Після тривалих дощів я завжди із завмиранням серця оглядаю виноградники, бо висадила більше десятка хороших сортів. Не хочеться, щоб через погодні умови або недогляд рослини захворіли. Одна з найпідступніших хвороб – антракноз винограду.

Нижче у статті я розповім, як її можна визначити та що можна зробити, щоб інфекція не знищила кущі та врожай.

Як розпізнати антракноз винограду

Антракноз винограду – поширена грибкова хвороба, яка уражує багато огородніх та ягідних культур. Для розвитку інфекції за 3–4 дні достатньо таких умов: висока температура (25–35 °С), часті дощі (вологість 80–90%), закисленість ґрунту, надлишок азоту та дефіцит калійно-фосфорних добрив.

Також антракноз винограду не обирає лише одну частину рослини, а уражує листя, суцвіття, молоді пагони, ягоди. Перші ознаки зараження антракнозом винограду проявляються на листочках утворенням сірих або коричневих плям, що засихають, із червонуватим або темно-бурим обідком. Суха частина в центрі плями розривається, і листя стає дірявим. Якщо таке відбувається після дощів, виноградар-початківець може подумати, що дірки виникли через град, хоч його й не було. Згодом плями розповзаються далі й зливаються, листя опадає.

Одночасно з цим на зелених пагонах утворюються дрібні плями буруватого кольору з фіолетовим відтінком із чорним або пурпуровим обідком. Згодом вони збільшуються, видовжуються і набувають продовгуватої форми, потім зливаються та утворюють глибокі повздовжні виразки. Такі ж вдавлені плями утворюються на китицях. При сильному ураженні пагонів вони набувають обвугленого вигляду, деформуються, викривлюються, стають ламкими. Ягоди у місці появи плям розтріскуються там, що стає помітне насіння. Якщо антракноз винограду вчасно не зупинити, то втрати врожаю можуть сягнути 80%, а сильно уражені рослини загинуть.

Антракноз винограду: лікування

Усім відомо, що хворобі легше запобігти, аніж лікувати, тому я нижче опишу, як проводиться профілактика виноградної віспи. Зазвичай обприскування від неї проводять разом із обробкою від мілдью (несправжньої борошнистої роси винограду).

З народних засобів можу порадити 1% бордоську рідину (100 г мідного купоросу та 100–200 г негашеного вапна), якою обробляють за довжини пагонів 10 см, другий раз – за довжини від 25 см. Третю обробку можна провести через 2–3 тижні після цвітіння.

Про інші хвороби винограду можна дізнатись із цієї статті.

Також для профілактики можна обприскувати лозу молочною сироваткою раз на тиждень (1 л сироватки на 5 л води). Таку ж обробку проводять і під час достигання винограду.

Окрім народних засобів, є також професійний підхід. Першу обробку роблять по сплячих бруньках, бо спори антракнозу винограду можуть активізуватись із першими градусами тепла. Для цього я застосовую комбінацію препаратів Захват Ойл, 2% розчин + Гарт, 30 г на 8–10 л води.

Потім можна скористатись такою схемою захисту лози від хвороб:

 - Під час розпукування бруньок – препаратом Страж, 3 мл на 5 л води.

 - Під час появи суцвіть – Цілитель, 25–30 г на 5–8 л води.

 - Перед цвітінням – Самшит, 3 мл на 5–8 л води.

 - Після цвітіння – Цілитель25 г на 5–8 л води.

У період росту ягід – Страж, 3 мл на 5–8 л води, Гарт, 30 г на 8–10 л води, Цілитель, 25–30 г на 5–8 л води (з перервою 14 днів і більше між обробками).

Щоб антракноз не проявився у всій своїй красі й виноградник був захищений від різних недуг, допоможе вчасна обрізка та підживлення, а також профілактична обробка винограду від хвороб.