Для всіх ягідних кущів обрізка – це обов’язкова процедура! Без неї кущі старіють, а ягоди дрібніють. І якщо молодий кущ дає грона розміром ледь не з виноград, то старі мають вигляд, як баба-яга із покрученою ковінькою, та і ягоди у них завбільшки за просо.

Якось я спілкувався зі своїм колегою з Чернігівщини, який обожнював смородину й чисто по-чоловічому жартував: «Хоч я і не у всіх справах майстер, але ось на смородині знаюся, дай бог кожному!».

Він вирощував безліч кущів чорної смородини різних сортів, а урожай продавав. І одним з головних успіхів високого врожаю смородини вважав обрізку, примовляючи, що старість нікого не прикрашає, тому регулярно оновлював старі кущі на нові, і обрізав за таким же принципом гілки.

Зрозуміло, своєчасна обрізка дуже потрібна будь-якому кущу або фруктовому дереву. Обрізаючи старі гілки 5–6 років, ви позбавляєте рослини від зайвої витрати сил на них, стимулюючи утворення нових приростів.

Тож давайте разом розберемося, як правильно обрізати смородину. Зверніть увагу, що правила обрізки чорної та червоної смородини відрізняються.

Обрізка чорної смородини

Кращий час для обрізки – кінець зими – початок весни до розпускання бруньок, коли не розпочався сокорух. Однак за необхідності обрізку проводять пізно влітку і практично всю осінь.

Чим старше гілка, тим більше від неї відходить густих і коротких (до 10 см) пагонів. Її легко впізнати за корою: на старих пагонах вона темно-сіра, іноді майже чорна. Кількість бруньок на них та їхня величина зазвичай менше тих, які ростуть на молодих гілках. Молоді гілки пружні, прямі, як вудки, з новими пагонами, які щорічно відростають.

Вирізаючи старі гілки, насамперед видаляйте сухі, уражені хворобами, поламані гілки, а також гілки, які мають безліч розгалужень. Згаданий вище чернігівський колега обрізав таким чином усі нижні гілки – разом до 6 пагонів на рік.

Щодо мене, то на молодих кущах я не обрізаю нижні пагони під корінь, а залишаю половину довжини – щоб не лягали на землю під вагою ягід.

Формування куща

Буває, що кущ довго не обрізався взагалі. Тоді за формою він нагадує віник з гілками, які стирчать назовні, і всередині якого досить проблематично зібрати урожай.

Як тоді правильно обрізати чорну смородину?

Виріжте всі старі гілки та кілька молодих найслабших, без приросту. При цьому залиште 5–7 найсильніших гілок другого-третього року із великими бруньками.

Головне правило обрізки: зрізайте завжди над тією брунькою, яка «дивиться» назовні куща: з неї виросте нова гілочка. Загалом на здоровому кущі смородини я залишаю 15–20 гілок.

Найбільшу врожайність дають саме двох-трирічні пагони.

Якщо більшість молодих пагонів на ваших кущах слабкі, тонкі та короткі, слід сильно вкоротити старі потужні гілки. За рік молоді пагони зміцняться та можуть збільшитися до метра-півтора! А на місці старих пагонів  наступного року виростуть нові, сильні.

Якщо ж у цьому році я бачу, що молоді пагони ростуть активно і кущ не має вигляд занадто густого, тоді старі гілки не чіпаю.

Часто можна помітити, як від кореня горизонтально росте сильний однорічний пагін, який через свої розміри практично лежить на землі. Якщо його прикопати землею, він дасть корінці і сформує новий кущик. Це один із способів смородини розмножуватися відводками. Щоправда, тоді не варто чекати в наступному році великого врожаю – кущ кине всі сили на ріст нового кущика. Тому, якщо ви не плануєте вирощувати ще один кущик, сміливо обрізайте таку гілку на третину: наступного року вона пустить бічні гілочки з квітами.

Після обрізки проводять профілактичну обробку всіх ягідних кущів – про те, чим та як обробляти, можна прочитати тут.

Як обрізати смородину червону (порічку)

Урожайність червоної смородини, порічки, не знижується з роками так сильно, як у чорної. Тож її можна вирощувати на одному місці й 15, і 20 років, якщо правильно обрізати та доглядати.

Весняна обрізка червоної (жовтої та білої) смородини  здебільшого необхідна лише для того, щоб прорідити гілки. Якщо кущ порічки занадто розрісся, утворивши 15–20 гілок, у майбутньому врожаю ягід буде набагато менше.

Особливість порічки полягає в тому, що більшість грон виростають на дворічних та більш дорослих гілках. Кущ, вкритий червоними ягодами, має вигляд святкового феєрверку. Натомість чорна смородина росте гронами більш рівномірно по всій довжині гілки. Тож обрізати гілки порічки «на зовнішню бруньку» не можна, бо з них виростуть нові гілки вшир, що погано вплине на врожай у наступному році.

Таке часто буває у початкових садоводів, які думають, що обрізка смородини однакова для чорної та червоної.

Час обрізування порічок збігається з часом обрізки чорної смородини.

Зазвичай у березні я видаляю під корінь слабкі та старі, темні пагони, гілки середнього віку не чіпаю. Восени ж здебільшого проводжу санітарну обрізку, обрізуючи під корінь поламані, пошкоджені та всохлі за літо гілки.

Як правильно вирощувати смородину – червону та чорну – читайте тут.

Пам’ятайте, що своєчасна правильна обрізка чорної смородини й порічки – один із безперечних складників великого врожаю. Також уважно стежте за домашньою живністю, не давайте козам або гусям під'їдати кущі – вони нічим не погребують, але можуть здорово зашкодити молодим гілкам і квітковим брунькам. З любов'ю доглядаючи за своїми рослинами, ви зможете оцінити всі ваші старання під час збору багатого врожаю чудових смородинових ягід!