У кожного господаря, який вирощує смородину, чимале занепокоєння викликають шкідники смородини. Річ у тім, що шкідники смородини не такі прості, як здаються – одних можна легко помітити неозброєним оком, тоді як інших (наприклад, склівку, кліщів) досить важко виявити.

Давайте розберемося, від яких шкідників найчастіше потерпають улюблені ягідні кущики і чому ми не добираємо врожай смородини та порічок для зимових заготовок.

Контроль шкідників смородини

Попелиця дуже полюбляє смородину – ви знайдете на чорній смородині аґрусову пагонову попелицю, а на кущах порічки – листову галову.

Через те, що збитки від них суттєві, варто розуміти тактику контролю цих шкідників. Внаслідок пошкодження листовою попелицею на листі утворюються червонуваті здуття (гали), від яких листки скручуються, всихаються і гинуть. Пагонова попелиця також призводить до всихання листя й загибелі окремих гілок, а то і всього куща. В обох випадках ріст кущів ослаблюється, а врожайність знижується.

Детальніше про попелицю на смородині можна прочитати в цій статті.

Обробляють рослинки від попелиці систематично, починаючи з ранньої весни. Якщо попелиць на кущах мало, будуть ефективні народні методи. Втім, якщо ви бачите на кущах засилля попелиці, краще одразу запастися спеціальними препаратами й першу обробку провести ними, а вже підтримувати здоров’я рослинок можна настоями трав чи попелом. Боротися із попелицею необхідно одночасно із знищенням мурах, інакше проблема відновиться.

Інші шкідники смородини

Брунькові смородинові кліщі – дрібні шкідники чорної смородини, які можна добре роздивитись хіба що в мікроскоп. Яйця кліщів зимують у бруньках і землі. Навесні з настанням тепла (від 5 °С) кліщі активізуються і ще в бруньках починають висмоктувати сік. Висока температура й низька вологість – ідеальні умови для розвитку кліщів. Найчастіше брунькові кліщі уражують чорну смородину, рідше порічку. Можна знищити превентивно кліщів рано навесні, обприскавши бруньки гарячою водою (90 °С). У період розпускання бруньок добре допомагає обробка колоїдною сіркою (50 г на 10 л води). Кліщі не люблять запаху цибулі й часнику, тому можна посадити ці рослини поряд зі смородиною.

Смородинова скляниця (склівка) – це метелик, дуже схожий на осу (в нього прозорі крила й смугасте жовто-чорне тільце). Цей шкідник смородини небезпечний тим, що його личинки живуть у серцевині пагону, просуваючись вниз до основи, прогризаючи ходи. Від такого сусідства рослині дуже погано, і дуже часто при великому зараженні кущ може загинути. Виявити шкідника можна за зрізом – якщо в центрі пагону є чорна цятка, значить точно, в цій гілці живе личинка скляниці (склівки). Також однією з ознак появи склівки є здрібніння ягід. На третьому році життя личинки лялькуються і перетворюються на метеликів, щоб почати життєвий цикл знову. Від скляниці допомагає обприскування настоями з різким запахом (часнику, пижма, цибулі, хвої, шкірок цитрусових), також вирізання заражених гілок.

Смородинова вогнівка – ще один метелик, що паразитує на смородині. Вогнівка відкладає яйця у квіти смородини, а через деякий час гусениці, які вилупились, переключаються на ягоди смородини. Ознаки появи вогнівки – грона чорної смородини й порічки оплетені павутинням, всередині якої є гусениці. Профілактика появи цього шкідника смородини полягає в розстеленні цупкого матеріалу – брезенту, картону, руберойду – біля кущів перед цвітінням чорної смородини, порічки та аґрусу. Таким чином метелики не зможуть вилізти з ґрунту і відкласти яйця у цвіт.

Гусениці на листках смородини. Найчастіше це личинки метеликів п’ядунів та листокруток. Від їхньої діяльності листя скручується, вкривається павутинням і всихає. Гусениці можуть обгризти майже все листя, а також пошкодити бруньки навесні. З народних засобів дієві настої тютюну та гірчиці (200 г на 10 л води), але якщо шкода смородині завдана велика, то ефективніший захист буде за допомогою препаратів.

Чим обробити

Один-два кущика можна щотижня обприскувати народними засобами. А от у більших посадках смородину врятує обробка професійними препаратами, яка гарантує тривалий захист рослин. Нижче я розповім, чим я обробляю свої кущі смородини і порічки, та в які терміни це роблю.

- До набубнявіння бруньок ранньої весни обробляють від кліщів і попелиць препаратами Захват Ойл 1,5–2% розчин + Гарт 30 г на 10 л води.

- У період розпукування бруньок і на початку цвітіння– Фас 1,5–2 мл на 5–8 л води.

- У кінці цвітіння – Антикліщ Про 9 мл (проти кліщів) + АТО Жук 3 мл на 6–10 л води.

- Під час формування ягід через 2–3 тижні від попередньої обробки – Антигусінь 4 мл на 5–8 л води.

 -Після збору ягід – Антиколорад Макс 2 мл на 5–8 л води.

І хоча шкідників чорної смородини та порічки набагато більше, ніж я описала, методи боротьби з ними багато в чому схожі. Обробка професійними препаратами захищає від більшості активних на момент обприскування шкідників смородини.