Препарати від бур’янів стали дуже популярними серед відповідальних городників. Гербіциди для дачі ‒ це найшвидший спосіб позбутися «небажаних рослин» на грядках, збільшити врожай. Їх ділять на засоби суцільної і вибіркової дії. Види гербіцидів суцільної дії знищують всі бур’яни поспіль, а вибіркового ‒ тільки певного класу, наприклад, злакові (щетинник, пирій тощо) або дводольні (лобода, щириця). При цьому вони не чинять негативного впливу на культурні рослини.

Якщо у вас великий город, прополка зазвичай забирає багато часу і сил, які краще витратити на ретельний догляд за городніми улюбленцями. Позбавлення грядок від деяких кореневищних рослин-шкідників перетворюється на щорічну важку працю. Та й здолати їх таким чином практично неможливо.

Міжряддя деяких культур небезпечно полоти через можливість пошкодити коріння, розташоване близько до поверхні землі. Різні види гербіцидів упорюються з такою роботою дуже швидко.

Тому я як городник зі стажем раджу розумний підхід ‒ використовувати гербіциди. Препарати за одну обробку на рік допоможуть вивести бур'ян на довгі роки!

Види гербіцидів суцільної дії

Засоби, що знищують всі види бур'янів на ділянці, ідеальні для її підготовки перед посадкою або висівом культур. За характером дії гербіциди можуть бути контактними і системними. Контактні діють у місці контакту препарату з рослиною. Системні всмоктуються бур'янами, поширюються по судинах в коріньта інші частини рослини за 7-10 днів. Після цього небажана трава жовтіє та гине.

Обробку гербіцидами суцільної дії проводять за 14 днів до висадки (посіву) різних культур на ділянку, а також після збору врожаю, восени. При цьому самі рослини-шкідники вже повинні бути помітні на поверхні ґрунту.

Класичним препаратом суцільної дії є вітчизняний Антибур’ян від Аптеки Садівника. Такі гербіциди в Україні діють на більш ніж 300 видів бур'янів (осот, пирій, берізка, осот, амброзія, горець (спориш), деревій і ін.). Цей препарат застосовують за 14 днів до посадки культур, а також у міжряддях виноградників та садів навесні або влітку.

Так само діє Гліфовіт Екстра, який може застосовуватись за температури повітря від 8°С. Тим часом препарат Антибур’ян ефективний проти багаторічної дводольної трави вже за 12°С.

Для кращого поглинання засобів суцільної дії (особливо за підвищених температур повітря) у бакові суміші додавайте азотні добрива: 50-100 г аміачної селітри на 10 л розчину.

Види гербіцидів вибіркової дії

Цей тип засобів відмінно підійде для боротьби з певними видами бур'яну. Наприклад, для знищення пирію на грядках картоплі або смородини, кульбаб ‒ на полуничних грядках.

Різні види гербіцидів здатні зупинити зростання бур’яну, навіть коли його насіння ще знаходиться в ґрунті. Вони мають тривалу дію, яка добре проявляється за умови, що земля досить зволожена. Зазвичай їх застосовують після сходів городини, але це справедливо тільки для деяких культур, зазначених в інструкції!

Ось кілька варіантів професійних препаратів на ваш вибір:

- Антисапа ‒ також має вибіркову дію проти однорічних бур'янів (ромашка, амброзія, лобода, волошка). Такі види гербіцидів застосовують до- або після сходів картоплі.

Післясходові види гербіцидів зручні тим, що ними можна обробляти, не боячись пошкодити основну культуру. Кращий час для такої обробки ‒ квітень-травень, коли температура повітря не вище 25° С, а сам бур'ян активно зростає.

- Антипирій ефективний проти всіх злакових бур'янів (пирію, щетинника, горця, ежовника) на картоплі, цибулі, капусті, моркві, буряках, томатах. Це кращий гербіцид від пирію.

- Мастак препарат, розроблений спеціально для порятунку полуничних грядок від осоту, бодяка, кульбаби, кінського щавлю та кропиви.

- Макстар ‒ спеціалізований препарат для захисту часнику і цибулі від дводольних бур'янів.

Гербіциди для дачі: як правильно ними обробляти

- Для обприскування ділянки оберіть день з безвітряною прохолодною погодою. Тоді будь-які види гербіцидів можна буде нанести рівномірно, і вони не висохнуть передчасно.

- Важливо, щоб на листках не було роси або крапель дощу, а земля була волога.

- Розрахуйте витрати препаратів на ділянках: 2-5 л розчину на сотку за наявності сходів культури, 4-5 л ‒ за їх відсутності.

- Для приготування розчину налийте в обприскувач третину води, додайте препарат, збовтайте. Потім долийте решту води. Використайте всю суміш цього ж дня, інакше через хімічну реакцію з водою (гідроліз) будь-які види гербіцидів будуть неефективними. Майже всі засоби можна застосовувати тільки один раз на рік, і тільки на дуже забур’янених ділянках обприскування варто повторити.

Сучасні види гербіцидів безпечні для навколишнього середовища, людей і тварин. Вони не накопичуються в культурних рослинах та ґрунті. Я раджу дачникам користуватися вітчизняними препаратами, щоб переконатися, що з бур'яном можна впоратися легко і швидко. Адже ніщо так не радує око, як чистий город і здорові рослини на ньому!