Коли і як садити часник правильно – ці питання завжди хвилюють городників, адже для того, щоб отримати хороший урожай, важливо знати, коли правильно садити часник ярих та озимих сортів. Спершу садити часник найкраще на сонячному місці на підвищенні, без застою води, оскільки він досить вразливий до грибкових хвороб.

Найкращі попередники часнику

Для цієї культури важлива сівозміна, тобто дотримання чергування інших культур як попередники часнику. Оберіть ділянку, де торік не росли помідори, картопля і цибуля та сміливо висаджуйте туди часник.

Після якої культури садити часник? Найкраще після полуниці, зеленого салату, латуку. Ну і звісно, після сидератів: люцерни, конюшини, жита. Добре ростиме часник і після бобових, огірків, капусти.

А що садити після часнику? Ті самі культури, що і до, а також ранню картоплю.

Часник містить фітонциди – природні речовини, які відлякують шкідників, тому його корисно садити у міжряддях полуниці та моркви. Також у поєднанні з цими культурами зубчики часнику наливаються більшою масою.

Коли садити часник навесні

Часник, який ми садимо навесні, називається ярий. Це пізній часник, він сформує нові голівки у серпні. В такого часнику зубці легко очищуються від лушпиння, а врожай добре зберігається до весни.

Я саджу ярий часник так само, як це робив мій батько. Щойно город просохне від снігу так, що землю можна копати і вона не липне до лопати, я беруся до посадки часнику. Зазвичай це кінець березня – початок квітня. Чому важливо посадити саме в цей час? Після снігу і дощів в землі найбільше вологи, а для часнику чим більше вологи для пророщування, тим краще.

Садити часник дуже просто. Ґрунт має бути перекопаним, найкраще з осені, але не пізно зробити це й навесні. Щоб часник виріс великим, грядки слід підживити. Для цього перекопую землю разом із перегноєм – на 1 кв. метр закладаю відро органіки і 0,5–1 л золи. На бідних ґрунтах можна додавати замість попелу 40 г суперфосфату і 10 г хлористого калію.

Вибираю тверді непошкоджені зубці ярових сортів та саджу в канавки на глибину до 5–7 см. При цьому відстань між рядками залишаю приблизно 25–30 см, а самі зубці в рівчаку закладаю через 10 см один від одного. Це дасть можливість просапувати рядки від бур’янів, а корінцям не бракуватиме поживних речовин. Зубці садять паростком догори.

Як садити часник на зиму

Посаджений на зиму часник (озимий) можна викопувати вже у червні. На смак зубці досить гострі, тому їх садять для консервації. Такий часник зберігається до нового року, а деякі сорти до кінця зими. Проте врожайність та морозостійкість озимого часнику вища. Впізнати озимий часник можна за міцним лушпинням, від якого не так легко очистити зубці.

Коли садити часник на зиму? Зазвичай за місяць до морозів, поки ґрунт легко копати – це може бути і вересень, і жовтень. Але є господарі, які садять часник у листопаді і не скаржаться на врожай.

У канавки під озимий часник можна підсипати трохи піску та попелу, якщо ґрунт важкий, глинистий. Озимий часник садять трохи глибше, до 10 см. Після посадки треба утрамбувати ґрунт і замульчувати соломою чи ялинковими гілками. Крім утеплення, мульча ще й затримає сніг, забезпечивши рослину вологою навесні.

Обробка часнику перед посадкою

Часник, як і будь-який насіннєвий матеріал, потрібно обробити перед посадкою. Найчастіше зубці замочують на 30–60 хвилин у блідому розчині марганцівки або розчині спеціального препарату АС-Селектив від Аптеки Садівника. Також зубці можна занурити на 1–2 хв у 1% розчин мідного купоросу.

Всі ці методи мають захистити часник від хвороб та прискорити проростання.

Перед посадкою у ґрунт оброблені зубці висипають у друшляк і просушують.

Часник вважається невибагливою культурою, яка крім харчової цінності використовується ще і в медичних цілях. Якщо дбати про вирощування часнику з усією турботою та любов'ю, можна отримати великі врожаї відбірних головок. А це дасть ще й непоганий прибуток, якщо хоча б сотку відвести під часник на продаж.