Садова суниця – одна з найдорожчих ягід на наших прилавках, оскільки на її вирощування дуже впливає погода. Буде багато сонця й тепла – вродить багато солодкої суниці, а якщо суцільні дощі, то ягоди будуть, але несолодкі та найголовнішого, суничного аромату в них не буде. Вирощування суниці з насіння в домашніх умовах, а тим більше вирощування ремонтантної суниці не так складно, як здається. Достатньо посадити пару кущиків, а там, дивись, уже й не знаєш, як позбутися їх на грядках!

Головне тут – правильно доглядати за суницею.

Отож, садова суниця – це окультурена лісова. Її ягоди більші за розміром, солодші на смак, але умови її вирощування залишаються ті самі: помірна вологість і напівтінь. Як і будь-яка інша культура, вона любить легкий поживний ґрунт, тому додавання піску на грядку буде великим плюсом.

Як виростити садову суницю з насіння

На відміну від вирощування великоплідної полуниці, тривале витримування насінинок суниці в холоді для стимулювання проростання (стратифікація) не так важливе, цілком достатньо тижневого холоду.

Субстрат для посіву має складатися із торфу, перегною та більшої частини піску. Його прогрівають та дезінфікують марганцівкою, не забуваючи також про дезінфекцію насіння перед висівом.

На початку березня розкладений по ємностях ґрунт присійте насінням, злегка присипте землею, потім шаром снігу (якщо є), накрийте плівкою і поставте у холодильник на тиждень. Цього періоду прохолоди зазвичай достатньо, щоб схожість насіння була відмінною.

Після появи сходів ємності із паростками ставлять на підвіконня, час від часу знімаючи плівку, щоб зволожити посіви з пульверизатора і провітрити. Перші сіянці зазвичай з'являються через 2–4 тижні.

Після появи двох справжніх листків сіянці тримають в прохолоді при 15–20°С і своєчасно зволожують.

Пікірувати розсаду садової суниці можна після появи 4 листків. Це слід робити вкрай обережно, щоб не зашкодити ніжним рослинкам.

Пересадка у відкритий ґрунт

Щойно пересаджені сіянці приживуться, їх виносять на світло та свіже повітря для загартовування.

У середині квітня чи ближче до кінця місяця, але до початку цвітіння, загартовані сіянці готові до переселення на город. Місце має бути із вільним рухом повітря, але не надмірним сонцем. Грядки перед посадкою важливо добре скопати і пролити препаратами від дротяників і личинок жуків, які із задоволенням поласують молодими корінцями розсади.

Перед висадкою розсади у ґрунт її кореневу систему я раджу замочити на 1–2 години у розчині препарату Антихрущ – 10 мл на 1 л води. Це захистить рослини від ґрунтових шкідників: хрущів, дротяників, вовчка (ведмедки). Після замочування в розчин, що залишився, додайте 4 л води та полийте ним суницю після посадки. Важливо не заглиблювати розсаду нижче розетки, оскільки в ній єдина точка росту, заливши яку, можна втратити весь кущик.

Якщо ви закладаєте великі грядки суниці, то бажано садити їх на агроволокно – так у ґрунті збережеться оптимальна вологість, не ростимуть бур’яни, а плоди незалежно від поливу залишаться чистими від землі.

Полив та догляд за ремонтантною суницею

Садова суниця вимогливіша до поливу порівняно з полуницею. Грядки бажано також мульчувати. Ця культура добре росте в негустому плодовому саду серед невисоких трав, в плямах сонячного світла. Вирощування ремонтантної суниці нічим не відрізняється від звичайної, крім того, її можна вирощувати в горщиках.

Її особливість полягає в практично безперервному плодоносінні до пізньої осені. Крім загальноприйнятих сортів суниці червоного кольору, виведені також сорти жовтого.

Для полуниці та суниці найкращим рішенням буде крапельний полив. Окрім контрольованого рівня вологості та економії часу, ви також отримаєте ідеальний захист від хвороб та шкідників, якщо додасте в систему поливу спеціальні препарати.

Я додаю в систему поливу препарат Антихрущ, про який вже згадувала вище, для надійнішого захисту суниці і полуниці від ґрунтових шкідників: личинок хруща, дротяників, вовчка (ведмедки), гусениць підгризаючих совок.

Хвороби та шкідники суниці садової

Суниці загрожує багато шкідників: перелічені вище ґрунтові комахи, а також довгоносики, скосарі, листоїди, слимаки та інші.

Для профілактики та боротьби з ними в період бутонізації використовуйте вітчизняний препарат Жук OFF з розрахунку 1,5–2,0 мл на 3–5 л води на сотку. Повторні обробки (за необхідності) проведіть після цвітіння.

Якщо вашим ягідкам докучають слимаки, то найкращий засіб від них – препарат на основі заліза Авангард Антислимак від Аптеки Садівника, який не лише позбавить суницю від слимаків, а й підживить ваші рослини.

Детальніше про шкідників на полуниці-суниці та методи боротьби з ними читайте тут.

Хвороби, які уражують суницю, ті самі, що й для полуниці: сіра гниль, борошниста роса, плямистість листя.

До утворення плодів для профілактики обробіть свої грядки препаратом Страж – 9 мл розчиняють на 5 л води і обприскують з розрахунку на 1 сотку.

Це комплексний протигрибковий препарат, який захистить відразу від грибкових хвороб.

Зимує садова суниця так само, як полуниця. Якщо прогнозуються сильні морози, кущики можна накрити опалим листям. Вуса більшість сортів садової суниці не пускають, тому розмножують її здебільшого діленням куща. Для садової суниці буде корисно раз на кілька років змінювати ділянку.

Бажаю успіхів всім садівникам у такому відповідальному, але дуже цікавому заході, як вирощування ароматних ягід суниці!