетримати часник у землі, він розтріскається і почне гнити.

Як же дізнатися, коли збирати часник? Сорти часнику, які в червні випускають стрілки з цвітом (стрілкуються), сигналізують про готовність до збору засохлим нижнім листям і пожовклим верхнім.

Такі стрілки до цвітіння можна зрізати й використовувати їх у стравах. Буде подвійна користь: смачний обід і більше живлення для головки часнику, яка при цьому додасть у вазі на 20%. Або якщо вирощуєте часник на насіння, збирайте його до моменту, коли стрілки почнуть розтріскуватися.

Тоді їх зрізають і тримають до наступного року, а підземні часничини викопують.

Якщо сорт такий, що не стрілкується, то сигналом до збирання врожаю послужить вилягання листя.

Зібраний часник обріжте від корінців, просушіть і зберігайте у прохолодному сухому місці, бажано підвішеним. 

Якщо ви визначилися із сортами часнику, які хочете вирощувати не лише до борщу й сала, а й на продаж, рекомендую в перший рік посадити невелику грядку і поспостерігати, чим хворіють рослини та як вони ростуть на обраному місці. Якщо часнику комфортно на вашому городі – наступного року подбайте про повноцінний догляд і радійте щедрому врожаю!