Як садити полуницю, якщо спокусилися ідеєю мати свої ароматні ягоди? Коли садити полуницю та як садити полуницю навесні? У цій статті спробуємо розібратись із різними способами посадки полуниці.
Я кожного разу дивуюсь, дивлячись на ринку на розсаду полуниці, яку продають: викопана без землі, здебільшого з помитим корінням. А поряд із такою розсадою лежать відбірні рослини відразу зі стиглими ягодами – щоб покупець міг порівняти, на що перетвориться купований кущик. Проте в такої розсади шанси прижитися невеликі, рослина довго приходитиме до тями. Отже, коли і як правильно садити полуницю?

Як садити полуницю навесні

Полуниця добре росте на поживному ґрунті з нейтральною кислотністю. Набагато гіршими будуть результати на глинистому, піщаному, торф’яному чи дерново-підзолистому ґрунті. А от чорнозем, супіски чи суглинок гарантують гарні ягоди. Ділянка з високим рівнем ґрунтових вод чи на схилі також не підходить для полуниці. В першому випадку вода стоятиме, в другому – стікатиме.

Перекопуючи землю під полуницю, внесіть відро перегною чи компосту, чи 200 г деревного попелу на 1 кв. м. Найкраще зробити це восени, щоб необхідні речовини за зиму стали більш доступними для рослин. Якщо не було мінерального підживлення полуниці, внесіть суперфосфат – 40 г на 1 кв. м. Навесні перед посадкою також можна підживлювати рідким добривом – 40 г на 10 л води.

Більше про види добрив та норми внесення читайте тут.

Найкращі попередники для ягід – квасоля і горох, сидерати люпин, гірчиця та еспарцет. Після картоплі, огірків, капусти та помідорів ця ягідна культура ростиме гірше. Після полуниці та малини не варто знову садити полуницю принаймні 5 років, щоб не отримати у спадок ті самі хвороби та шкідники, які були у попередників.

При посадці полуниці обов’язково замочіть кореневу систему у препараті Антихрущ, щоб захистити розсаду від ґрунтових шкідників: дротяника та личинок хруща.

У саджанців для посадки має бути розетка з чотирьох розвинутих листків. Коріння вкоротіть до 20–25 см. Якщо садите розсаду фріго, винесіть її в тепло на день раніше. Детальніше про різні сорти полуниці та їх розсаду читайте тут.

Звичайна схема посадки полуниці – однорядна, з відстанню між рядами 0,9–1 м, а між кущами – 25–30 см. Також можна садити рослини килимом – тоді відстань між кущиками буде 25–35 см.

В кожну ямку насипте столову ложку попелу і помістіть туди корінь так, щоб він не загинався. Допомагайте собі паличкою розрівнювати землю навколо корінців. Потім акуратно насипте та утрамбуйте землю, слідкуючи, щоб не залишилося повітряних кишеньок. Важливо, щоб розетка не була заглиблена й одночасно не була надто піднята над землею. Після посадки полийте по 2–3 л води під кожен кущик.

Також хорошим варіантом буде замульчувати землю навколо розсади. Навколо кущиків насипте соломи, хвої, соснової кори дрібної фракції. Завдяки цьому збережеться волога і зникнуть бур’яни.

Посаджена навесні полуниця дасть урожай наступного літа. Якщо полуниця почне цвісти та вуситись, зріжте цвіт та вусики, щоб розсада краще прижилася.

Як садити полуницю восени

Терміни посадки полуниці восени – кінець серпня та весь вересень, бажано садити не в спекотну погоду. Так кущики матимуть достатньо часу до зими, щоб укоренитися і не вимерзнути. Вже наступного року вони порадують першими ягодами.

Якщо ви садите куповану розсаду, переконайтеся, що на ній обрізані вуса. Під час ділення маточних (великих багаторічних) рослин полуниці обирайте доволі міцні частини куща. Це можуть бути молоді кущики, які вже плодоносили цього року або перші дітки на вусиках. Також звертайте увагу на корінь полуниці: що він грубіший та темніший, то старіша рослина. Іноді недобросовісні господарі продають старі кущики замість того, щоб викинути їх.

Підготовка землі до посадки полуниці восени така сама, як навесні. Бажано, щоб ділянка була перекопана та підживлена щонайменше за два тижні до посадки.

Після посадки замульчувати землю добре соломою, тирсою, хвоєю. Ця мульча захистить рослинки від морозів.

Також можете ознайомитись із статтею про догляд та вирощування полуниці впродовж сезону.

Як садити полуницю на агроволокно

Нині дуже популярний спосіб посадки полуниці на агроволокно (плівку). Час посадки – весна або осінь, підготовка ґрунту така сама, як при звичайній посадці, єдине, грядки під агроволокно бажано робити трохи піднятими, що особливо добре, якщо ґрунт глинистий, із застоєм вологи.

Полуницю на агроволокно садять на гребені 20–40 см заввишки, відстань між гребенями до 1,5 м (на великих ділянках, якщо обробка за допомого техніки).

Перед посадкою на агроволокно обов’язково прокладають систему крапельного поливу, заглиблюючи до 10 см трубки та шланги. Після цього натягують плівку, закріплюючи її понизу гребенів гачками. Місця, де планується посадка, розмічають на плівці і роблять хрестоподібні надрізи, загортаючи кутики вниз. Садять кущики у два ряди в шаховому порядку. Відстань між кущиками при цьому може бути меншою, ніж за звичайної посадки, адже тоді рослина не розростатиметься вусами (їх появу та обрізку можна легко контролювати). Пам’ятайте, що садити полуницю в цьому випадку треба трохи глибше через те, що земля в насипних грядках може просідати.

Після посадки гарненько полийте полуницю з лійки. За день-два ввімкніть крапельний полив. Підживлювати полуницю можна також із лійки або додавши добриво в систему полива, лише слідкуйте, щоб не забивались отвори для води. Полуниця на агроволокні росте майже без шкідників, хвороб та бур’янів, а збирання ягідок перетворюється на справжнє диво: легко, швидко, ягоди чисті і гарні. Наступної весни полуниця цвістиме та дасть перший урожай.

Недоліком вирощування на плівці є ризик вимерзання рослинок у сильні морози, тоді грядки обов’язково додатково укривають.

Перелічені способи посадки підходять також ремонтантним сортам полуниці, які плодоносять двічі за сезон із перервою у липні-серпні.

Мені б дуже хотілось, щоб полуниця легко росла та рясно плодоносила в кожного, хто її садить. Це дуже вдячна культура, а якщо ви до того ж посадите її на агроволокно й проведете крапельний полив, то переживати практично нема чого: полуниця чудово ростиме здоровою, приносячи багато ягідок, які з радістю збиратимуть діти.