Малина і бур’яни – вічні сусіди. З одного боку, ягідні кущі отримують від них тінь та вологість, які рятують від посухи у спеку. Але з іншого, бур’яни (чистотіл, кропива, ромашка, осот, пирій, щириця, мишій) забирають усі поживні речовини із землі, що негативно впливає на ріст малини. Звичайно, можна час від часу просапувати, але чи не краще обробити один раз і на весь сезон забути про бур’яни?
Нижче я розповім, як використовувати гербіциди в насадженнях малини, щоб позбутися небажаних рослин без шкоди для врожаю.

Народні засоби від бур’янів у малині

Садівникам та городникам відомо, як визначати закисленість ґрунту – за рослинами, які на ньому ростуть. Сама малина потребує нейтрального ґрунту із показником pH 6,5-7 (менше цих показників – кислий ґрунт).

Якщо поміж кущів малини росте кислиця, дикий щавель, хвощ польовий, подорожник, м’ята, мати-й-мачуха, ромашка – це показники кислого ґрунту, а рослині такий ґрунт не подобається: гірше поглинаються мінеральні речовини, а це впливає на імунітет та плодоношення... Як же змінити цю ситуацію? Дуже просто – розкисліть землю, і бур’яни не ростимуть на цій ділянці. Один із найкращих способів – внесення попелу (склянка попелу на 1 м. кв.)  навесні й восени, а також регулярний полив впродовж сезону розчином попелу. Результат буде помітний за рік-два, бо розклад попелу на мікроелементи це тривалий процес. Також можна провести вапнування: внести кальцієву селітру або доломітове борошно (до 500 г на м. кв). Такий підхід доволі кропіткий, займає багато часу, тому для малиннику я раджу розкислювати землю заздалегідь.

Гербіциди для малини

Паралельно із розкисленням ґрунтів обробляють бур’яни спеціальними препаратами. Я не чекаю, поки в кущах малини будуть непрохідні хащі бур’янів, інакше згодом за ними прийдуть хвороби на листі та плодах.

Ранньої весни перед обробкою від хвороб і шкідників я намагаюсь вирвати всі сходи бур’янів та просапати, після цього вношу добрива в ґрунт. Другий раз просапую зазвичай до цвітіння. Якщо в малиннику завівся пирій – навіть регулярне сапання не допоможе, адже кореневищні бур’яни марно викопувати: вони розмножуються шматочком кореня й стають постійними жителями грядки. Їх неможливо викопати повністю, не пошкодивши кущі.

Тому у квітні молодий пирій у кущах малини до її цвітіння (висотою до 10–15 см) я обробляю препаратом Антипирій від Аптеки Садівника.

За два тижні трава пожовтіє та посохне, а всі поживні речовини із землі дістануться малині.

Якщо ж в малиннику переважають звичайні дводольні, широколисті бур’яни – найкращим рішенням буде обприскати міжряддя готовим рішенням із гербіцидів Мастак. Це спеціалізований препарат, розроблений спеціально для полуниці та малини. Обприскування проводять до початку вегетації, в період вегетації у міжряддях або після збору ягід. Зазвичай вистачає однієї обробки за сезон.

Про те, які бувають гербіциди та в яких випадках їх варто застосовувати, читайте тут.

Дуже прошу не поєднувати обробку від бур’янів з обробкою від хвороб і шкідників. Спершу вилікуйте рослини, а вже через кілька днів обробіть гербіцидами.

Я знаю дачників, які на боротьбу із бур’янами поклали все життя – очищати город та сад від бур’янів стало їхнім хобі. Я нічого не кажу їм, адже це їхній вибір і вони можуть робити так, як звикли. Але тим, хто цінує свій час та економить сили, раджу застосовувати сучасні вітчизняні препарати, щоб полегшити ріст своїм рослинкам.

Достатньо вибрати годину-дві за сезон у своєму щільному графіку й тримати малинник чистим від бур’янів, що я і роблю на своєму прикладі і вам раджу.