Підготовка ґрунтосуміші та насіння баклажанів

Розсада баклажанів вибаглива до пухкості ґрунту. Тому для ґрунтосуміші треба змішати в рівних частинах перегній, торф та пісок. Можна додати також четверту частину пропареної тирси або вермикуліту. Ці добавки розпушують ґрунт, насичуючи його киснем. Не втомлююсь повторювати, що ґрунт перед посівом насіння необхідно обов’язково знезаразити: пролити окропом чи прогріти в духовці 30 хвилин за температури 180–200 °С.

Слід подбати також про необхідні мінеральні речовини для розсади. Для цього на відро субстрату додають по 10 г сульфату амонію та сульфату калію, а також 30–40 г суперфосфату.

Насіння баклажанів перед посадкою дезінфікують та стратифікують. Процедури починайте за тиждень до висіву. Спершу замочіть його 30 хвилин у 3% розчині марганцівки, потім промийте чистою водою кімнатної температури. Далі йде стратифікація: загартовування насіння. Розкладіть насінини між шарами вологої бавовняної тканини і поставте в холодильник у закритій банці чи пластиковій коробці. У холоді насіння тримають 5–7 ночей, а вдень виймають на поличку, щоб воно прогрівалось за кімнатної температури. Не можна допускати пересихання тканини та насіння, тож потурбуйтесь про своєчасне додавання води.

Після стратифікації насіння можна замочити у вітчизняному препараті АС-Селектив, який згодом захищатиме рослини від комплексу хвороб та шкідників. Розчиніть 10 мл препарату на 1 л води та замочіть насіння на 1–2 години. Тоді не промиваючи просушіть і висівайте.

Висівання баклажанів на розсаду

Баклажани не дуже люблять пересадку з місця на місце, коли зачіпається корінь. Хоча деякі господарі примудряються вирощувати розсаду в спільному ящику, я раджу сіяти насіння відразу в окремі стаканчики або торф’яні таблетки.

Насінини закладають на глибину 1 см, присипають ґрунтом, злегка утрамбовують та поливають з пульверизатора. Після цього накривають плівкою і ставлять у тепле місце. Насіння баклажанів проростає за температури від 25 °С, тому шукайте тепле підвіконня або розташуйте стаканчики біля батареї.

До появи перших паростків може минути два тижні. В цей час слідкуйте, щоб ґрунт не пересохнув, зволожуйте його з пульверизатора.

Коли розсада проросте, в перший тиждень слід знизити температуру в приміщенні до 16–17 °С вдень та до 12 °С вночі. Похолодання сприяє посиленому росту кореневої системи. З наступного тижня денну температуру можна повертати до 25 °С і вище, а нічну підняти на 2–3 °С.

Догляд за розсадою: досвічування, полив і підживлення

Від сходів до висаджування у відкритий ґрунт розсада баклажанів росте у стаканчиках майже два місяці. Це означає, що сіяти її треба в середині березня. В ці дні зазвичай ще хмарно, а розсада потребує 12 годин світла. Тому раджу досвічувати розсаду люмінесцентними лампами або спеціальними фітолампами та вмикати їх із самого ранку. Інакше розсада тягнутиметься до світла за вікном, переростатиме і тоншатиме.

Поливають розсаду зазвичай на тиждень, не перезволожуючи і не допускаючи пересихання ґрунту. Інакше на сіянцях може розвинутись грибкова хвороба – чорна ніжка, яка вражає кореневу шийку і згодом стебло, через що рослина гине.

Підживлюють баклажани розчином попелу – одна склянка на відро води.

Можна починати удобрювати через 7–10 днів після сходів або через стільки ж днів після пікірування (пересадки у більші ємності). Пікірують після появи двох листків.

Також поливають комплексними мінеральними добривами для розсади через два тижні після сходів, якщо рослини повільно ростуть. Я рекомендую обприскування стимулятором росту й антистресантом Авангард Стимул, що містить гумат калію, бурштинову кислоту, фітогормони, біологічно активні речовини. 10 мл препарату розчиняють у 3 л води й обробляють розсаду баклажанів, щоб стимулювати розвиток коренів та стебла.

Хвороби розсади баклажанів

Розсада баклажанів, так само як перцю, вразлива до кореневих гнилей. Спори грибка можуть бути у недостатньо продезінфікованому або неякісному субстраті з магазину. За умови сильного загущення сіянців та заливання землі, грибок, який викликає чорну ніжку, активізується. Якщо це лихо сталося, треба негайно діяти: спершу видаліть уражені рослини, а решту розрідіть і не поливайте для просушування землі.

Серед народних засобів «швидкої допомоги» добре зарекомендував себе 1% розчин перманганату калію, яким поливають під корінь, однак марганцівкою краще робити профілактику, аніж лікувати.

Для лікування обробіть рослини вітчизняним препаратом Енергодар – 6 мл розчиніть на 2 л води та акуратно полийте під корінь. Ним можна поливати двічі з інтервалом 7–10 днів.

Навіть якщо з першого разу вам не вдалось правильно виростити розсаду баклажанів через невідповідну температуру в приміщенні або неправильне освітлення, це не привід відмовлятися від цієї культури на городі. Адже навесні можна купити готову розсаду у досвідчених городників і виростити щедрий урожай. І тоді наступного року все обов’язково вдасться від самого початку!