Кінець серпня і вересень – чудовий час для вибору сортів полуниці та їх посадки. В цей час дорослі кущики вже мають вуса, більшість сортів відплодоносили і відновилися, а до холодів як раз вистачить часу на вкорінення.
Нижче в статті я розповім, які цікаві сорти полуниці можна посадити, щоб мати перші ароматні ягоди вже у травні, а останні – в листопаді. Також ви прочитаєте про сорти полуниці, яка дає рекордно великі і транспортабельні ягоди. Посадивши кілька таких різних сортів полуниці, можна ласувати ягодами все літо і навіть на початку осені!

Ранні сорти полуниці

Полуниця Хоней (Хонеойе) – дуже ранній (від середини травня) сорт американської селекції. Ягоди транспортабельні, яскраво-червоні, солодкі із суничним ароматом, вагою до 30 г. Урожай – до 0,5 кг з кущика. Сорт стійкий до борошнистої роси.

Кент – канадський ранній сорт (початок червня), який дозріває навіть у похмуру погоду. Ягоди транспортабельні, червоні, округлі або серцевидні, солодкі, вагою до 40 г. Урожайність – до 0,7 кг із куща. Сорт стійкий до сірої гнилі та борошнистої роси, але вражається вертицельозом.

Фестивальна Ромашка – надранній сорт полуниці від українських селекціонерів. Перші ягоди можуть досягати 50 г. Урожай – 1,2–2 кг з 1 кв. м. Полуниця відзначається високою транспортабельністю, ягоди тугі, солодкі. Сорт стійкий до хвороб, сірої гнилі.

Полуниця Клері – надранній італійський сорт із ягодами вагою 30–40 г, який починає достигати в середині травня. Ягоди темно-червоні, блискучі, солодкі із суничним ароматом, мають підвищену транспортабельність. Сорт стійкий до посухи та морозів. Урожайність висока (0,6 кг з куща), починаючи з другого року після посадки.

Полуниця Ольвія – надрання полуниця української селекції. Сорт великоплідний (30–40 г), на кущі утворюється до 80 ягід на 15–20 квітконосах. Ягоди червоні, солодкі, транспортабельні. Полуниця посухостійка, не боїться морозів, стійка до грибкових хвороб і кліщів.

Великоплідна полуниця: сорти

Найбільшу товарну цінність має полуниця із великими ягодами, які відзначаються не лише насиченим смаком і ароматом, але й хорошою транспортабельністю. Тобто після збору їх шкірка та м’якоть залишаються цілими.

Лорд – англійський сорт середньопізнього терміну дозрівання (з початку червня). Ягоди можуть виростати вагою 80–110 г, по 6 штук на квітконосі. Їхня форма – округло-конічна, колір – насичено-червоний. Ягоди дуже ароматні, добре транспортабельні. Урожайність – до 1,5 кг з кущика. Сорт стійкий до сірої гнилі.

Гігантелла Максим – середньопізній сорт (середина червня) голландської селекції, який відзначається дуже великими кущами (до 0,5 м заввишки) і ягодами (перші до 125 г, потім по 60–70 г). Ягоди червоні, солодкі зі суничним ароматом, транспортабельні. Урожайність до 1 кг із куща. Сорт потребує частого поливу і мульчування, вразливий до хвороб.

Полуниця Мармелада – італійський сорт великоплідної полуниці (ягоди вагою 25–40 г). Ягоди відмінного солодкого смаку із вираженим суничним ароматом, високої транспортабельності. Середня врожайність – 0,7 кг з куща. Сорт потребує гарного поливу, має середню стійкість до хвороб і шкідників.

Ремонтантні сорти полуниці

Така полуниця плодоносить двічі. Другий раз урожай починає достигати в серпні, а збирати його можна до глибокої осені. За повноцінного підживлення та поливу врожайність восени майже не поступається червневій.

Полуниця Альбіон – найпопулярніший американський сорт нейтрального світлового дня (не залежить від тривалості освітлення), плодоносить із кінця травня – початку серпня до морозів, 3–4 хвилями. Пік плодоношення припадає на серпень. Ягоди великі, вагою 30–50 г, червоні, солодкі зі суничним ароматом. Урожайність – до 2 кг з куща.

Королева Єлизавета II – сорт вважається найкращим із ремонтантних сортів англійської селекції. Плодоношення починається у червні та триває до морозів. У спекотному кліматі протягом липня-серпня полуниця відпочиває. Ягоди яскраво-червоні, тверді, солодкі, вагою 40–60 г.

Полуниця Вікторія – походження сорту невідоме, його приписують британцям. Чимало садівників називають цю полуницю ремонтантною, втім, є дані, що вона плодоносить зазвичай один раз. Особливість цього сорту – відмінні смакові якості та стійкість до більшості хвороб і шкідників, посухостійкість. Ягоди невеликі (12 г), але транспортабельні. З одного куща можна зібрати 1 кг урожаю.

Полуниця ніколи не набридає на столі, тож чому б не посадити різні її сорти, щоб все літо збирати врожай, а то й не один? Як на мене, це найбільш вдячна культура – полуниця завжди дає більше урожаю, ніж ви поклали праці на догляд за нею.