Урожайність полуниці напряму залежить від способу вирощування та догляду за цією культурою.
Вирощування полуниці в домашніх умовах може стати надзвичайно вигідним, якщо садити хороші сорти та правильно підживлювати й поливати. Для садівників, які люблять новинки в агротехніці, буде цікавим вирощування полуниці в теплиці, в мішках або просто неба під агроволокном.
Єдине, що зупиняє знайомих мені селян від вирощування полуниці на городі – це необхідність у чималих ділянках для вирощування, щоб урожай полуниці виявився відчутним.
Нижче у статті спробуємо розібратись, як вирощувати полуницю так, щоб бути задоволеними кількістю та якістю ягід.

Посадка полуниці з розсади та насіння

Купуючи готову розсаду, зверніть увагу, щоб кущики були зі світло-рудим тонким мичкуватим корінням без потовщення. Ґрунт має бути нейтральним, добре підживленим перегноєм або іншою органікою, бо мінеральні добрива ця культура сприймає гірше. Не підходять полуниці торф’яні, сірі та підзолисті ґрунти з високим рівнем ґрунтових вод.

Найкращий час для посадки цієї культури – з кінця серпня до кінця вересня, щоб рослинки вкоренилися до зими. Також можна садити навесні, у березні-квітні до спеки. В обох випадках урожай буде наступного року.

При посадці полуниці на городі відстань між кущами має бути 25–30 см у шаховому порядку та 60–70 у міжряддях за посадки у ряди. Якщо ви садите полуницю на гребені до 40 см заввишки, накритому агроволокном, кущики можна закладати густіше, бо вони не розростатимуться. Тоді відстань між рядами збільшують до 1 м і більше.

Щоб виростити розсаду полуниці самостійно, спочатку стратифікують насіння в холодильнику (витримують 2 тижні), потім його виносять та прогрівають добу біля батареї. Після цього насінинки замочують у вологій тканині й знову закладають на два тижні в холодильник. Далі висівають у суміш дернової землі, торфу та піску, не заглиблюють, а трохи присипають тонким шаром землі та приминають. Стандартний час для посіву насіння полуниці – січень (за два місяці до запланованих сходів розсади).

Детальніше про вирощування розсади полуниці з насіння можна прочитати тут.

Популярним і зручним є спосіб вирощування полуниці у високих грядках.

Вирощування полуниці в теплиці

Вирощування полуниці в теплиці дає змогу отримати перші ягоди вже в кінці квітня. Для цього восени облаштуйте гребені з агроволокном та посадіть розсаду як на відкритому городі. Необхідно також подбати про систему крапельного поливу. Також щоб отримати більш ранній врожай, необхідно забезпечити досвічування люмінесцентними лампами до 16 годин на добу, а це доволі затратно. Оптимальна температура для цвітіння полуниці – 24–25 °С за вологості близько 70%.

Для теплиць і парників краще обирати самозапильні сорти, які менше залежать від освітлення. В теплицях вигідно вирощувати нові ремонтантні сорти, які безперервно плодоносять від весни до пізньої осені. Пам’ятайте, що для рясних врожаїв потрібне хороше підживлення: раз на два тижні кущики поливають комплексним добривом (по 40 г аміачної селітри і суперфосфату, 10 г калійної селітри на 10 л води).

Вирощування полуниці в мішках також здебільшого виправдане у теплицях. Технологія полягає у відсутності контакту із ґрунтом теплиці. Підходящі за розміром мішки наповнюють землею як для розсади, а в розрізи садять кущики. У кожен розріз проводять трубку від системи крапельного поливу. Мішки з рослинами розкладають на підлозі та стелажах горизонтально або ж підвішують вертикально. Такий спосіб вирощування зручний тим, що економить місце. Втім, при облаштуванні кріплень та мішків доведеться попрацювати.

Підживлення полуниці

Якщо ви підготували землю перед посадкою на городі за всіма правилами, тобто на 1 кв. м. землі внесли відро перегною та 200 г попелу заздалегідь (або 40 г суперфосфату), то рік-два грядки додаткового підживлення не потребують. Втім, часто господині приймають рішення про посадку полуниці спонтанно, бо побачили і купили гарну розсаду. Тоді головна задача – якомога швидше переселити кущики в землю, а через декілька тижнів після вкорінення підживлюють. Найкраще це зробити попелом (1 склянку на кв. м.) або нітроамофоскою (15 г на 10 л води).

Більше про підживлення полуниці навесні та восени читайте тут.

У наступні роки полуниця віддячить хорошим врожаєм за весняне добриво з курячого посліду (1 кг на 12 л води), коров’яка (1 л на 10 л води) або карбамідом (20 г на 1 кв. м навесні).

Полив і мульчування полуниці

Корінці цієї ягідної культури перебувають дуже близько до поверхні землі, тоді як верхній шар доволі швидко пересихає. Тому полив полуниці – чи не найважливіша умова для хорошого врожаю. Якщо садівник нехтує цією частиною догляду, ягоди будуть дрібними, гіркими, що може вплинути і на майбутні врожаї наступного року.

Через таке розміщення коренів важливо правильно поливати полуницю. Так, полив із відра чи шлангу допомагає на один день, а вже на другий на жарі в землі утворюються глибокі тріщини, які можуть порвати корінці. Щоб цього не було, раджу на полуничних грядках влаштовувати крапельний полив, щоб волога та необхідні речовини поступали рослині дозовано й регулярно.

Найбільше води полуниця потребує до цвітіння та зав’язування ягід. Якщо зазвичай поливають тричі на місяць по 3–5 л під кущ, то в травні частота поливу та кількість води має бути удвічі-тричі більшою, якщо немає дощів. Після першого поливу важливо просапати землю в міжряддях, щоб розбити земляну кірку, і замульчувати. Шар мульчі із соломи чи хвої захистить землю від пересихання, розтріскування, бур’янів та хвороб. Постійне підтримання вологи зміцнить імунітет рослини та добре вплине на її ріст і розвиток.

Обробка від хвороб і шкідників

Полуниця потребує 4–5 обробок за сезон, щоб запобігти чи знищити хвороби та шкідників на ділянці. Перша обробка – ранньої весни, до появи листя. Це пролив ґрунту від ґрунтових шкідників. Друга обробка – обприскування по перших листочках від хвороб та наземних шкідників. У третій та четвертий рази обробіть полуничку на початку утворення бутонів та перед цвітінням, щоб закріпити ефект обробки проти грибків та шкідників. П’ятий раз після збору ягід у вересні поєднують обробку від шкідників та хвороб.

Часті хвороби полуниці, як і багатьох інших ягід – гнилі на коренях, плодах та плями на листі. Найпоширеніші грибкові хвороби – сіра гниль, плямистості листя та борошниста роса. За появи таких ознак обприскують по першому листю 1% бордоською рідиною або професійними препаратами від хвороб в поєднанні з препаратами від шкідників, про що читайте далі.

Шкідники, які найбільше шкодять полуниці – ґрунтові, бо землю на грядках протягом кількох років не перекопують. Це личинки хруща, дротяника, ведмедки (вовчка). Від цих «коренегризів» допоможе замочування корінців при посадці у препараті Антихрущ(10 мл на 5 л води на 20 кв. м). Також ним поливають ґрунт у міжряддях.

Дуже ефективним способом є додавання Антихруща в систему крапельного поливу! Для цього 20 мл препарату розчиняють у 10 л води з розрахунку на 0,4 сотки. В систему поливу включають цей препарат до початку наливання ягід. Достатньо однієї обробки на рік, найкраще у квітні.

Від шкідників, які поїдають цвіт (довгоносиків), листоїдів і суничних кліщів допомагають препарати Антиколорад Макс 1 мл + Цілитель 25 г на 3–5 л води на 1 сотку. Або АТО Жук 1,5 мл + Страж 9 мл на 5 л води на 1 сотку. Якщо шкідник кліщ, то необхідно обробити Антикліщ Про 8–9 мл на 5 л води на сотку.

Також чимало клопоту завдають господарям слимаки у полуничних грядках. Проти слимаків є кілька народних способів та перевірене мікродобриво, яке знищує цих шкідників – Авангард Антислимак.

У багатьох із нас слабкість до полуниці з дитинства, це й зрозуміло – яскравий насичений смак асоціюється з відпочинком та літом. Щоб і надалі продовжувати ласувати улюбленими ягідками, раджу правильно доглядати за полуничкою та отримувати рекордні урожаї.