Здається, ось посадив кущики ягід, вони всі прийнялись і більше нічого робити не треба – тільки чекати врожаю. Але так буває не завжди, оскільки хвороби і шкідники полуниці завжди її підстерігають.

Щоб не допустити цього, важливо обробити полуницю навесні.

Нижче в статті я поділюся досвідом, як має проводитися весняна обробка полуниці.

Коли і чим обробити полуницю навесні

Якщо грядки полуниці давно посаджені, вистачить 7 обробок від хвороб полуниці, шкідників і бур’янів. Якщо ви сформували нову грядку, досаджуєте або пересаджуєте рослини, додайте до цього ще дві обробки для розсади.

Найперше, про що варто подбати – це профілактична обробка полуниці навесні від підземних шкідників личинок хруща, дротяника й ведмедки (вовчка). Ці личинки харчуються коренями більшості рослин, дуже комфортно себе почувають у давно некопаному ґрунті. Полуниця роками росте на одному місці, тому й більше вразлива до цих коренегризів. Щойно потепліє, полийте ґрунт біля кущиків розчином препарату Антихрущ (10 мл на 5 л води на 20 кв. м).

Друга весняна обробка полуниці припадає на фазу перших листочків. У цей період обприскують від борошнистої роси, сірої гнилі та плямистості листя, а також від листоїдів, довгоносиків, що поїдають квіти, й інших комах. Цей час підходить також для обробки від бур’янів. У 5 л води розчиніть препарати АТО Жук 1,5 мл + Страж 9 мл та обробіть сотку полуниці. Через тиждень-два обробіть гербіцидом для полуниці Мастак 3,5 мл на 3–5 л води на 1 сотку у міжрядді.

Із появою перших бутончиків необхідна повторна весняна обробка полуниці від шкідників і хвороб – раджу застосувати комбінацію препаратів Антиколорад Макс 1–1,5 мл + Цілитель 25 г на 3-5 л води на 1 сотку.

Полуничка відцвіла – саме час обробити грядки фунгіцидом Страж, щоб захистити ягідки від гнилі та грибків перед дощами. Якщо помітили ознаки суничного кліща на листі (сріблястий наліт знизу, «пожмакані» листочки), побризкайте препаратом Антикліщ Про 10 мл на 5–8 л води на 1 сотку. На цьому весняна обробка полуниці завершена.

Обробка полуниці після збору врожаю

Якщо після збору ягід ви помітили червонувате й поцятковане листя полуниці,  – це прояв хвороб білої й бурої плямистості. Від цих хвороб і «головного» шкідника полуниці, суничного кліща, можна починати обробку у вересні, після збору врожаю. Рекомендую комбінацію препаратів Антикліщ Про 8–10 мл + Страж 9 мл на 5 л води на 1 сотку. Це також хороший час для знищення пирію або інших злакових бур’янів: обприскати міжряддя препаратом Антипирій (15–20 мл) на 3–5 л води на 1 сотку.

Якщо ви садите полуницю в кінці серпня-вересні, закладаючи нові грядки, замочіть корені в суміші препаратів Антихрущ 20–30 мл та Фундазим 20 г (або Енергодар 60 мл), додавши їх до бовтанки з глини, перегною та води (пропорція 1,5:1,6:2). Потримайте корінці 1–2 години. Пізніше можна ще обробити грядки гербіцидом Мастак.

Народні засоби для полуниці

З появою перших листочків профілактична обробка полуниці навесні від хвороб може бути проведена старовинним засобом – 1% бордоською рідиною. Також пам’ятайте, що своєчасне підживлення азотом підвищує імунітет рослинки проти кліщів.

Крім цього, від шкідників і хвороб допомагає весняна обробка полуниці попелом: у 10 л нагрітої до кімнатної температури води влийте 0,5 л рідкого мила або натріть великий шматок господарського. Коли воно розчиниться, додайте 100 мл олії, 2–3 ст. л. оцту і стільки ж просіяного попелу. Побризкайте цією бовтанкою кущики і міжряддя.

Також можете спробувати інші народні рецепти.

 - До 9 л води додайте 1 л молочної сироватки. Обприскуйте від хвороб двічі на тиждень.

 - У 10 л води розчиніть 2 ст. л. гірчичного порошку. Обприскуйте раз на тиждень від шкідників.

 - У 10 л води розчиніть 2 ст. л. солі та 50 г мила. Обприскуйте раз на тиждень від хвороб і шкідників.

 - 500 г почавлених зубців часнику настоюйте 1 добу в 10 л води. Кропіть раз на тиждень від грибків.

 - Блідо-рожевий розчин марганцівки (3 г на 10 л води) допоможе позбутися грибкових хвороб на полуниці.

Який би народний засіб ви не обрали, він не дасть 100% гарантії. У період достигання ягід краще припинити обробку навіть народними засобами.

Смачні красиві ягідки на столі чи у варенні компенсують вам усі турботи за рослинками. Вчасна обробка полуниці не менш важлива, ніж обприскування картоплі чи дерев. Піклуйтесь про полуницю з любов’ю, і вона відплатить вам щедрим урожаєм!