Мульчування полуниці вже багато років не новина. Сіно, тирса, спеціальна плівка часто використовується як мульча для полуниці. Для чого потрібно мульчування полуниці? Одна з відповідей така: це дає чисті, сухі та блискучі, а не заляпані болотом ягідки.
Як мульча для полуниці також підійде солома, хвоя, тирса, скошена трава, чорна мульчувальна плівка. Нижче у статті я розповім детальніше про кожен з видів, а ви оберете для себе, який підійде саме вам.

Мульчування полуниці: переваги укриття

Окрім чистоти при зборі урожаю, у мульчування полуниці є чимало інших переваг. Одна із них – захист від хвороб, які можуть потрапити на листя полуниці із землі. Інша перевага – не всім шкідникам вдається здолати бар’єр мульчі між землею та рослинкою. Тому в ягід менше ймовірності бути поїденими слимаками в саду чи на городі.

Як захистити полуницю від хвороб читайте тут.

Поливають полуницю під мульчою удвічі рідше, бо волога не випаровуватиметься так швидко. Також не буде проблеми з розтріскуванням пересохлого ґрунту та розриву корінців.

Мульчування полуниці захищає її від ненависних бур’янів. Усі поживні речовини отримають корінці саме полуниці, ну чим не запорука урожаю?

Мульчування полуниці покращує структуру ґрунту, він стає більш пухким, насиченим корисними мікроорганізмами, які позитивно впливають на імунітет улюбленої ягідної культури.

Влітку корені полуниці не перегріваються під мульчою, а взимку не вимерзають.

Мульчу розкладають навесні після утворення кількох листочків, щоб шар покриття не зашкодив росту кущиків. Шар мульчі має бути 5–7 см, залежно від висоти культури.

Мульчування полуниці соломою

Найкраща солома для мульчування – з жита, пшениці, вівса. 

Перед закладанням на грядки промийте і просушіть її. Так вимиється насіння бур’янів, яке могло потрапити під час скошування. Прибирають солому ближче до осені, щоб вусики (якщо тільки ви не вирощуєте їх спеціально) не встигли укорінитися, а дорослі кущики полуниці не постраждали від посухи в серпні. Восени після підживлення полуниці можна закласти нову партію солом’яної мульчі.

Мульчування полуниці хвоєю

Хвоя є чудовим добривом для полуниці, бо швидко розкладається, утворюючи поживні речовини й віддаючи їх ґрунту. При закладанні хвойної мульчи під полуницю збирайте не лише голки, а й часточки кори та шишки. Така хвойна суміш добре пропускає повітря й воду, оскільки містить дрібні та великі фракції. У мульчування полуниці хвоєю є один мінус – підвищення кислотності ґрунту. Це буде плюсом, якщо вода для поливу жорстка, містить кальцій та інші домішки. Тоді подібне підживлення нейтралізує дію води. Якщо ж вода м’яка, то перед закладанням хвої розсипте у міжряддях попіл – склянку на 1 кв. м.

Мульчування полуниці тирсою

Мульчувати полуницю краще тирсою листяних дерев. Якщо тирса буде дуже дрібна, схожа на порох, це може привабити мурах. Також надто дрібна тирса злипатиметься й просідатиме під час поливу полуниці, оголяючи корені. Краще за все замульчувати полуницю стружкою. Вона добре тримає температуру, дає можливість вільно рости рослинкам. Тирса погано підходить для зимівлі, бо під снігом сильно просяде.

Мульчування полуниці скошеною травою

Найбільш оптимальний для полуниці варіант укриття – мульчування скошеною травою. Рослинні рештки дуже швидко розкладаються, насичуючи верхній шар землі азотом. Траву слід косити задовго до утворення насіння, щоб не забур’янити ґрунт та не боротись із бур’янами. Шар трав’яної мульчі необхідно постійно оновлювати, але це єдиний мінус. Під травою полуниця зимуватиме, як під периною – так само в природі переживають морози її сестри-сунички.

Мульчування полуниці чорною плівкою

Чорна мульчувальна плівка – синтетичний матеріал, яким зазвичай накривають гряди (вали) з полуницею на великих площах. Переваги мульчування полуниці чорною плівкою – отримання надраннього урожаю ягід, бо і земля, і вся рослина під таким накриттям добре прогрівається. Для полуниці плівку фіксують на грядках на три роки. Вона погано пропускає вологу через невеликі отвори для кущиків, тому під нею треба закласти крапельний полив. Із плюсів: не ростуть бур’яни, шкідники і хвороби не можуть здолати цей бар’єр, ґрунт не репається.

Подбайте про мульчування полуниці будь-яким з описаних вище способів, і полуничка віддячить вам відбірними ягодами!