Без правильного та своєчасного лікування будь-яка хвороба винограду буде небезпечною

Завдяки тому, що селекціонери постійно виводять нові сорти винограду, вирощування цієї культури давно перестало бути прерогативою жителів Середземномор’я. Українці обожнюють вирощувати цю культуру, адже наприкінці літа та на початку осені можна посмакувати соковитими та солодкими ягодами, а ще зробити виноградний сік на зиму чи й домашнє вино.

Але щоб рослина повноцінно розвивалася, лоза була здоровою, а грона — великими та налитими, винограду потрібен правильний догляд. І мова не тільки про поливання чи внесення добрив. Хвороби дошкуляють усім культурним рослинам, тому виноград — не виключення. Саме через хвороби винограду можна втратити частину врожаю, або й повністю рослину. Щоб цього не сталося, потрібно знати про основні хвороби культури та способи боротьби з ними.

Основні хвороби винограду

Без правильного та своєчасного лікування будь-яка хвороба винограду буде небезпечною. Як і в людей: спершу треба поставити діагноз, а вже потім приймати ліки, так це працює і з виноградом. Визначати хвороби культури можна за характерними ознаками, а далі вже й підбирати відповідне лікування.

Оїдіум

Інакше хворобу ще називають борошниста роса. Ця грибкова хвороба уражує чи не всі культурні рослини, тож виноград не виключення. Оїдіум винограду проявляється сіруватим нальотом на різних частинах рослини. Це й листя, і пагони, і квітки, і ягоди. Як і більшість грибкових хвороб, оїдіум розвивається за помірної температури повітря та підвищеної вологості.

Наліт сірого відтінку спочатку проявляється на верхньому боці листка, далі на нижньому і поширюється на пагони та черешки. На рослині, що уражена борошнистою росою, призупиняється ріст ягід, вони всихають та не опадають до кінця вегетації. Такі ягоди не можна вживати в їжу. Пагони, що уразила борошниста роса, гірше переносять заморозки.

Мілдью

Несправжня борошниста роса або ж мілдью проявляється трохи інакше, ніж оїдіум. На верхньому боці листка з’являються блідо-зелені плями, які з часом буріють. На нижньому ж, якщо була достатня вологість, утворюється білий пухнастий наліт. Уражаються мілдью і ягоди винограду, особливо у молодому віці — вони стають шоколадного кольору.

Уражені пагони мають вдавлені плями бурого кольору. Такі пагони згодом всихають.

Сіра гниль

Ще одна небезпечна хвороба — сіра гниль винограду. Її небезпека полягає в тому, що в результаті господар може втратити 30-40% врожаю, а в окремих випадках — до 70%.

Уражене хворобою суцвіття буріє та опадає, а якщо вологість висока, на ньому утворюється сірий наліт. На гребенях місця ураження стають зелено-бурі, за сприятливих умов уражені частини відмирають. У результаті цього опадають частини або й цілі грона. Через посилений сокорух в період затяжних дощів ягоди розтріскуються, на них оселяється збудник хвороби, в результаті чого з’являється сірий пухнастий наліт. Якщо ягоди винограду уражалися виноградною та гроновою листовійкою, це сприяє й ураженню сірою гниллю.

Антракноз

Найбільш інтенсивно хвороба проявляється в період цвітіння, але загалом це відбувається впродовж усього періоду вегетації. Антракноз на винограді проявляється різними за формою та розмірами плямами сірого кольору з темно-бурою облямівкою на листі та пагонах. З часом тканини в уражених місцях відмирають, тому листя стає дірчастим. Плями на пагонах стають схожі на виразки. Такі пагони відстають у рості та через кілька років гинуть.

На уражених ягодах помітні плями бурого кольору з чорною облямівкою. Такі ягоди засихають, але залишаються на гроні.

Альтернаріоз

Грибкова хвороба — альтернаріоз винограду, проявляється сухими плямами на листі сірого та коричневого кольору. Краї листя поступово засихають, на ягодах та пагонах помітні сліди некрозу. Уражені грибком ягоди зморщуються, з часом на них з’являється пухнастий наліт.

Профілактика хвороб винограду

Нехай вас не лякає велика кількість хвороб винограду, адже важливо знати їхні ознаки, щоб вчасно вступити у боротьбу. Та навіть якщо ваші рослини не мають описаних ознак, профілактика їм необхідна, щоб запобігти розвиткові патогенних мікроорганізмів. Зміна погоди, затяжні дощі, сусідська ділянка, де виноград хворіє — це все може спровокувати розвиток хвороб і на вашій ділянці.

  1. Для початку слід сказати про видалення уражених частин рослин. Усе листя, пагони, грона, які мають ознаки ураження будь-якою хворобою, слід негайно видалити. Це захистить саму рослину від поширення хвороби. Уражені частини знищіть.

  2. Прибирання опалого листя та його знищення. Якщо це просто опале листя з винограду, який не хворів, його можна закласти в компостну яму.

  3. Обов’язкова обрізка. Восени не шкодуйте рослини і проведіть гарну обрізку, видаліть не лише пошкоджені чи сухі пагони, а й старі, ті, що загущують виноградник. Це не лише добре вплине на майбутній врожай, а й не дасть патогенам комфортно перезимувати.

  4. Проводьте підживлення. Здорове живлення — здорові рослини, які рідше піддаються впливу патогенів. Підживлювати виноград радимо рідким комплексним добривом Авангард NPK+M/E Виноград. В період вегетації рослини обробляють по листу приготованим розчином. Добриво містить не лише основні макроелементи живлення, а й мікроелементи для кращого цвітіння, плодоношення, стійкості до хвороб.

  5. Обирайте здоровий посадковий матеріал — обирайте саджанці у перевірених розплідниках, що мають сертифікати якості. Сюди ж можна додати й вибір сорту залежно від кліматичних та ґрунтових умов вирощування.

Ефективні препарати для захисту рослин

На жаль, виключно профілактичних заходів недостатньо, щоб на 100% захистити виноград від грибкових хвороб. Тому на допомогу приходять фунгіциди — препарати, що дозволяють контролювати розвиток хвороб.

Для профілактики мілдью та антракнозу радимо застосувати фунгіцид Віоліс. Він контролює багатьох збудників грибкових та бактеріальних хвороб. А ще його можна застосовувати з іншими, системними фунгіцидами.

Якщо обробка потрібна не лише профілактична, а й за перших ознак хвороб, зверніть увагу на СтражтаЗахисник. Обидва — системні фунгіциди, які працюють проти багатьох збудників хвороб винограду. Для обробки винограду препаратом Захисник 15-20 мл додають на 8-10 л води. Препарату Страж потрібно 3 мл на 5 л води для обприскування рослин. Ці препарати застосовують для профілактики та захисту від оїдіуму та сірої гнилі.

А обробку від мілдью на винограді можна провести препаратом Цілитель. Це комбінований фунгіцид, який працює навіть за несприятливих погодних умов.

Для контролю мілдью, оїдіуму, чорної плямистості застосуйте фунгіцид Тройсет. Він має три діючі речовини та довготривалий період захисної дії. 

Пам’ятайте, що для найкращого захисту препарати потрібно комбінувати і не проводити обробку весь сезон лише одним із них. Це потрібно, щоб у збудників не виникало звикання до однієї діючої речовини. До того ж, як ми вже вказали, різні препарати ефективні проти різних збудників хвороб.

Народні поради

Разом із препаратами для захисту виноградника існують і народні поради, як боротися з мілдью чи іншими хворобами. Якщо кількість рослин на ділянці невелика, можете спробувати і їх.

Настій із цибулевого лушпиння. Для його приготування 0,5 відра лушпиння заливають водою і кип’ятять 15-20 хвилин. Далі настоюють добу і доливають ще води, щоб відро стало повне. Додайте 1 столову ложку меду, процідіть та обробіть виноград таким розчином.

Молочна сироватка. На 9 л води додають 1 л сироватки та обробляють таким розчином виноград раз на тиждень. Молочнокислі бактерії, що містяться в сироватці, пригнічують розвиток грибка.

Такі методи працюють далеко не завжди, і якщо хвороба вже розвивається, допомогти народні поради навряд чи зможуть. Потрібно застосовувати ефективні фунгіциди, підібравши препарат залежно від хвороби, що уразила рослини.