Хвороби і шкідники смородини знайомі всім, хто вирощував ці ягідні кущі. Як би ми не дбали про підживлення і полив рослин, основна причина, чому з’являються плями на листі й обсипається смородина – хвороби і шкідники. Визначити причину й терміново підібрати потрібне лікування стає першочерговою задачею.

Нижче в статті я розповім, коли та як правильно обробляти смородину та лікувати її хвороби.

Основні хвороби смородини

Борошниста роса – найпоширеніша грибкова хвороба, яка з’являється на молодих листках навесні. Її легко визначити за нальотом, який вкриває листя та ягоди – здається, що вони ніби присипані борошном.

Іржа – грибкова хвороба, яка потрапляє на смородину з іншої рослини-хазяїна – сосни чи осики. Якщо біля вашої ділянки ростуть заражені сосни чи осики, ймовірність розвитку іржі на смородині дуже велика. Листя смородини вкривається жовтими й рудими плямами (стовпчаста іржа) або здуттями й горбиками (бокальчаста іржа).

Септоріоз (біла плямистість) – грибкова хвороба, яку легко впізнати за коричневими плямами зі світлою серединою. Інфекція швидше розів’ється в загущених посадках.

Церкоспороз (бура плямистість) – грибкова інфекція, яка проявляється коричневими плямами із світлою облямівкою, які розростаються.

Антракноз – ця хвороба частіше атакує порічку, через що на листі розвиваються червоні плями. Листя від хвороби передчасно опадає.

Фомопсиоз – грибок, який спричиняє раптове в’янення листа та цілих пагонів. Може призвести до всихання пагонів.

Махровість (реверсія) – заразна вірусна хвороба, яка не лікується. Цвіт стає махровим, без зав’язі, з роздільними пелюстками. На листі сильно виділяються жилки; саме листя стає трилопатевим. Ягоди не утворюються. Захворілі кущі викорчовують, щоб комахи та кліщі не рознесли цей вірус на здорові рослини.

Захист рослин від хвороб

Смородина: догляд, хвороби, обробка – саме такі процедури включає агротехніка вирощування смородини. Наприклад, без обрізки, цієї обов’язкової частини догляду, кущі будуть загущеними й частіше хворітимуть.

Про особливості вирощування смородини і порічки можна детальніше прочитати у моїй статті.

Тепер перейдемо до обробки. Із традиційних народних засобів, які десятиліттями застосовують наші садівники використовують ранньовесняне обприскування 1% розчином бордоської рідини. Мідний купорос у складі розчину має сильну протигрибкову дію.

Як правильно приготувати бордоську рідину, можна дізнатись тут.

Бордоською рідиною обприскують під час розпускання бруньок або за перших ознак хвороби. Зазвичай грибок активізується після дощів і в холодні ночі.

Другий раз бордоською рідиною обробляють після збору врожаю – це попередить подальший розвиток і поширення хвороб.

Я надаю перевагу обробкам спеціальними системними препаратами, щоб у збудників хвороб навіть не було шансу з’явитися у посадках.

Найкраще поєднувати препарати від хвороб і шкідників у бакових сумішах, оскільки це економить час і сили. Наприклад, такі:

 - Першу обробку до розпускання бруньок проведіть препаратами Захват Ойл, 200 мл + Гарт, 30 г на 10 л води.

 - На початку цвітіння обробіть листя і гілки смородини комплексом препаратів Фас, 2 мл + Захисник, 12 мл на 5 л води.

 - Через два тижні обприскайте іншим поєднанням препаратів від хвороб і шкідників – АТО Жук, 3 мл + Авангард Стимул, 10 мл на 6–10 л води.

 - У період формування ягід обробіть сумішшю Антигусінь, 4 мл + Самшит, 3 мл на 5–8 л води.

 - Після збору ягід обробляють Антиколорад Макс, 2 мл + Фундазим, 10 г на 5–8 л води на 1 сотку.

Як бачите, хвороби смородини не такі страшні, як здається. Найголовніше вчасно їх виявити та обробити рослини, особливо ефективними препаратами, які зберігають здоров’я і врожай смородини.