Теплі грядки для полуниці, або, як їх ще називають, розумні чи високі грядки – це спосіб посадки рослин не в ґрунт, а у спеціально відведені ділянки, підняті над землею. В такій грядці багато шарів, включаючи органіку, завдяки розкладу якої виділяється тепло, а корені гріються. Основна мета грядок – максимально використати площу ділянки та отримати врожай на 10–14 днів раніше, ніж це можливо на звичайному городі. Також із високої грядки набагато зручніше збирати врожай, бо не треба нахилятися низько до землі.

Оскільки полуницю люблять, мабуть, усі, чом би не скористатися новинками в агротехніці та не спробувати виростити її на високих грядках? До того ж, це чудовий привід порадувати сім’ю ранніми вітамінами. А облаштувавши велику кількість високих грядок, можна непогано заробити на ранній полуниці.

Про те, які бувають високі грядки на городі, можна прочитати тут.

Високі грядки для полуниці

Грядки-вали – найпоширеніший варіант високих грядок для вирощування полуниці. Така грядка дає змогу культурі рости навіть у несприятливих умовах, наприклад, на важкому чи занадто вологому ґрунті. Зробити її нескладно: головне насипати шар землі однієї висоти на грядці та підтримувати його висоту.

Розглянемо приклад, як зробити високі грядки для полуниці своїми руками на смузі завширшки 60 см. Восени слід зняти 10 см шар дерну (землі). Потім на дно майбутньої грядки накладають шар товстих і тонких гілок, сухих стебел кукурудзи, соняшнику, квасолі, гудиння гарбузів, огірків. Наступний шар (10–15 см) буде складатись із вологих рослинних відходів, включаючи рештки овочів та фруктів. Зверху на нього покладіть знятий дерен, далі шар вологого опалого листя, спресованого до 15 см. Наверх – стільки ж перегною, удобрену компостом чи перегноєм садову або городню землю. Загалом висота такої грядки становить приблизно 0,5 м.

У процесі викладання шарів не забувайте поливати їх теплою водою, щоб прискорити гниття й вивільнення тепла. Навесні полуницю на таких грядках можна садити одразу ж у вали або на агроволокно чи чорну плівку, яка додатково нагріває ґрунт та зберігає вологу. Тоді збирати ягідки буде самим задоволенням: вони будуть чистими, без піску й землі. Що вже казати про відсутність бур’янів та слимаків!

Детальну інформацію про технологію вирощування полуниці читайте тут.

Грядки-короби

Висока грядка-контейнер (короб) – це ділянка землі, піднята над поверхнею і огороджена дошками, шифером або іншими матеріалами. Земля в ній також укладена шарами упереміш з органікою та рослинним рештками. Окрім поширених прямокутних форм коробів, є також і пірамідальна форма грядки. Це немов двоповерхова грядка: на квадратну чи прямокутну основу із загорожею з родючою землею (звичайною, без шарів) зверху розміщують ще один-два ящики менших розмірів. Загалом така висока грядка схожа на піраміду. За такого розміщення кущики полуниці отримують максимальну кількість світла, їхні корені добре прогріваються, а ягоди звисають із боків назовні та їх легко збирати.

Теплі грядки для полуниці

Мати теплі й розумні грядки добре тому, що землю в них не потрібно перекопувати, найголовніше закласти достатню кількість органіки: гілок, опалого листя, решток фруктів та овочів. У процесі розкладу органіки утворюється тепло, яке й гріє корені рослин. На кожен наступний сезон органіку повністю оновлюють, адже за рік вона витрачається майже на 100%.

Закладають грядки за тим самим принципом: вниз укладають шар гілок, який забезпечує повітряну подушку. Якщо це грядка із загорожею, на саме дно укладають щільну металеву сітку від шкідників. Поверх шару гілок насипають 10–15 см компосту чи перегною – будь-якого органічного добрива (якщо це курячий послід, обов’язково змішайте його із землею, бо при великій кількості він може попекти корені). Потім закладіть шар опалого листя, соломи, сіна, паперу (старих газет, не глянцевих журналів), а зверху знову насипте стільки ж добрива. Кожен шар поливайте водою. У кінці засипте чорнозем, змішаний у рівних частинах із перегноєм та піском. Найкраще обладнувати ці грядки восени, щоб до весни шари добре розклались, і ґрунт був готовий до посадки рослин. Розумні грядки оберігають від замерзання взимку, як і компостні ями. Тому при наближенні заморозків їх накривають плівкою. Навесні грядки розкривають, поливають та готуються до посадки полуниці.

Чим зручні теплі грядки? Тим, що полуниця в них краще плодоносить. Раз на три-чотири роки грядки переглядають і заново закладають шари, адже найтовстіші гілки з моменту закладання грядки вже перепріли. Втім, деякі городники використовують теплі грядки набагато довше, лише кожний рік закладають нові шари органіки та досипають чорнозему. Завдяки високій повітропроникності ґрунту в ньому розвиваються корисні мікроорганізми, земля стає рихлою та структурованою, максимально комфортною для коренів. В такі грядки не треба додатково укладати мінеральне підживлення. Єдиний мінус теплих грядок – в них швидше пересихає земля, тому їх частіше поливають та обирають для посадки ті культури, які не дуже вибагливі до вологи. Для полуниці вони підходять ідеально. Усі перелічені переваги теплих грядок сприяють тому, що рослини в них швидше ростуть і розвиваються, а урожай виходить раннім і потужним.

Ви можете обрати будь-який із запропонованих варіантів посадки полуниці, а можете скористатись і традиційним. Усі мої знайомі, які зважились на експеримент з посадкою полуниці у високі грядки не пошкодували про це! І то правда – грядки мають чудовий вигляд, а ягідки полуниці їх тільки прикрашають.