Виноград – це чудова культура з відмінними смачними ягодами, що є окрасою всього саду. Але окрім краси та безсумнівної користі цієї культури, дачникам часто докучають шкідники винограду: попелиця, кліщі, червці, листовійки та довгоносики – загалом близько півсотні видів. Оскільки неспецифічних шкідників (тобто таких, які люблять не лише виноград, а й інші культури) у винограду багато, стає дуже важливою весняна обробка винограду від шкідників і хвороб.

Давайте розберемося, які саме шкідники пошкоджують виноградну лозу та як позбутися непроханих гостей.

Шкідники винограду, які бувають найчастіше

Щоб забезпечити захист винограду від шкідників і хвороб, насамперед треба відрізняти їх один від одного. Детальніше про хвороби винограду можна прочитати в цій статті, щоб вміти відрізняти ознаки хвороб від ознак нашестя шкідників.

Філоксера – суто виноградний шкідник, який півтора століття тому потрапив в Європу з Америки. Це дрібні комашки розміром 1–1,2 мм, які відкладають яйця на листі. Більш поширений вид – коренева філоксера, яка уражує корені. Коренева філоксера безкрила, не літає, на відміну від листової. Філоксери за літо можуть дати 7–9 поколінь, відкладаючи яйця на листі та коренях (залежно від виду). Личинки живляться соком, а в місці ураження утворюють нарости-бородавки (гали). Філоксера дуже сильно ослаблює рослини, висмоктуючи з них сік. Більша частина шкідників зимує в коренях, також харчуючись ними і спричиняючи утворення наростів. За 3 роки кущ без лікування може загинути. Наразі американські селекціонери вивели сорти, нечутливі до філоксери, тому їх часто використовують як підщепи.

Скосарі (довгоносики) – жуки, які пошкоджують бруньки та молоденьке листя винограду. В кінці травня ці шкідники винограду відкладають яйця в землі, з яких згодом розвиваються личинки, які поїдають корені. За літо пара жуків здатна дати потомство більше тисячі личинок. Найгірше, якщо скосарі заведуться у розсаднику, бо можуть сильно пошкодити корінці молодих лоз і викликати їхню загибель.

Виноградний борошнистий червець – дрібні шкідники білого кольору, які вкриті щитками і майже не рухаються після того, як навесні присмокчуться до місця на корі. Білий наліт від червців дуже помітний, його легко побачити на рослині. З борошнистим червцем важче боротись обприскуванням, бо через жорсткий щиток він стійкіший до впливу препаратів. Часто може призвести до загибелі молоді лози, висмоктуючи з них сік.

Кліщі часто уражують виноград, особливо виноградний бруньковий і листовий кліщ, садовий павутинний кліщ та виноградний зудень. Павутинний кліщ на винограді висмоктує сік з листячка, в наслідок чого воно втрачає колір, а ягоди згодом – цукристість. При сильному зараженні ви можете втратити практично третину урожаю й отримати хвору лозу з ризиком вимерзання. Зудень і виноградні кліщі зимують у бруньках, з настанням весни харчуються ними, а потім листям.

Листовійки – це метелики, гусениці яких (до 2,5 см) сильно пошкоджують листя. На винограді трапляється листовійка гронова, виноградна, дворічна. Починаючи з травня, метелики, які нагадують міль з розмахом крил 2–2,5 см, починають відкладати яйця. Гусениці, які вилупились, ховаються у скрученому листі, харчуючись суцвіттями та листям. Зовні їхні «гнізда» нагадують кубло з кількох листків, обмотане павутиною. Згодом такі листки засихають. Із лялечок в кублах вилітають метелики, які вночі літають та відкладають яйця на виноградному листі. Нові гусені листовійки лялькуються вже до наступної весни.

Весняна обробка винограду від шкідників і хвороб

Захист від шкідників розпочинається восени із прибирання опалого листя та перекопування ґрунту на глибину 20–25 см. Так грудки ґрунту зі шкідниками та хворобами опиняються зверху та вимерзають взимку. Із першими градусами тепла необхідна весняна обробка винограду від шкідників та хвороб. Загалом за сезон турботливий виноградар проводить до 8 обприскувань лози, але я раджу зосередитися саме на весняному захисті, поєднуючи в бакових сумішах препарати від шкідників та інфекцій.

Коли та чим краще проводити обробки:

 - По сплячих бруньках – препаратами Захват Ойл, 1,5 – 2% розчин + Гарт, 30 г на 10 л води.

 - В період розпукування бруньок – препаратами Антиколорад Макс, 2-2,5 мл + Страж, 3 мл на 5–8 л води.

 - При появі бутонів – препаратами Фас, 2,5 мл + Цілитель, 25 г на 5–8 л води.

 - До початку цвітіння – препаратами Антигусінь, 4 мл + Самшит, 3 мл + прилипач Тандем, 10–15 мл на кожні 10 л води.

 - Після цвітіння – препаратами Антикліщ Про, 10 мл + Цілитель, 25 г на 8–10 л води.

В період формування ягід рекомендую обприскати препаратами від шкідників Антиколорад Макс, 2 мл + Страж, 3 мл на 5–8 л води, Антикліщ Про, 10 мл + Цілитель, 25-30 г + Захват Ойл, 40 мл на 8–10 л води. Згодом від гронової листовійки скористайтесь дієвою комбінацією препаратів Колібріс3-5 мл + Гарт, 30 г на 5–8 л води. Восени подбайте про захист лози від зимуючих шкідників поєднанням препарату Захват Ойл, 40 мл та 500 г залізного купоросу на 10 л води.

Виноградна лоза так само, як і будь-яка інша культура, залежить від правильного догляду та своєчасних обробок. Тому не жалійте часу, регулярно оглядайте кущі та знищуйте шкідників вчасно, щоб довгі роки насолоджуватися соковитим солодким урожаєм.