Полив полуниці – одна з найважливіших складових догляду за цією культурою. Немає гіршого видовища для ока господині, як бачити полуниці з пов’ялим листям. Це багаторічна культура й тому полив полуниці – запорука врожаю не лише цьогорічного, а й наступного сезону. Крім того, без поливу життєздатність рослин буде під загрозою.
Нижче в статті я розповім, як правильно проводити полив полуниці, коли його потребує рослина найбільше та як це впливає на здоров’я ягідних кущиків загалом.

Як поливати полуницю

Як правильно поливати полуницю? Робити це потрібно насамперед теплою, нагрітою за день водою. Не колодязною й не зі свердловини, бо холод на нагріті за день корінці подіє як шок, від чого рослина може не оговтатись або стати вразливою до кореневих гнилей.

Пам’ятайте, корінці полуниці перебувають близько до поверхні, і якщо не замульчувати грядки, ґрунт посохне дуже швидко. Вистачить одного сонячного тижня без дощу й поливу, щоб ґрунт став як порох або ще гірше – порепався кіркою. У тріщинах, які утворюються в ґрунті, як у заручниках опиняються корінці полуниці – вони можуть порватись, наслідком чого буде брак поживних речовин у листі та ягодах. Листя при цьому в’яне, а ягоди можуть навіть дозріти, але будуть несмачними й сухими.

Тому полив полуниці має бути достатнім, щоб ґрунт промочився на глибину 25–30 см. Мінімальна норма регулярного поливу полуниці – 10-літрове відро на 1 кв. м.

Як часто поливати полуницю?

Полив полуниці, як і будь-який інший догляд, важливо проводити з урахуванням погодних умов. Пройшов дощ і земля мокра – зачекайте з поливом, поки земля добряче не просохне. Ви можете копнути на штик лопати поряд полуничної грядки й оцінити вологість ґрунту. Надмірний полив – таке ж лихо, як і недостатній: може стати причиною грибкових захворювань, зокрема сірої гнилі.

Як часто поливати полуницю? Якщо дощів не було досить давно – 3–4 рази на місяць залежно від складу ґрунту. На піщаному ґрунті поливають частіше, на глинистому рідше. Наприклад, якщо площа грядки з полуницею 10 кв. м, вистачить раз на тиждень виливати 10 відер води. У спеку й посуху полуницю поливають щодня – по 5–7 л на 1 м. кв.

Найбільше полуниця потребує поливу перед цвітінням і зав’язуванням ягід – у травні. Полив полуниці навесні особливий – у цей період на 1 кв. м виливають 3 відра води. Під час цвітіння добре зробити дощування полуничних грядок зі шлангу чи лійки.

Якщо під час цвітіння полуниця страждатиме на спрагу (а травень останнім часом часто без опадів), то імунітет кущиків погіршиться, і під час достигання на плодах може з’явитися навіть сіра гниль чи інші грибкові хвороби.

Більше про хвороби полуниці читайте у цій статті.

З появою ягід важливо акуратно поливати полуницю, не потрапляючи на плоди під час поливу, щоб не активізувати спори грибків і не спровокувати гниль плодів. Намагайтесь лити прямо під корінь.

Після збору урожаю та ближче до осені полив обмежують, залишаючи приблизно два поливи на місяць. Звісно, вносьте корективи в частоту поливу, зважаючи на погоду: в суху осінь полив збільшують.

Крапельний полив полуниці та мульчування

Щоб полуниця завжди була регулярно полита, господарі часто облаштовують крапельний полив, що цілком правильно й зручно. Також для зменшення випаровування вологи грядки з полуницею мульчують соломою, сіном, сосновою корою різних фракцій тощо. Це мульчування полуниці природними матеріалами.

На великих площах садівники надають перевагу мульчувальній плівці або агроволокну, яке заодно захищає ягоди від бруду та бур’янів.

Крапельний полив полуниці – це регулярна подача води безпосередньо під корінь рослини, дрібними краплинами. Норма витрати води при цьому на 50–60% менше, а ефективності більше: крапельний полив щодня забезпечує кущики водою у 5–10 л на 1 кв. м. Вмикайте систему зрошення щодня на 25–40 хвилин залежно від температури повітря та типу ґрунту.

Наше життя так влаштоване, що кожен день ми кудись біжимо і в цій спішці здебільшого забуваємо полити рослини. Пам’ятайте про важливість своєчасного поливу полуниці – і вона обов’язково віддячить вам розкішними кущиками зі стиглими, запашними й смачними ягодами.