Малина – настільки цінна ягода, що її вирощують у кожному обійсті. Але кожен господар уже на другий-третій рік вирощування малини стикається з відомою проблемою: хвороби малини. Зазвичай ознаками хвороб є жовте листя та гниль плодів. Основна причина – грибкові хвороби, хороші умови для розвитку яких дають загущені посадки, невчасна або недостатня обробка кущів.
Нижче у статті я розповім про основні хвороби малини та як обробляти малину для їхньої профілактики та лікування.

Хвороби малини

Розібратися, яка саме хвороба вразила ваші кущі, не завжди просто. Ознаки багатьох хвороб схожі – листя вкривається плямами, скручується, жовтіє, всихає. Але частіше в кожної хвороби є якійсь особливий симптом, за яким і можна визначити, що робити з кущем – лікувати чи вирізати.

Сіра гниль

Одна із найпоширеніших неприємностей – сіра гниль на малині. Непомітно під час достигання ягід цілі суцвіття вкриваються цвіллю, а на листі вигнивають темно-сірі плями. Причиною появи таких ознак є висока вологість через загущені посадки, зазвичай у другій половині червня, коли приходять рясні дощі.

Найперше, що потрібно зробити – регулярно проріджувати та просапувати малинник.

Як правильно обрізати малину, аби уникнути загущення та збільшити урожайність, читайте тут.

Сіра гниль стає більш агресивною при підживленні малини азотними добривами – зважайте на це під час підживлення. Якщо подібна хвороба часта гостя у вашому саді, краще замінити звичайні азотні добрива на попіл.

До розпускання бруньок і восени обробіть малинник та прикущову землю протигрибковими препаратами. Якщо всі кущі малини захворіли, краще виріжте малинник і посадіть нові саджанці на іншому місці.

Борошниста роса – знайома хвороба, яка легко визначається за білими плямами на листі, наче хтось поляпав кущі розведеним вапном. Білуваті плями виникають у спеку, коли через посуху починає в’янути листя. Пухкий наліт з’являється водночас на стеблах, листі та зав’язях. Ягоди з ледь помітним грибним запахом стають непридатними для їжі.

Листя на кущі скручується човниками і під кінець літа на нижньому боці листка можна помітити мідний відтінок. Уражені частини рослини вирізають, але за молоді пагони ще можна поборотися, обробивши протигрибковим засобом після збору врожаю.

Іржа – одна із причин, через яку починають всихати гілки малини. Це грибкова інфекція, яка активізується в травні. Спершу на нижньому боці листка утворюються бурі плями, а на стеблі – коричневі виразки. Листя засихає, а слідом за ним і весь кущ. Уражені рослини рекомендую зрізати та знищувати, бо хвороба не виліковується. Однак її можна попередити, оброблюючи протигрибковими препаратами, найпростіший з яких – 3% бордоська рідина. Період застосування – навесні до розпускання бруньок та восени після плодоношення.

Антракноз можна впізнати за темно-сірими плямами на листі малини, іноді з червоною облямівкою. Плями потроху збільшуються, через що листя скручується й сохне. Водночас з цим на корі утворюються виразки, які відшаровуються. Ще зелені ягоди припиняють ріст, вкриваються виразками та не достигають. Рослини, вражені антракнозом, засихають не зважаючи на те, що в ґрунті в цей час достатньо вологи. Як і з іншими грибковими захворюваннями, кращий спосіб вберегти інші кущі – вирізати хворі та спалити. Також для профілактики здорові пагони восени й ранньої весни обприскують спеціальними препаратами або бордоською рідиною. Уражені антракнозом молоді кущі можуть вимерзнути узимку.

Дідімельоз, або пурпурова плямистість, – хвороба малини, яка характеризується ламкістю стебел. Цю грибкову хворобу можна визначити за фіолетовими плямами на молодих пагонах. Спори грибка переносяться вітром, а також їх можуть занести шкідники, наприклад, галиця. Спочатку інфекція розвивається навесні в коренях, а на стебло перекидається ближче до середини літа. Плями, що утворились, розростаються, на їхньому місці виникають тріщини і стебла ламаються. Стеблі, які не поламались, також не застраховані – наступного року ознаки хвороби можуть проявитися на верхівках. Щойно помітите такі плями – одразу знищуйте пагони, щоб не дати хворобі поширитись на інші рослини. Решту кущів обробіть фунгіцидом та вчасно контролюйте шкідників на ділянці.

Вірусні хвороби малини

Мікоплазмоз (стовбуріння) малини. До цієї вірусної хвороби вразливі найбільше ремонтантні сорти. Через вірус малина не плодоносить, утворюючи невисокі пагони до 0,5 м заввишки, які нагадують мітлу. Вірус переносять комахи. Ця хвороба не лікується, тому уражені рослини викопують та спалюють.

Мозаїка. Різні візерунки на листі малини (від цяток до сіточок) утворюються через зараження вірусної мозаїкою. Як і інші вірусні хвороби, це захворювання не лікується, тому хворі рослини також знищують. Здорові кущі обробляють від попелиці – основного переносника цієї хвороби.

Чим обробити

Мої сусіди раніше зверталися до мене, щоб визначити, що за хвороба на малині. Нині вони знають, що не обов’язково бути експертом у цьому питанні, тому що сучасні препарати мають широкий спектр дії проти грибкових хвороб. Вистачить тричі обробити кущі малини перед цвітінням та двічі після збору врожаю комплексними протигрибковими препаратами.

Найефективніші препарати від хвороб малини – Страж (6 мл на 5–8 л води на 1 сотку) та Самшит, 3–4 мл на 5 л води на сотку. Я змішую один із них у баковій суміші з препаратом АТО Жук (1,5 мл), який допомагає позбутися шкідників, та оброблюю рослини під час розпукування бруньок, повторюючи обробку через 10–14 днів. А восени, після збору врожаю, обприскую препаратом від Аптеки Садівника – Гарт з розрахунку 30 г на 8–10 л води. Цими ж препаратами можна вилікувати хвороби (окрім вірусних), якщо вони вже з’явилися.

Хвороби малини – не часта проблема у тих садівників, які вчасно профілактично обробляють, підживлюють та доглядають за кущами. Важливо приділити малиннику кілька днів підсиленої уваги – і весь сезон не мати клопоту з вирощуванням малини та отриманням урожаю.