Вирощування винограду – особлива наука, одна з найскладніших для садівників-початківців. Проте й ті, хто лише вчиться доглядати за лозою, й ті, хто в цій справі вже майстер, прагнуть мати в саду кращі сорти винограду.
Загалом виноград можна вирощувати в кожному регіоні нашої країни, хоча найкращі умови для нього, безумовно, на Півдні, в Криму та Закарпатті. Ця ліана дуже полюбляє сонце, теплолюбна, може вимерзати в люті морози. Існують види винограду, які пристосовані до суворих умов, тому що походять із Далекого Сходу, наприклад, виноград амурський. Але в наших умовах потрібно обирати лише районовані сорти, а нерайоновані потрібно акуратно обрізати та накривати на зиму.
Виноградарі вивели багато сортів, які адаптовані до різних кліматичних умов. Щоб гарантовано отримати врожай у помірному кліматі, обирайте дуже ранні сорти винограду, в яких доволі короткий термін достигання ягід.

Дуже ранні сорти винограду України

Тасон – надранній сорт. Достигає за 100–110 днів (кінець липня). Ягоди біло-рожеві, овальні, великі, до 7 г. На смак солодкі, хрусткі, мускатні. Грона великі, зазвичай 500–800 г, окремі виростають до 1,2 кг. Сорт часто уражується мілдью, оїдіумом, рідше сірою гниллю. Витримує до -22 °С морозу.

Томайський – надранній сорт (100–115 днів), яким можна ласувати на початку серпня. Сорт виведений від схрещування сорту Кардинал та Пьєррель. Ягоди сині, овальні, масою до 6 г, із тонкою шкіркою. На смак ягоди солодкі, мускатні. Грона в середньому 300–500 г, інколи виростають більше 1 кг. Сорт стійкий до мілдью, оїдіуму, філоксери. Погано витримує морози.

Преображення – надранній гібрид (110–115 днів), достигає на початку серпня. Ягоди жовтувато-рожеві, щільні, великі, масою до 13,9 г. Смак солодкий, з кислинкою. Сорт середньостійкий до збудників, не витримує морози, потребує укриття.

Кодрянка – давній надранній сорт, достигає за 110–118 днів (в першій половині серпня). Ягоди синьо-фіолетові, овальні, масою 6–8 г. Грона виростають по 400–600 г, бувають і 1,5 кг. Ягоди кисло-солодкі, смачні. Грона можуть дрібнішати через дощову погоду в період цвітіння. Сорт має середню стійкість до мілдью, витримує до -22 °С морозу.

Галахад – надранній сорт (95–100 днів), достигає в кінці липня. Ягоди зелено-жовті, великі, до 12 г, щільні. Смак насичений, кисло-солодкий. Грона виростають по 600–1100 г. Сорт відносно стійкий до мілдью та оїдіуму, рідко уражується сірою гниллю. Витримує морози до 25 °С.

Виноград – сорти, які найбільш популярні

Лола (Флора) – улюблений серед виноградарів надранній сорт, який достигає за 110–115 днів. Ягоди зеленувато-жовті, продовгуваті, вагою до 9 г, кисло-солодкі, мускатні. Грона великі, при правильній обрізці та догляді деякі можуть важити до 2,5 кг. Сорт відносно стійкий до мілдью і гнилі, витримує
-23 °С морозу.

Виноград Дамський пальчик (Хусайне білий) – це середньопізній сорт, який в Україні достигає за 140–150 днів (початок вересня). Ягоди великі, до 7 г, жовто-зелені та жовто-рожеві, видовжені (до 4,5 см), солодкі та хрумкі, без кісточок. Грона в середньому 400 г. Сорт сприйнятливий до оїдіуму, має середню стійкість до мілдью, витримує до -10 °С морозу.

Аркадія – виноград належить до надраннього сорту, який достигає за 115–125 днів. Грона великі, середньою вагою 600–800 г, за ретельного догляду бувають до 2 кг. Ягоди зелено-жовті, великі, до 15 г, із мускатним ароматом. Високоврожайний транспортабельний сорт. Лоза доволі стійка до мілдью, витримує до -21 °С морозу.

Виноград Софія – надранній сорт, достигає за 110–115 днів. Отриманий від схрещування сортів Аркадія та Кишмиш Променистий. Грона виростають по 500–600 г. Ягоди продовгуваті (до 3,6 см) рожеві, щільні, солодкі, смак мускатний. Сорт досить стійкий до мілдью та оїдіуму, лоза витримує до
-21 °С морозу.

Виноград Арочний – ранній гібрид, який достигає за 115–120 днів. Ягоди рожеві, солодкі, продовгуваті, завдовжки 2,5 см. Грона великі, виростають по 400–600 г. Сорт транспортабельний, має підвищену стійкість до мілдью, сірої гнилі, витримує до -25 °С морозу.

Виноград Ландиш – сорт середньопізній, достигає у кінці серпня – на початку вересня. Ягоди жовтуваті, дуже великі (12,5 г), солодкі, щільні, мускатні. Грона заважують до 700 г, транспортабельні. Стійкість сорту до хвороб середня, лоза не витримує морозів, потребує укриття.

Стійкі до грибкових хвороб сорти винограду

Найбільші вороги виноградників – грибкові хвороби та шкідники. Навіть у посушливі роки стійкі до грибків сорти необхідно один-два рази за сезон обприскувати. А в дощовий сезон ягоди доводиться обробляти часто навіть без гарантії збереження врожаю.

Тому так важливо знати сорти, які мають підвищену стійкість до окремих хвороб. Нижче я їх перерахую.

Білий виноград середнього терміну визрівання Ляна стійкий до мілдью, сірої гнилі, оїдіуму та філоксери. Середньопізній сорт Молдова з синьо-чорними ягодами має стійкість до мілдью та сірої гнилі. Середньопізній сорт рожевого винограду Ністру стійкий до хвороб, а також не боїться філоксери. Американський пізній гібрид жовто-зеленого винограду Ананасний має стійкість до мілдью, але сприйнятливий до сірої гнилі. Подарунок Запоріжжю, середньопізній сорт із зеленими ягодами, відомий високою стійкістю до грибкових хвороб. Середньопізній синій виноград Пам’яті Негруля стійкий не лише до мілдью, оїдіуму, сірої гнилі, а й до шкідників: філоксери, листовійки, павутинного кліща.

Виноград різних сортів буде радувати великою кількістю духмяних ягід протягом літа та до початку осені. Це справжня скарбничка вітамінів та цукрів! Обирайте та садіть різноманітні сорти винограду і не забувайте доглядати за ними, тоді й урожай буде великим.