Навіщо і як мульчувати малину та інші кущі в саду, чи може мульча зашкодити і як правильно обробляти землю під покривом – ці питання хвилюють багатьох садівників, які вивчають різні підходи до вирощування урожайних культур. Мульчування малини напряму пов’язано із поліпшенням якості ґрунту, що, у свою чергу, гарантує здоров’я рослинам та потужні врожаї. Нижче я розповім, що таке мульча, які види її бувають та чим мульчувати малину.

Переваги мульчування

Спосіб землеробства, якого ми звикли дотримуватися – із оранкою, перекопуванням та просапуванням ґрунту – має свої недоліки. Найважливіші з них: утворення земляної кірки, вивітрювання вологи та втрата поживних речовин, перегрів, перемерзання, пересихання, зміна структури та складу мікроорганізмів.

Мульчування наслідує модель, як рослини ростуть у дикій природі. Там їх ніхто не обробляє, але вологи та поживних речовин вистачає завдяки шару опалого листя, трави та іншої органіки, яка перегниваючи, стає компостом. Це і є мульча, яка є одним із принципів методу пермакультури (заснований на взаємозв’язках із природних екосистем).

Садівники та городники, які вирощують рослини, використовуючи мульчування, помітили, що урожай збільшується без втручання людини. Культури перестають хворіти, зменшується кількість шкідників, бур’яни зникають, потреба у поливі зменшується та добрив довше вистачає. Окрім цього, корені перестають перегріватися, а взимку вимерзати. Отже, всі проблеми, які щороку турбували садівників, раптом втратили свою актуальність, а рослини стали краще рости та давати більше врожаю.

Мульчування передбачає укриття ґрунту навколо рослинки шаром органіки (або штучної тканини): соломою, сіном, скошеним бур’яном без насіння, пасинками помідорів, компостом, перегноєм, тирсою, хвоєю, корою. Зазвичай шар мульчі стартує від 7 см. Рослинні рештки пропускають воду, повітря, тоді як їх нижній шар перепріває, виділяючи поживні речовини та вуглекислий газ, який культури використовують під час фотосинтезу.

Мульчу відгортають один-два рази на рік – навесні та восени, щоб просапати та внести добрива. Після цього шар поновлюють до необхідної висоти (до 10–15 см залежно від виду мульчі).

Мульчування малини соломою

Мульчування малини – це один із етапів догляду за нею. Щодо повного циклу вирощування та догляду за малинником ви можете прочитати тут.

Малина дуже чутлива до поливу та високих температур, бо її корені розташовані близько до поверхні – на глибині до 25 см. Тому ретельне просапування чи проріджування бур’янів може зашкодити стеблам. Єдиний вихід у цьому випадку – застосування гербіцидів. Я рекомендую селективний гербіцид, який було розроблено спеціально для малини та полуниці – Мастак. Однієї обробки на початку сезону достатньо, аби забути про бур’яни в малиннику впродовж тривалого періоду.

Пам’ятайте, що під час мульчування потреба в поливі та спушенні землі практично відпадає. Після посадки кущів закладіть шар соломи на 0,5–0,8 м навкруги. Відтепер поливати малину треба буде удвічі рідше. Під мульчею не ростуть бур’яни, зате земля залишається пухкою, що добре впливає на ріст корінців.

Восени необхідно відгортати солому для внесення добрив. Якщо солома вже стара, темна, краще її спалити, бо вона може містити спори грибків. Полийте кущі та вкрийте їх свіжою соломою шаром до 16 см, адже вона дуже швидко перепріває. Також навесні до цвітіння необхідно відгорнути мульчу, щоб внести весняні добрива й дати ґрунту прогрітися. Перепрівання соломи збагачує ґрунт фосфором.

Мульчування малини соломою або сіном (тобто скошеною травою), забезпечить підживлення азотом. Таке мульчування доцільно на відкритих сонячних ділянках, інакше на темних затінених місцях вологий килимок із трави стане розсадником грибків та шкідників.

Мульчування малини тирсою, хвоєю, корою

Ягідники дуже чутливі до кислотності землі. Зокрема, малина добре росте на нейтральному та лужному ґрунті, і саме мульчування малини рослинними рештками здатне змінити pH у той чи інший бік.

Майте на увазі, що хвоя збільшує кислотність ґрунту, тому якщо нею мульчують, то зверху мульчу обов’язково посипають попелом, що вирівняти кислотність. Втім, хвоя є чудовою перешкодою для слимаків, а речовини, які вона виділяє, мають антисептичну дію, тобто пригнічують розвиток хвороб.

Внесення тирси хвойних дерев також хороший варіант. Так, соснова тирса, як і хвоя, підвищує кислотність ґрунту. Також для вирівнювання кислотності можна розсипати сірникову коробку попелу на 1 кв. м. Зважайте, що тирса приваблює мурах, які можуть заснувати в малиннику мурашники, тому будьте обережні з цим матеріалом. Щоб тирса швидше перепрівала, її насипають шаром 2–3 см.

Якщо у вашому саді багато мурах і вони завдають вам клопоту, можна прочитати статтю про те, як вивести їх із ділянки.

Найкраща мульча для малини – це кора та дрібна стружка. Вона добре проникна для повітря та вологи, повільніше перепріває та довше слугує. Власне, у диких лісових малинниках, куди багато хто з нас у дитинстві ходив по ягоди, в ролі мульчі виступають саме гілочки, шишки, шматочки кори, опале листя.

Немає культур, яким би зашкодило мульчування. Напроти, останніми роками цей метод догляду набуває все більшу популярність. Мульча суттєво полегшує догляд за малиною, а вже який матеріал використати – вибір за вами. Єдине, не раджу застеляти малинові посадки плівкою, бо вона перешкоджатиме росту відводок.