Садівників все більше цікавить популярна у світі ожина безколючкова, сорти якої добре витримують морози і плодоносять двічі за сезон. Імовірно, найбільш відомі на ринку сорти – ожина «Торнфрі» та ремонтантна ожина «Рубен». Нижче в статті я поділюсь особливостями та перевагами сортів ожини.

Ягоди ожини мають високу концентрацію пігментів антоціанів, які надають темний колір плодам. Вважається, що це одні з найпотужніших протиракових речовин. Що темніший плід, то корисніший він для очей, судин, імунітету. Крім того, в ягодах ожини повний набір вітамінів та мікроелементів, що робить їх ще й дуже корисними. Це відобразилось навіть у темпах вирощування ожини: останніми роками в Європі та США замість малинників все частіше створюють ожинові плантації.

Ожина безколючкова

Сорти ожини без колючок набули найбільшу популярність, адже до них збирати ягоди було справжнім пеклом: поколоті руки, подряпини й навіть глибокі рани були гарантовані всім любителям темних ягідок. В Україні культивують більше 30 різноманітних сортів, надранні з яких достигають під кінець травня в теплицях Півдня.

Ожина «Торнфрі» (в перекладі означає «без колючок») – найпопулярніший сорт в Україні, посухостійкий, завдовжки до 4 м й урожайністю до 30 кг ягід з куща. Сорт витримує 20 °С морозу та доволі стійкий до хвороб. Ягоди кисло-солодкі, обсипаються, достигають у серпні. Важать 5–8 г.

Натчез – неколючий сорт із довгими кисло-солодкими ягодами до 4 см, вагою 9 г. Достигає в середині червня, плодоносить 6 тижнів. Урожайність цієї ожини чимала – 15–20 кг при гарному підживленні. Ця ожина практично не хворіє, проте боїться морозу й потребує укриття в наших широтах. Утворює мало пагонів на наступний рік.

Потрійна корона (Трипплкраун) – названа на честь своїх переваг: безколючкова, дуже смачна (має вишневий присмак) і великоплідна. Ягоди круглі діаметром до 2 см, вагою до 8 г. Достигають вони в кінці червня. Урожайність із куща – 10–13 кг. Сорт стійкий до хвороб, але потребує укриття на зиму.

Лох Тей – рання безколючкова ожина. Ягоди продовгуваті, виростають до 10 г, з відмінним десертним смаком. Урожайність до 12 кг з куща. Ягоди достигають у липні. Сорт стійкий до хвороб, посухи, витримує до 20 °С морозу.

Коламбія Стар – новий безколючковий сорт раннього плодоношення. Ягоди довгі, до 15 г. Високоврожайний, до 25 кг з куща. Ця ожина стійка до хвороб, посухи, але боїться морозу, тому необхідно укривати восени.

Ремонтантні сорти ожини

Термін «ремонтантний» означає, що сорт плодоносить двічі – на пагонах цього року восени та другий раз навесні, тобто урожай збирають двічі за літо, наприклад, у червні та серпні-вересні. Існує два сорти безколючкової ремонтантної ожини та 6–7 – колючкової. Перевага цих сортів полягає в тому, що стебла не вимерзають та їх не потрібно накривати на зиму.

Ожина Рубен – перша ожина ремонтантних сортів. Ягоди великі, 10–16 г, тверді. Урожайність до 6 кг з куща. Сорт ранній, достигає в червні-липні та серпні-жовтні. Дуже колючий сорт, стійкий до вимерзання. За умов засухи погано запилюється.

Прайм АркФрідом – безколючкова рання ремонтантна ожина, ягоди довгі, до 9 г, смачні. На одній гілці утворюється до півсотні ягід, урожайність по 7 кг із куща. Ягоди добре витримують транспортування. Сорт не хворіє більшістю хвороб і витримує посуху, а також мороз до мінус 14 °С.

Блек меджик – колюча ремонтантна ожина, з довгими ягодами вагою до 7 г із ніжним кисло-солодким смаком. Тривалість плодоношення – 6 тижнів. Перевага сорту – мало колючок. Урожайність до 5 кг. Витримує мороз до мінус 12 °С.

Найкращі сорти колючої ожини

Кіова – ягоди завбільшки з дрібне куряче яйце (найбільш великоплідний сорт у світовій селекції), кисло-солодкі, по 10–20 г. Сорт плодоносить 6–7 тижнів, із серпня. Морозостійкий сорт, витримує до мінус 23 °С. Сорт стійкий до хвороб.

Карака блек – належить до сильно колючих сортів. Ягоди солодкі, довгі, до 8 см, інколи – до 25 г. Ягоди достигають із кінця червня до початку серпня. Урожайність до 12 кг. Ця ожина не хворіє борошнистою росою, але погано витримує морози.

Авагам – колюча пізня ожина, доволі старий сорт – півтора століття. Ягоди невеликі, кислі аж до достигання у серпні, вагою 3–4 г. Перевага цього сорту – найбільш морозостійкий з усіх сортів ожини, витримує до 30 °С морозу.

Ожина – окраса будь-якого саду, а якщо у вашому саді будуть різні сорти ожини, то ви просто багатій. Недарма ця культура з кожним роком набуває все більшої популярності. І доказ тому – ціни на оптову закупівлю ранніх ягід (від 200 грн за кілограм). Тобто окрім чудових смакових та корисних якостей ягоди, можна отримати також чималий прибуток від їх продажу. А я підкажу вам, як доглядати за кущами ожини.